[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

230 V w samochodzie

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

230 V w samochodzie

Post numer:#1  Postprzez Iro » 17 paź 2007, o 22:10

Zakupiłem sobie jakis czas temu przetwornice 12v--> 230v 150 wat.
Ciekawe urządzenie, wtykam w zapalniczke i mam w gniazdku przetwornicy 230 :D
Jest to urzadzenie bardzo przydatne gdyż jak mniałem pewnego razu problem z praca silnika( na 4lub 5 garach chodził) wieczorem jak już ciemno było. Wyjołem sobie przenośną lampkę i mogłem normalnie poswiecic gdzie chciałem. Czasami jak biore gdzies lapa to tez wykorzystuje do ładowania 230 v jak i Telefon i inne bzdety. Kiedyś wpadł mi pomysł żeby podłączyć Creativa 2.1 pod 230v. i do czincze radia, Efekt zajebisty. Z przodu 2 głośniki średniotonowe ( w miejscu orygin.) na słupkach na wysokości lusterek gwizdki, a w kufrze subofer z dwoma głośnikami stereo :mrgreen: dzwięk bajeczka, czysty bass , normalnie pięknie gra w środku. Natomiast na zewnątrz słychać tylko lekkie bum bum. Może jest w tym ostra wiocha i nie dorówna normalnemu piecowi i wzmacniaczu nigdy, ale sa tego zalety i wady. Najwiekszym przypałem było jak zapomniałem wyjąć wtyczki z zapalniczki. Przetwornica była włączona z Creativem 24 H . Centralny otworzył tylko drzwi od strony pasarzera a kontrolki nawet sie nie zaświeciły, dobrze że mam dwa akumulatory :mrgreen:
Ogólnie co sądzicie o takiej przetwornicy, jak można ją wykorzystać w aucie. Dodatkowo powiem że kątówka nawet na tym chodzi ale obroty ma takie że nic nie utniesz :mrgreen:
Iro

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 17 paź 2007, o 22:22

Iro napisał(a):podłączyć Creativa 2.1 ... Z przodu 2 głośniki średniotonowe ( w miejscu orygin.) na słupkach na wysokości lusterek gwizdki, a w kufrze subofer z dwoma głośnikami stereo

czy to jest twoim zdaniem Creativa 2.1 bo jak dla mnie to jakos za duzo glosnikow
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Iro » 17 paź 2007, o 22:41

Nie, Strzelba może źle sprecyzowałem przód jest podłączony do radia normalnie a Creativ 2.1 jest pod AUX i grał z tyłu. Teraz już nie gra bo wróciły głośniki do lapa w domu :mrgreen:
Iro

Post numer:#4  Postprzez lupanet » 17 paź 2007, o 22:53

Jak dla mnie to porabany pomysl, przetworka + jakies gadzety :P .
Takie urzadzonko moze sie przydac gdzies na wyjazdach typu "namiot", ale do podlaczenia pseudo hifi, laptopa czy ladowarki :duh: . Przeciez sa ladowarki samochodowe czy specjalne zasilacze do laptopow.

Pomysl sobie jakie straty musza tam wystepowac, z 12V na 230V i znowu z 230V na 4.5V (np dla ladowarki) :!:

No ale nie ma co warto miec taka przetworke, zawsze sie moze przydac :wink: .
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Iro » 18 paź 2007, o 12:19

W sumie straty :roll: ale jak radio grało 5 godzin i padł akumulator a to 24 h :?: Prądu dużo nie ciągnie. A sama ładowarka do laptopa kosztuje 80 zł a przetwornica uniwersalna 120 zł. :mrgreen: Z "pseudo hifi" to był porypany pomysł ale grało musze przyznać nieźle.
Iro

Powrót do Elektryka & Oświetlenie