[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ciezki Rozruch Na Ciepłym Silniku M20, M40

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez kamil.k » 10 sty 2010, o 10:26

erp71 napisał(a):a mi się wydaje ze na gazie odpalać to niezbyt zdrowo

Robik, jakie zapowietrzanie ? jaki pęknięty przewód, układ chłodzenia bez wody a silnik i tak ma palić dobrze. Nie wiem kto Ci nasuną taka teorie ale zachowaj je dla siebie i swojej e30 nie wprowadzając innych w błąd.

moze i nie jest zdrowo dla parownika ale jak auto pali od strzala przy - 10 stopniach to znaczy ze wszystko okej.ja nawet latem pale na benzynie z tym ze prawie odrazu przelaczam na gaz a zima przejezdzam 1km tak zeby wskazowka wyszla na niebieskie pole i dopiero wtedy przelaczam na lpg

jak nie ma wodu w ukladzie silnik powinien odpalic ale nowsze silniki maja juz chyba zintegrowany czujnik temperatury cieczy z czujnikiem poziomu i umiesczony tak a nie inaczej ze widzi wtedy minimalny bezpieczny poziom plynu i jak niewidzi plynu to nie odpali
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#17  Postprzez erp71 » 10 sty 2010, o 11:50

kamil.k, no ok, ale temat raczej jest o konkretnych silnikach.
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez Robik » 10 sty 2010, o 14:09

Erp mam e30 kombiaka od 7lat do 2lat jeszcze e36 na benzynie bez wody tak na gazie też ale oszronisz reduktor i co wtedy też można
Robik

Post numer:#19  Postprzez pawels5 » 10 sty 2010, o 14:36

Miałem podobnie tzn. na zimnym palił od pierwszego, a jak trochę zagrzał się to mogłem kręcić do usr... :cen: śmierci. Powodem u mnie było to, że jakiś palant zakładał gaz najprostszy na śrubkę i nie umiał wyregulować wolnych obrotów, więc wyrwał przewody z wtyczki przy krokowym i krokowy nie chodził. Po podłączeniu odpalanie niezależnie od ciepłoty silnika jest do dziś bezproblemowe. Wiem, że krokowy jest od wolnych obrotów i nie powinien wpływać na odpał silnika, ale u mnie akurat to rozwiązało problem.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#20  Postprzez Iro » 10 sty 2010, o 15:34

Moje zdanie na temat ciezkiego odpalania na zimnym lub na cieplym silniku M20 jest takie:
ten typ tak ma. Mam le-jetronica i wyglada to tak ze w sumie jest wszystko nowe ale jak wiadomo silnik ma taka konstrukcje ze paliwo na listwie nie trzyma cisnienia dlatego tez jest system dopompowania po zaplonie , co nie zawsze daje rade za pierwszym razem i nie uzyskuje paliwo odpowiedniego cisnienia na listwie, po drugim lub trzecim razem tuzyskuje te cisnienie i sprawa paliwa jest ok. Druga sprawa to jest doplyw powietrza ,przy zamknietej przepustnicy i cisnieniu na listwie przez sekunde zalewa, dlatego po prostu trzeba leciutko nacisnac pedal gazu dla przeplywu wiekszego powietrza, to rozwiazuje sprawe. Odpalanie zalezy tez rownierz od pogody itp. wiadomo ze jak jest goraco pod maska to paliwo szybciej wysycha jak jest wilgotno to wolniej. Le-jetronic ma specjalny zawor sterowany podcisnieniem i po zgaszeniu silnika otwiera lekko przepustnice zeby przy nastepnym odpalaniu byl wiekszy doplyw powietrza. Wiec czasami odpala za 1 razem czasami trzeba troszeczke przycisnac gazu. chcem nadpisac ze wszystkie czujniki, przewody podcisnienia, WN swiece, kopułka, zawory sa nowe, zaplon ustawiony idealnie pompa paliwa przeplywka sprawna w 100%. Po prostu stare konstrukcje silnikow tak maja dlugo pisac dlaczego tak jak dlaczego po otworzeniu korka wlewu oleju gubi obroty.TEN TYP TAK MA niestety proste wytlumaczenie dla niewtajemniczonych uzytkownikow padaczki zwanej e30.
Iro

Post numer:#21  Postprzez kamil.k » 10 sty 2010, o 19:43

Iro, nie tworz kolejnego mitu ze ten typ tak ma bo tak nie jest
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27

Post numer:#22  Postprzez Iro » 10 sty 2010, o 19:58

kamil.k napisał(a):Iro, nie tworz kolejnego mitu ze ten typ tak ma bo tak nie jest

tak to napisz dlaczego tak jest i to w kazdym m20.

[ Dodano: 10-01-2010, 19:01 ]
To jest taka historia jak z TDS-em , na nagrzanym silniku ciezko pali ,jest to fabryczna usterka pompy paliwa zlikwidowana zmiana konstrukcyjna pompy przez BMW po 97 roku.
Iro

Post numer:#23  Postprzez Robik » 10 sty 2010, o 20:06

po prostu te samochody mają swoje zachcianki 1 przypadek na 10 tak będzie po za tym te samochody mają 20 lat i nie oczekujmy cudów
Robik

Post numer:#24  Postprzez pietrek89 » 11 sty 2010, o 18:32

a ja zgodzę się z Iro...
każde M20, które miałem możliwość obejrzeć ma podobnie...
na zimnym pali od razu, ale jak silnik jest rozgrzany to ciężko, trzeba min ze 2 razy zarkęcić
Bo E30 fajne są...
pietrek89
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: ___
Silnik: M20B25

Post numer:#25  Postprzez Iro » 11 sty 2010, o 21:41

pietrek89 napisał(a):trzeba min ze 2 razy zarkęcić
albo lekko gaz przycisnać, tylko tak zeby nie wskoczylo od razu powyzej 2500-3000 obr/min
Iro

Post numer:#26  Postprzez Leon » 11 sty 2010, o 22:40

Moje M20 jak postoi np. z 15 min po jeździe to czasami (1 odpalenia na 20) ma problem z szybkim zapaleniem - jak już zapaliła to czuć było przez sekunde,że nie pracuje na 6 cylindrach. Wcześniej nie wiedziałem ,że pomaga wciśnięcie gazu. Przy lekko naciśniętym pedale zapala szybko, tylko,że czasami zapominam o tym i piłuję dłużej rozrusznikiem :roll:
Na zimnym silniku nawet podczas siarczystych mrozów odpala bez zająknięcia.
Gdzieś wyczytałem,że gorące M20 powinno zapalać się z lekko uchyloną przepustnicą.

To bolączka M20 ale wielu posiadaczy tych silników wstydzi się przyznać,że cos w ich superBMW jest nie tak :mrgreen: ....tylko czy to jest wada? Taki ich urok i tyle :tan:
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#27  Postprzez Barnaba » 14 sty 2010, o 10:56

Ja mam też problemy z silnikiem krokowym, wiem to już na 100% że to On.

objawy: na zimnym odpala bez problemu, jak troszeńkę złapie temperatury to obroty zaczynają mi falować od 1500 do 2000 lub stają na 2000 i jak zgaszę silnik to już go nie odpalę do momentu jak ostygnie. po wczorajszym myciu doszedł mi dzisiaj jeszcze jeden objaw, falowanie silnika od 500 do 800 (już po rozgrzaniu silnika).

myłem w ekstrakcyjnej, popsikałem po myciu WD-40, wsadziłem na miejsce, zapalił ale po chwili ten sam objaw, przeczytałem gdzieś w internecie że jak puknie się w niego śrubokrętem pomaga, mi pomogło, po puknięciu obroty wróciły na miejsce i da się go odpalić bez problemu na ciepłym silniku. oczywiście pukanie trzeba co jakiś czas powtarzać co nie jest komfortowe.

mycie mi nie pomogło, fakt że myłem przez 1.5 h, ale czynnie. Może jeszcze wsadzę go dzisiaj na całą noc żeby go tam wyżarło porządnie.
Barnaba

Post numer:#28  Postprzez wodzu » 17 sty 2010, o 17:07

Sprawdzilem bledy i wykazalo mi ze czujnik temp. jest walniety. Jak go wymienilem i zresetowalem kompa to znow wykazalo mi to samo. Czy moze to byc wina nie dogrzewajacego sie silnika a nie czujnika?? bo tak wlasnie u mnie jest. ( visco lekko zatarte )
wodzu

Post numer:#29  Postprzez Boro320 » 2 mar 2010, o 22:47

Panowie podepne sie pod temat.
Wczoraj wracając wqrwiony z roboty bunia dostała troche po :cen:. Po paru km pałowania wpadłem na mokre rondo wiec 3 strzał ze sprzęgła i 2 razy dookoła bokiem. Zjeżdzając z ronda redukcja na 2 gaz opór i strzał LPG jak ja pierdziu. Wqrwiony jeszcze bardziej przelaczam na benzyne a tu :cen:, samochód gaśnie. No i w tym momencie zaczyna sie problem. Bunia ma kłopoty z odpalaniem. Jak zimno to jeszcze w miare odpali chociaż jakoś inaczej odpala niż wczesniej. Na benzynie moge wogole zapomnieć o odpaleniu a co dopiero jeździe. Do tego jak odpalam obojętnie czy na LPG czy na PB smierdzi benzyną jak apaczowi z plecaka. O co chodzi?? Czytałem troche podobnych tematów ale nic ciekawego sie nie doszukałem. A i jeszcze dodam ze na benzynie czy na LPG wczesniej jezdzila i odpalała bez problemu, zawsze na zimnym benzyna do roboczej pracy silnika (90 stopni) a pozniej dopiero gaz. Świece przewody itp nowe. Moze ktoś mnie uświadomi o co kaman to smigne do garage i postaram sie ogarnać, w końcu noc długa jeszcze :]
Boro320

Post numer:#30  Postprzez X_E_O_N » 2 mar 2010, o 23:04

sprawdz przeplywomierz czy sie nie pokrzywila klapka !!!

obowiazkowo sprawdz wszystkie weze od podcinien i odmy na pewno ktorys spadl ....... nie ma innego rozwiazania
X_E_O_N

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie