[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[Regulacja] przepływomierza M20b20

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#16  Postprzez MAJSU » 6 mar 2010, o 19:24

muranos napisał(a):to nebieskie badziewie (czasem czerwone) to ori zaślepka do regulacji ilości powietrza bokie mna imbusa

Jeżeli zaślepka jest tzn. że nie ruszana bo one się łamią albo pękają przy próbie wyjęcia.

Teraz pytanie do szanownego grona jak sprawdzić przepływkę czy jest dobra ? Mam 3 przepływomierze do M20B25 wszystkie 3 nigdy nie miały ruszanej klapki ( ory silikon ) i mają dalej oryginalne korki na miejscu. Wydaje mi się że w każdej klapka przepływki rusza się przy użyciu innej siły tzn. po prostu w jednej lżej w drugiej łatwiej.

Czy można jakoś posprawdzać je miernikiem czy coś ? Czy ruszanie śruby pod korkiem powoduje tylko ustawienie obrotów na biegu jałowym ? Nie reguluje ona napięcia sprężyny ?
MAJSU

Post numer:#17  Postprzez tigre0070 » 6 mar 2010, o 21:00

MAJSU napisał(a):Czy ruszanie śruby pod korkiem powoduje tylko ustawienie obrotów na biegu jałowym ? Nie reguluje ona napięcia sprężyny ?
Śruba nie reguluje naciągu sprężyny.
Naciąg sprężyny reguluje się kółkiem które jest pod klapką.

MAJSU napisał(a):Jeżeli zaślepka jest tzn. że nie ruszana bo one się łamią albo pękają przy próbie wyjęcia.
ja swoją wyjąłem bez problemu i była cała...
tigre0070

Post numer:#18  Postprzez El Commandante » 6 mar 2010, o 21:46

ma ktoś może foto otwartej przeplywki z zaznaczonym miejscem gdzie jest ta śrubą od regulacji ?? bo u mnie nie ma już zaślepki itd i nie wiem gdzie szukać :bag:
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#19  Postprzez MAJSU » 6 mar 2010, o 23:10

tigre0070 napisał(a):Naciąg sprężyny reguluje się kółkiem które jest pod klapką.

Mhm czyli wychodzi na to że jeżeli klapka nie była otwierana to po prostu przepływka ma mały przebieg i jeszcze mocną sprężynę. W sumie stan wizualny ten przepływki by to potwierdzał bo błyszczy się jak nówka sztuka :D
MAJSU

Post numer:#20  Postprzez tigre0070 » 7 mar 2010, o 02:23

MAJSU napisał(a):tigre0070 napisał/a:

Naciąg sprężyny reguluje się kółkiem które jest pod klapką.

Mhm czyli wychodzi na to że jeżeli klapka nie była otwierana to po prostu przepływka ma mały przebieg i jeszcze mocną sprężynę. W sumie stan wizualny ten przepływki by to potwierdzał bo błyszczy się jak nówka sztuka
na to by wskazywało :)

Ja swoją otworzyłem , bo przy niej grzebałem , ale zaznaczyłem sobie jakie było położenie początkowe :)
tigre0070

Post numer:#21  Postprzez MAJSU » 9 mar 2010, o 12:09

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? :roll:
MAJSU

Post numer:#22  Postprzez maaaad » 9 mar 2010, o 12:36

Kiedyś gdzieś miałem materiał o sprawdzaniu przepływki klapowej - nie pamiętam szczegółów, ale w skrócie polegało to na pomiarze rezystancji: miernik w łapę i wychylamy klapę, opór powinien się zmieniać płynnie, bez skoków. I to jest chyba w przepływce najważniejsze, bo śruba w kanale bocznikowym to kwestia regulacji ilości powietrza "omijającego" przepływkę.
MAJSU napisał(a):Mhm czyli wychodzi na to że jeżeli klapka nie była otwierana to po prostu przepływka ma mały przebieg i jeszcze mocną sprężynę. W sumie stan wizualny ten przepływki by to potwierdzał bo błyszczy się jak nówka sztuka

Może się błyszczeć, ale może mieć wytartą ścieżkę, po której porusza się to takie hmm.. ramię (nie znam fachowych nazw, sorry :mrgreen: ). Jeśli ta ścieżka będzie wyrobiona, odczyt będzie fałszywy, przepływka będzie pracować nieprawidłowo. Choćby wyglądała na nową.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#23  Postprzez MAJSU » 9 mar 2010, o 12:46

maaaad napisał(a):Kiedyś gdzieś miałem materiał o sprawdzaniu przepływki klapowej - nie pamiętam szczegółów, ale w skrócie polegało to na pomiarze rezystancji: miernik w łapę i wychylamy klapę, opór powinien się zmieniać płynnie, bez skoków. I to jest chyba w przepływce najważniejsze, bo śruba w kanale bocznikowym to kwestia regulacji ilości powietrza "omijającego" przepływkę.

Może ktoś ma ten materiał :) Do których pinów się podpina i jakie powinny być wartości ?
MAJSU

Post numer:#24  Postprzez maaaad » 9 mar 2010, o 13:24

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=126986&c=0&f=29

Takie coś znalazłem... Jak masz gdzieś manuala od Haynesa, to tam jest to opisane, razem z ilustracjami. Może po schemacie elektrycznym też dojdziesz, na których pinach sprawdzać.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#25  Postprzez MAJSU » 9 mar 2010, o 14:10

maaaad napisał(a):http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=126986&c=0&f=29

Takie coś znalazłem... Jak masz gdzieś manuala od Haynesa, to tam jest to opisane, razem z ilustracjami. Może po schemacie elektrycznym też dojdziesz, na których pinach sprawdzać.

Ooo thx thx ! Zaraz sobie pomierzę :D
MAJSU

Post numer:#26  Postprzez crimi » 18 mar 2010, o 21:16

A ja dzis zauwazylem pewna zaleznosc. Silnik na wolnych obrotach lubi sobie nie rowno pracowac, tak jak by nie na wszystkie gary chodzil, wystarczylo lekko odchylic przeplywomierz i obroty sie ustabilizowaly. Dobrze sie przyjzyjcie jak przesuwam ramie potencjometru, delikatnie w jedna strone i obroty sie uspokoily. Jutro lub w sobote z tym pokombinuje, sprobuje przestawic o kilka zabkow.

>>KLIK<<
crimi

Post numer:#27  Postprzez sarna1 » 18 mar 2010, o 21:43

moje 325 po odpieciu przeplywki gasnie.
sarna1

Post numer:#28  Postprzez seba316i » 18 mar 2010, o 23:35

oznacza to ze jest sprawna :)
seba316i

Post numer:#29  Postprzez crimi » 23 mar 2010, o 13:28

Dzis przekrecilem kolko zebate od przeplywki o dwa zabki w przeciewna strone wskazowek zegara (w lewo). Juz na wolnych obrotach niema takiego pyrchania jak by na jednym garze nie palil. Po odpieciu wtyczki auto nie gasnie, a i przeplywka jest sprawna :)
crimi

Post numer:#30  Postprzez muranos » 26 mar 2010, o 17:04

crimi napisał(a):A ja dzis zauwazylem pewna zaleznosc. Silnik na wolnych obrotach lubi sobie nie rowno pracowac, tak jak by nie na wszystkie gary chodzil, wystarczylo lekko odchylic przeplywomierz i obroty sie ustabilizowaly. Dobrze sie przyjzyjcie jak przesuwam ramie potencjometru, delikatnie w jedna strone i obroty sie uspokoily. Jutro lub w sobote z tym pokombinuje, sprobuje przestawic o kilka zabkow.

>>KLIK<<

w twoim przypadku wychylenie klapy przepływomierza jest zabużone przez mikser.
na benie zawsze bedzie cos nie tak.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części