[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E34 525 M50 grzeje się

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

E34 525 M50 grzeje się

Post numer:#1  Postprzez damianradom23 » 11 mar 2010, o 10:20

Witam
Piątka stała nie ruszana przez około 4 miesiące po odpaleniu chodziła na wolnych obrotach ok 30-40 minut, a gdy ją zgasiłem usłyszałem syczenie spod maski. Powietrze "uciekało" z korka od odpowietrzania w chłodnicy. Dodam, że temp na wskaźniku była trochę większa niż powinna (pion). Domyślam się, że trzeba układ odpowietrzyć i teraz pytanie do Was...
Czy po odpowietrzeniu objawy (grzanie się) powinny ustać?

Drugie szybkie pytanie...
Dlaczego ciepłe powietrze z nawiewów leci tylko na nogi i na szybę, a na front nie? Czy to normalne? I jak to można naprawić?

Pozdrawiam
Damian :)
damianradom23

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 11 mar 2010, o 10:24

nie wiem czy w e34 jest tak jak w e30 ze z frontowego leci chlodniejsze powietrze by wymieszac sie z tym cieplym?
po dobrym odpowietrzeniu grzanie moze zniknac
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez MrUw@ » 11 mar 2010, o 10:29

od tego że stała niepowinna sie zapowietrzyć ale zacznij wlasnie od odpowietrzania... powinno pomuc... może od stania termostat sie zawiesił też?

a tam jest chyba taki motyw że z frontowych kratek po środku zawsze leci chłodne jakby auto niebyło nagrzane... jakiś system żeby świerze powietrze było cały czas cos takiego ;P
MrUw@

Post numer:#4  Postprzez vmasher » 11 mar 2010, o 10:36

damianradom23 napisał(a):Dlaczego ciepłe powietrze z nawiewów leci tylko na nogi i na szybę, a na front nie? Czy to normalne? I jak to można naprawić?

tak zrobiła fabryka i tak ma być - podobno miało to służyć lepszemu samopoczuciu kierowcy

co do grzania się, to zacznij od odpowietrzenia układu, ewentualnie sprawdź termostat (koszta nie sa duże, a mógł się zawiesić)

jeżeli nie pomoże to następnie zacznij od sprawdzenia wisco

jeżeli i to nie przyniesie skutków to pompa wody - łopatki mogły się połamać i będzie się grzała (brak obiegu płynu i duże ciśnienie w wężach)
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez bono20002 » 11 mar 2010, o 10:43

termostat, proponuję nagrzać troche auto i kita, znaczy przegonić, tylko nie gotować :mrgreen:
jak nic to nie da to zmień wtedy. a jak Ci płynu nie wywaliło całego to co tu odpowietrzac? dolac płynu i heja
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m20b20

Post numer:#6  Postprzez Menl » 11 mar 2010, o 11:06

U mnie w ostatniej e34 czesto uciekala woda z wezyka kolo tzw trojnika od gazu. Jak bylo za malo plynu w ukladzie, potrafila temperatura dojsc do pierwszej kreski za pionem. Oczywiscie automatycznie sie zapowietrzal uklad. Powietrze przy zapowietrzonym ukladzie lecialo wszedzie zimne.
Menl

Post numer:#7  Postprzez Wojtek-E30 » 11 mar 2010, o 18:35

vmasher napisał(a):
damianradom23 napisał(a):Dlaczego ciepłe powietrze z nawiewów leci tylko na nogi i na szybę, a na front nie? Czy to normalne? I jak to można naprawić?

tak zrobiła fabryka i tak ma być - podobno miało to służyć lepszemu samopoczuciu kierowcy

Jeśli na nawiewie nie ma dodatkowego pokętła regulacji ciepłe-zimne to będzie leciało tylko zimne , to samo jest z tyłu , jak nie ma pokrętła to leci tylko zimne :cry:
Wojtek-E30

Post numer:#8  Postprzez damianradom23 » 11 mar 2010, o 20:21

Jeśli na nawiewie nie ma dodatkowego pokętła regulacji ciepłe-zimne to będzie leciało tylko zimne , to samo jest z tyłu , jak nie ma pokrętła to leci tylko zimne :cry:

Są dwa pokrętła od temp i oba ustawione na max
damianradom23

Post numer:#9  Postprzez vmasher » 11 mar 2010, o 20:26

damianradom23 napisał(a):Są dwa pokrętła od temp i oba ustawione na max

ale chodzi o pokrętło przy kratce nawiewu (ciepło/zimno) obok pokrętła zamknięcia kratki
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez damianradom23 » 11 mar 2010, o 20:31

A to takiego cuda nie posiadam :D Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o czymś takim :P
damianradom23

Post numer:#11  Postprzez vmasher » 11 mar 2010, o 20:40

najczęściej w wersjach z klimą występowały te pokrętła
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez biceps1234 » 13 mar 2010, o 10:00

sprawdz pompe wody jeszcze.pzdr
biceps1234

Post numer:#13  Postprzez nowak » 14 mar 2010, o 02:51

Nic nie napisałeś o poziomie płynu chłodniczego. Moja, co prawda E30 stała chwile, był drobny wyciek płynu. Akurat jeździłem jak było kilka ciepłych dni więc nie grzałem na maxa, ale jak zaczęło być chłodno i jeździłem powiedzmy do 2000 obrotów mimo zagrzania silnika leciało wszędzie zimne powietrze (wskazówka w okolicach pionu), po przegazowaniu poleciało ciepłe - no i oczywiście okazało się że płynu ubyło.

U mnie w E30 po ustawieniu pokrętła temperatury w pionie (na pół ciepło - zimno) na szybę i na nogi leci cieplutkie na twarz zimne - przyjemne na dłuższej trasie żeby nie zasnąć i nie zmarznąć :)
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Fabian LDZ » 17 mar 2010, o 00:48

zacznij od poziomu płynu, później odpowietrz ją porządnie jak nie pomoże do kontroli termostat
pompa wody raczej jest cała - ja ostatnio miałem akcję z pompą ale auto na wolnych się grzało - przyczyna wszystkie łopatki w pompie połamane
Fabian LDZ

Post numer:#15  Postprzez damianradom23 » 17 mar 2010, o 12:09

Pompa będzie cała bankowo bo jednak trzyma ta temperaturę w pionie. Niestety temat odpowietrzenia chwilowo stanął bo czekam na korek odpowietrzający bo mi się uper :cen: lił :evil:

Jak już będzie "po zabiegu" to napiszę co i jak :D
damianradom23

Następna strona

Powrót do Techniczne