[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czemu falują obroty?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Czemu falują obroty?

Post numer:#1  Postprzez kredensiarz » 3 gru 2009, o 01:28

Główną bolączką mojego m20b25/Motronic, z którą walczę, jest przerywanie i brak mocy. Dzisiaj spróbujmy rowzikłać tą drugą.

Wolne obroty mam stabilne. Popuszczam sprzęgło, aby ruszyć bez gazu, i zaczyna falować. Im bardziej spadną, tym bardziej falują.
Dzisiaj odłączyłem serwo oraz podmieniłem krokowca. A cały dolot mam uszczelniony. Jednocześnie podłączyłem inny przepływomierz. Czemu wciąż faluje?
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez M-Technic2 » 3 gru 2009, o 11:16

ta falowania sa i na zimnym i na goracym ? ,napewno wszystko masz szczelne sprawdz wszystko dokladnie ,wyjmij gume od przeplywki i sprawdz dobrze "pod swiatlo" ,sprawdz wszystkie podcisnienia czy sa szczelne i dobrze podpiete,ewentualnie uszczelnij na paste uszczelniajaca, jesli juz sie wkreci to pracuje ladnie pelnym zakresie obrotow ? i do konca ? ,znaczy wkreca sie do odcinki jak trzeba ?czy tez kuleje ? ,napewno musi byc dobra przeplywka ! ,warto delikatnie przeczyscic i sprawdzic czy gdzies nie przyciera w poczatkowej fazie otwarcia :mrgreen: ,oraz sprawdzic przeczyscic filtr powietrza,mozna zajrzec do przepustnicy i tez wyczyscic ewentualnie podnienic czujnik jej polozenia,jesli tylkko na wolnych to moze gdzies tu jest przyczyna ,jesli tez na wyzszych kuleje i nie ma za bardzo mocy to pompe paliwa z filtrem i wtryski trzeba zbadac ,ogolnie warto to wszsytko sprawdzic ,w m20 to cos z tych rzeczy czesto niedomaga niestety.
pozdrawiam i daj znac jak znajdziesz przyczyne
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez kredensiarz » 3 gru 2009, o 12:59

Wszystko na bank szczelne, bo wyjąłem silnik i rozebrałem na kawałki. Guma przepływomierza nówka sztuka.

M-Technic2 napisał(a):jesli juz sie wkreci to pracuje ladnie pelnym zakresie obrotow ? i do konca ? ,znaczy wkreca sie do odcinki jak trzeba ?czy tez kuleje ?

Nie, mam poważne problemy z tym silnikiem, ale nie mogę ich usunąć i pomyślałem że poszukamy przyczyny falowania. Ogólnie silnik przerywa przy 3,5 tys. (jadąc na jedynce potrafi tak szarpać, że piszczą koła) i nie ma mocy na wysokich obrotach (v max 180 km/h). Na niskich jest moc, przerywa rzadko. Gdyby nie to szarpanie pomyślałbym że mam ETĘ!

Odnośnie wolnych obrotów - na zimnym są niskie i mocno niestabilne, po kilkunastu sekundach rosną i są równe, po nagrzaniu spadają i są równe. Falują tylko gdy obciążam silnik ruszając.

Dobra, poszukam dalej przyczyny głównej usterki, ale wymieniłem już wszystko oprócz kabli W.N. (zrobił to poprzedni właściciel - Sentechy) i komputera (0 261 200 380).

ps. Nie ruszałem zasilania benzyną - bo na gazie chodził jeszcze gorzej niż na PB, oraz filtra powietrza - stożek. A także czujnika pod przepustnicą. Może on tu coś winić? Da się go sprawdzić, czy mam już wymieniać kable zapłonowe?
kredensiarz
Student

Silnik:

Post numer:#4  Postprzez M-Technic2 » 3 gru 2009, o 19:42

A w jakim stanie i jakie masz swiece ?,kable mozna by podmienic od kogos kto nie ma problemow ,warto sprawdzic ,tym bardziej ze mowisz ze na LPG jest gorzej a LPG jest dosc czule na kable, mowisz ze byl zmieniany komputer, masz pewnosc ze jest dobry i odpowiedni ? moze potrzeba jakis nowszy wiem ze jest ich kilka rodzajow w zaleznosci chyba od rocznika (czy silnik byl wyposazony w sonde lambda,katalizator) itp ,moze tu jakis problem.
Sprawdz tez pompke paliwa (ewentualnie wtryski ale to juz grubsza sprawa ) ,tez jak masz kogos kto ma m20 to w parenascie minut zamienicie jak u niego i u ciebie nie bedzie roznicy to mozna wykluczyc ,i tak samo z przeplywka ,przewodami itp,ciezko tak wszystko kupowac i sprawdzac ,a tak mozna kilka rzeczy wykluczyc.
Zycze powodzenia ,sam przechodzilem prawie to samo (tez nie chciala chodzic ) i teraz czasem tez cos jej bije ale co robic ,taki urok :twisted:
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Scigacz » 3 kwi 2010, o 01:33

kredensiarz moze masz nawiedzone auto lub komp nawala
4x4+ śmigiełko na masce =moj ideał
Scigacz
Uczeń

Moje BMW: