[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b16 przerywa na benzynie i nie wkreca sie na obroty.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b16 przerywa na benzynie i nie wkreca sie na obroty.

Post numer:#1  Postprzez marcinzaremba » 18 paź 2009, o 23:46

Witam! Jestem nowy na tym forum ale mam nadzieje ze ktos pomoze. Szukalem tematu ale nie znalazlem rozwiazania.
Otóż kupiłem bmw e30 z silnikiem 1.6 89r B+G. Na początku miałem problem z niskimi obrotami bo na benzynie wahały sie w granicach 400-500 i bardzo nierówno pracował. Szarpało silnikiem a pompowanie gazem nic nie dało. Maks wchodził na 3000 tys. z trudem a jak juz mu sie udało przekroczyć ta wartość to szedł normalnie lecz nie zawsze. Podkrecilem jalowy bieg na przepustnicy i teraz jest 900-500 bo wachaja sie i buja motorem. Najdziwniejsze jest to ze raz jak sie nim jedzie to pedal przy podlodze a on sie zachowuje jak by paliwo sie konczylo. Buja i nie wchodzi na obroty. A sa takie dni ze bez problemu przyspiesza i na luzie nie czuc ze silnik pracuje. Czasem jest tak ze jak go rozgrzeje na gazie to potem objawy znikaja lub nie. Na gazie chodzi perfekcyjnie wiec obstawiam uklad paliwowy. Przeplywka raczej sprawna bo po odlaczeniu zaczelo nim szarpac. Wymieniony filtr paliwa i zostala chyba pompa. Napiecie do niej dochodzi bo brzeczy caly czas ale czy pompuje to jutro się dowiem. Gdybyscie mieli jeszcze jakies propozycje oprocz pompy paliwa to bylbym wdzieczny. Mam taka teorie ze pompa może zassala jakis syf i nie podaje wystarczającej ilości paliwa a kiedy to spadnie to wtedy silnik pracuje prawidłowo. Jeszcze dodam ze jak odpale go zimnego to zalacza się ssanie i ma ok. 1000rpm ale trwa to z 15s i obroty spadaja do 500 pomimo podkręconej przepustnicy. Raz chciałem go przeciągnąć do odciecia to do 5000 szedl normalnie a potem spadek mocy i musialem wbic nastepny bieg. Jeszcze jedna rzecza jest stukanie w silniku. Rytmiczne przez caly czas jak silnik pracuje rosnące wraz z obrotami. Za bardzo mi to nie przeszkadza ale dobrze by było wiedziec coz to.
Z gory dzieki za odpowiedzi i propozycje.
marcinzaremba

Post numer:#2  Postprzez mandark » 19 paź 2009, o 20:36

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=12054
praktycznie ten sam wątek
aktualnie noszę się z zamiarem wymiany wtryskiwaczy.

21.10.2009:
Wymieniłem wtryskiwacze i wszystko powróciło do normy. Objawy miałem te same.
mandark

Post numer:#3  Postprzez marcinzaremba » 13 gru 2009, o 20:39

Witam! Poczynilem postepy wymieniajac pompe paliwa niestety niepotrzebnie gdyz poprzednia prawdopodobnie jest dobra, wymieniony regulator cisnienia paliwa przy listwie, wymienione wszelkie przewody podcisnienia. zlaczka przy pompie zmieniona na przewod paliwowy. Kazdy przewod ktory byl lekko popekany zostal wymieniony. Wlany srodek do czyszczenia wtryskiwaczy i ukladu paliwowego. Tak generalnie to koncza mi sie pomysly. Auto nadal na gazie chodzi bardzo dobrze. A benzyna... to tak teraz jest. Po odpaleniu na zimnym po 30s pracy gasnie jezeli nie dodam gazu. Potem jak juz silnik pracuje obroty spadaja to 500 strasznie nim szarpie i komputer sam podbija obroty do 1200 i tak ciagle. po rozgrzaniu poprostu albo ma niskie i zamula podczas jazdy tak jak by mu paliwa brakowalo ,a za jakis czas na luzie obroty wskakuja na 1200 tak jak byl ustawiony i jedzie do konca obrotomierza. Wiem ze ma zbyt pogata mieszanke bo gdy sie popmpuje gazem to zaczyna strzelac delikatnie. ale nie wiem czym to jest spowodowane. Czy moze cos z komputerem? bo chyba gdyby wtryski byly padniete to na gazie tez by szalal. Tak mi sie wydaje. Pojechalem do mechanika i jego diagnoza to byl regulator cisnienia paliwa gdyz gdy zagial przewod powrotny od paliwa silnik zaczal normalnie pracowac. Objaw jest taki jak by cos go przytykalo. Juz mi brakuje pomyslow. Jak by ktos mial jakas opcje to prosze wymieniac. Nawet najglupsze pomysly rozwarze. LPG pierwszej generacji.
marcinzaremba

Post numer:#4  Postprzez neophyte » 13 gru 2009, o 22:27

jeżeli falują tak ostro obroty to przychodzi mi na myśl jedynie lambda.(spalanie wzrosło?)
co do stukania w silniku które wzrasta wraz z obrotami - wygląda jak panewki..
to moje przypuszczenia. niech się inni także wypowiedzą.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez wiktor » 14 gru 2009, o 19:12

Co do falowania to faktycznie moze byc lambda-mialem to samo w isie.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: -------
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez marcinzaremba » 16 gru 2009, o 13:16

Wlasciwie to nie wiem czy spalanie wzroslo bo mam tak odkad go kupilem. Wczoraj zauwazylem ze na zimnym silniku gdy dodawalem gazu obroty spadaly. Dopiero gdy zaczalem szybko pompowac udalo sie go troche wkrecic. Tak jak by sie dusil. Dostaje za duzo benzyny ale z drugiej strony jaka jest przyczyna ze komputer daje za bogata mieszanke. Najbardziej mnie zastanawia czemu raz chodzi idealnie a za chwile jak by mu sie nie chcialo. Myslicie ze gdyby go podpiac pod komputer cos by wykazalo? Zastanawiam sie tylko gdzie to mozna zrobic i ile taka zabawa kosztuje. Zgierz Lodz i okolice.
marcinzaremba

Post numer:#7  Postprzez pikollo » 22 gru 2009, o 22:33

Co do pukania w silniku to kwestia szklanek...jesli to M40 B16...tam sa samoregulacze wiec jesli jest szklanka zdechła to nawet nie pomoze najlepsze ciśnienie oleju...Może byc tak ze kiedyś komuś strzelił rozrząd i poszlo po zaworach i szklanaka dostała strzała i też jej już nic nie pomoże...Panewki bardziej klekoczą
pikollo

Post numer:#8  Postprzez bazyl_78 » 22 gru 2009, o 23:19

moze dołącze do tematu miałem podobne objawy tylko nie szalał na wolnych obrotach ale słabo sie wkrecał i telepało silnikiem,ekonomizerek pod obrotkiem tez szalal okazała sie prosta sprawa zmieniłem przewody wysokiego napiecia i jest ok ,szczególnie w te mrozy .pozdrawiam
bazyl_78

Post numer:#9  Postprzez Wojto » 22 gru 2009, o 23:19

Szklanki to częsta akcja w 1.6 i 1.8 w 8zaworówkach słychać charakterystyczny klekot bociani, a to że masz problem z obrotami i ciężko się jej wkręcić a także brak mocy to sprawdź czujnik położenia przepustnicy jest to ważna rzecz.
Wojto

Post numer:#10  Postprzez marcinzaremba » 11 kwi 2010, o 12:00

Chcialem tak napisac bo moze komus sie przyda. Ostatnio zabralem sie auto i wymienilem poduszki pod silnikiem. Jedna byla zupelnie urwana a druga ledwo trzymala. Strasznie telepalo samochodem. Po wymianie wszystkie problemy zniknęły. Na benzynie chodzi idealnie. Fakt duzo pali bo sondy nie ma ale juz jest kupiona tylko trzeba zalozyc. Wczesniej mialem tez problem na gazie. Podczas jazdy i wcisnieciu sprzegla obroty spadaly do 400 a potem sie rownaly. Obecnie problem zniknal. Moim zdaniem gdy silnik nie mal amortyzacji jakies przewody musialy sie naprezac no i cos nie stykalo. Zostal jeszcze ze problem z klekotaniem. Obecnie na luzie wkreca sie to 6tys. ale pod obciazeniem podczas jazdy 4.5tys i koniec. Aktualnie szukam 1.8 w idealnym stanie, zeby jeszcze dlugie lata podzialal. A tak przy okazji zeby nie zakladac nowego tematu.
Wie ktos moze jak zdjac skrzynke z bezpiecznikami. Dokladnie chce sie dostac pod skrzynke bo zauwazylem ze rdza sie rozpanoszyla i chcialbym zapobiec poki jest jeszcze troche blachy. Probowalem sie tym zajac ale kable za bardzo trzmaly. Mozna je moze odlaczyc od skrzynki?
marcinzaremba

Post numer:#11  Postprzez seba316i » 11 kwi 2010, o 22:19

marcinzaremba napisał(a):[...] Zostal jeszcze ze problem z klekotaniem. Obecnie na luzie wkreca sie to 6tys. ale pod obciazeniem podczas jazdy 4.5tys i koniec. Aktualnie szukam 1.8 w idealnym stanie, zeby jeszcze dlugie lata podzialal. A tak przy okazji zeby nie zakladac nowego tematu.[...]

wytarty wałek rozrządu, u mnie to samo tylko ze przy 5tys obrotów. jak chcesz 1.8 na długie lata to kup nowy wałek, szklanki, popychacze... impreza droga ale masz na długie lata i kilometry dobrze zrobione, lub zmien silnik na M43 chodź ja już bym sie wolał bawić w m20 za tę cene :twisted:
seba316i

Post numer:#12  Postprzez marcinzaremba » 21 kwi 2010, o 11:14

No niestety. Pojezdzil chwile i znowu zaczal mulic. Ale zauwazylem ze problem wystepuje tylko jak silnik jest cieply. Na takowym ssaniu to idzie normalnie.

[ Dodano: 02-05-2010, 10:26 ]
Auto naprawione. Po glebszych ogledzinach okazalo sie ze byly naderwane kable wysokiego napiecia i jak sie ulozyly tak iskra lapala. Co tlumaczy to ze raz chodzil a raz nie. Wymieniona sonda lambda i problem z zalewaniem wyparowal. Obecnie bede szukal glowicy w dobrym stanie do 1.6.
A czy glowica od 1.8 M40 podejdzie do silnika 1.6?
marcinzaremba

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie