[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

odbiór radia

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

odbiór radia

Post numer:#1  Postprzez sky » 4 mar 2010, o 17:47

Siemka, mam taki problem, że stacje radiowe odbierają nie czysto i często przerywa, szumi itd. Czy w E30 jest jakiś wzmacniacz antenowy czy mam sobie dokupić żeby zaczęło mi normalnie działać? Dodam, że np stojąc w garażu u kolegi na takim zadupiu, że tel traci sygnał tam niektóre stacje grają super a jak jadę drogą to już różnie bywa.
sky

Post numer:#2  Postprzez mariusz_ek » 4 mar 2010, o 17:49

sprawdź połączenie antena-radio no i ogólnie w jakim stanie jest przewód antenowy bo może nawet nie dochodzi do anteny (w sensie urwany jest na przykład)
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#3  Postprzez El Commandante » 4 mar 2010, o 18:21

Moze masy na antenie nie ma ...
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez sky » 4 mar 2010, o 19:39

Antenę mam na dachu, jak ściągnę bagnet to sygnał całkiem zanika, a jak jest założony to po dotknięciu dłonią jest mocniejszy. Jak mam sprawdzić ten kabel?
sky

Post numer:#5  Postprzez mariusz_ek » 4 mar 2010, o 19:51

no to trzeba szukać po kolei jak kabel idzie...ale przede wszystkim szukać przy połączeniu z radiem i przy połączeniu z "bagnetem"
a może po prostu masz takie radio...

El Commandante ten opis...heh :)
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#6  Postprzez sky » 4 mar 2010, o 19:54

Radio to Clarion którego mam od roku, w nim kable siedzi ok, będę szukał na dachu. Ale dalej nie wiem czy w E30 są wzmacniacze antenowe czy nie. I czy założenie takowego coś pomoże.
sky

Post numer:#7  Postprzez El Commandante » 4 mar 2010, o 21:06

sky, Jeżeli pod tym jak dotykasz anteny radio odbiera lepiej to na 100% nie ma na nim masy i temu nie odbiera... musisz w którymś miejscu przewodu zeskrobać izolacje i dolutować lub przykręcić kawałek przewodu i podłączyć go gdzieś żeby miał masę czyli do karoserii albo jakiegoś przewodu z masą (zero ,minus , czy jak kto tam na to mówi) ;) jak to zrobisz daje sobie głowę uciąć ze będzie grało jak trzeba :dok:
Obrazek

mariusz_ek, :lol:
El Commandante
Stażysta

Post numer:#8  Postprzez sky » 4 mar 2010, o 21:15

El Commandante, w sobotę pokombinuję i zobaczę jak będzie. Dzięki :cool2: Opis spoko :jum:
sky

Post numer:#9  Postprzez Prins » 4 mar 2010, o 23:41

Tez mialem taki problem w poprzednim aucie , podpiolem mase doa nteny i wszystko gralo tak jak nalezy.
A powiedzcie mi co to mglo byc bo nie wiem do tej pory auto bez zaplony chodzilo mi dobrze a jak byl zaplon to czeszczalo po zapaleniu auta bylo ok.
(auto juz dawno sprzedane)
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez sky » 4 mar 2010, o 23:59

Prins napisał(a): A powiedzcie mi co to mglo byc bo nie wiem do tej pory auto bez zaplony chodzilo mi dobrze a jak byl zaplon to czeszczalo po zapaleniu auta bylo ok.
(auto juz dawno sprzedane)

wina alternatora.
Nie mogłem się powstrzymać i poszedłem do samochodu mimo mrozu i efekt szybkiej diagnozy:
antena ok, trzeba tylko jak będzie ciepło jakoś odkręcić śrubę która ją trzyma przy podstawce bo jest zardzewiała, poza tym popsikałem preparatem do przewodów i dobrze skręciłem.
Po wyjęciu radia okazało się, że wtyk jest zepsuty - blaszka doprowadzająca masę z kabla do radia jest przerwana, także racja z brakiem masy 8) Muszę wymienić tą wtyczkę i będzie git, ale tu jest problem bo na allegro nie widziałem takiej wtyczki, są tylko adaptery z din->iso i odwrotnie więc pytanie dokupię taki wtyk w jakimś elektrycznym?
sky

Post numer:#11  Postprzez El Commandante » 5 mar 2010, o 16:52

sky, wtyczkę na pewno gdzieś znajdziesz ;)
El Commandante
Stażysta

Powrót do Car Audio & GPS