[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

BMW E30 m10b18 wtrysk - działa jak ruski traktor.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

BMW E30 m10b18 wtrysk - działa jak ruski traktor.

Post numer:#1  Postprzez Dazoo » 22 mar 2010, o 23:59

Jestem posiadaczem becii takiej jak w temacie.

Jest w niej zalozony gaz przez co na benzynie nie chciala chodzic (wtryskiwacze), postanowilem je wymienic i wszystko bylo ladnie. Zrobiła na paliwie jakies 100-150km (juz nie jezdzilem na gazie) i ruszajac na skrzyzowaniu, nagle był jakis huk albo wybuch, cos w okolicach wydechu, tak mi sie wydaje przynajmniej. Po tym silnik w ogole nie wkrecal sie na obroty i sie dusił, potem już w ogole nie zapalał. Wyczysciłem kable, kopułke i swiece, wkreciłem i przejechała 5km (akurat pod dom udalo mi sie ja przyjechac). Postała z tydzien, postanowilem ja odpalic i znowu bylo to samo (tzn silnik nie chciał wkrecac sie na obroty).

Dzisiaj wkreciłem nowe świece, wszystko jeszcze raz sprawdziłem i odpalilem na benzynie. Obroty latały od 1,5k-5k. Odpiałem przepływomierz i już trzymały się na poziomie 1,5h (to tez zasługa troche podciagnietej linki przepustnicy).

Niestety, silnikiem strasznie szarpie i telepie, przy 3k obrotów cały samochód trzesie jak dziki. Na dodatek kopci jak nie wiem, kolor dymu to jakis biały, moze lekko niebieskawy.

Olej chłodniczy czysty jak nowy, dolot raczej szczelny.

I tutaj moje pytanie, czy takie objawy to moze być strzelona przepływka czy coś innego? To ile czasu już spedzilem szukajac usterki i ile sie nakur**wiłem przy tym samochodzie to moje i już na prawde kończa mi sie pomysły. A nie chce dać 150-200zł za przepływke, jesli jest dobra.

(być może już był taki temat, ale już naczytałem sie tyle tych tematów na forach, ze już wiem mniej niż wiecej...)
Dazoo

Post numer:#2  Postprzez mariusz_ek » 23 mar 2010, o 00:18

a ja bym obstawiał tą przepływkę...dostała strzała i podziękowała... najlepiej jakbyś znalazł kogoś chętnego na podmiankę by mieć 100% pewności...na przyszłość polecam założenie klapki anty strzałowej przy przepływce...nie zawsze pomoże ale często uratuje przepływomierz!
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#3  Postprzez kozik007 » 23 mar 2010, o 02:32

może zapłon przestawiony?
Jeśli uważasz że pomogłem..naciśnij POMÓGŁ :D

moje e30
- http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23115
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Dazoo » 23 mar 2010, o 02:40

Nie wiem, zapłonu jeszcze wlaśnie nie sprawdziłem.

Ale możliwe, żeby się zapłon sam z siebie przestawił? Poza tym po przeczyszczeniu kabli i swiec przejechala to kilka km bez zachłychnięcia, a pozniej postala troche to jej wrocily te objawy. Jak narazie to mi najbardziej ten przepływomierz pasuje, ale niestety nie mam skąd wziać drugiego, żeby sprawdzić. W końcu najwieksza różnica jest przy pod/od-łączonej przepływce. Przy odpinaniu pokolej kabli silnik pracował cały czas tak samo, przy takich samych obrotach wpadal w wibracje itp. Wiec imho wszystkie 4 gary ładnie powinny palić.
Dazoo

Post numer:#5  Postprzez tigre0070 » 23 mar 2010, o 02:57

na moje to coś z zapłonem...

a przepływkę oblukaj dobrze , sprawdź , czy klapka chodzi luźno i czy się nie zacina , zobacz czy przepływka nie jest rozszczelniona itp.

Jeżeli jest cała , to obstawiam na zapłon , a to co piszesz może sugerować niedokładne spalanie mieszanki.

Sprawdź jak wygląda olej , czy ubywa płynu? Przybyło oleju? Temperatura silnika w normie?

Zaznacz sobie w jakiej pozycji jest aparat zapłonowy , i kręć nim w lewo , lub w prawo , obserwuj zachowanie silnika.

Ściągnij sobie "Sam naprawiam" jest na forum - tam jest trochę opisany zapłon w M10
tigre0070

Post numer:#6  Postprzez ksx9 » 23 mar 2010, o 21:12

Wedlug mnie mariusz_ek ma racje.
Też miałem to u siebie i to była przepływka, akurat mi strzelił na gazie, ale na benzynie poprostu wkrecal sie max na 2,5tys obrotow i wtedy przerywal. Poźniej nawet wolne obroty zaczeły sie walić.
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18

Post numer:#7  Postprzez Dazoo » 24 mar 2010, o 00:27

Dobra, być może uda mi sie zorganizowac przepływke od znajomego (okazalo się ze akurat ma taka gdzies w domu) i zobacze co z tego będzie. No i może w międzyczasie pokrece coś tą kopułka i sprawdze czy są jakies zmiany.

Dzięki za pomoc :wink:
Dazoo

Post numer:#8  Postprzez kotmen » 24 mar 2010, o 15:12

Sprawdź gumę dolotu, moja jak trzasnęła, to też się działy cuda, a po odpięciu przepływki było ok. Na dodatek pękła w dziwnym miejscu od dołu, więc pooglądaj tam wszystko dokładnie i napisz, jak się wyjaśni :cool2:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=25764
Do trzech razy moja czarna sztuka! Obadaj!!

Twój komputer źle działa? Sprawdź www.pokomp.pl - Stołeczne Pogotowie Komputerowe
kotmen
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez Dazoo » 22 kwi 2010, o 19:57

Okazalo się, ze trzasnieta byla guma dolotu. Tak jak kotmen mówil, walneła od dołu i ciezko bylo to zauwazyc. Co wiecej poprzedni wlaściciel odwalił rzeźbe i gume obkleił chyba 5m tasmy izolacyjnej.

Aktualnie dolot jest już szczelny i silnik chodzi bardzo ladnie. No i jest klapka antystrzalowa na wrazie co. ;]
Dazoo

Post numer:#10  Postprzez agrest » 6 lip 2010, o 11:02

ja mialem tak samo tylko tyle ze samochod dalej jechal ale dla pewnosci ze cos strzelilo postanowilem to sprawdzic i to sie okazala guma kolo filtra powietrza chyba jakas taka awaryjna (nie byla na swoim miejscu)
agrest

Post numer:#11  Postprzez zabafilip » 7 lip 2010, o 06:52

A tak z ciekawostek: przepływomierz w M10 i starszych silnikach BMW się reguluję :jum:
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez rfl2 » 11 lip 2010, o 12:42

mozna wiecej info ? :)
rfl2
Student