[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40B16 Gaśnięcie chwilę po odpaleniu

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40B16 Gaśnięcie chwilę po odpaleniu

Post numer:#1  Postprzez MAJSU » 12 kwi 2010, o 19:54

Sprawa wygląda tak że samochód nie zależnie czy zimny czy ciepły gaśnie po odpaleniu jeżeli nie trzyma się nogi na gazie. Wystarczy chwilę poczekać minutę albo kawałek przejechać i przestaje gasnąć :roll: Na gazie tego niema.

Jak sądzicie czego to może być wina co sprawdzić ?
MAJSU

Post numer:#2  Postprzez MaDin » 12 kwi 2010, o 21:06

witam jest parę możliwości: paliwo kiepskie, za mała wydajność pompy paliwa, uszkodzony wyłącznik przepustnicy
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez MAJSU » 12 kwi 2010, o 21:08

MaDin napisał(a):witam jest parę możliwości: paliwo kiepskie, za mała wydajność pompy paliwa, uszkodzony wyłącznik przepustnicy

Paliwo jest OK, pompa nowa.
MAJSU

Post numer:#4  Postprzez MaDin » 12 kwi 2010, o 21:24

a jak silnik pracuje za nim się nagrzeje z zimnego w ciepły
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez SCOUT » 14 kwi 2010, o 19:02

Witam. Podłączę się do tematu.Kupiłem m40b16 bez gazu ale z własnym życiem.Zimy pali ok. ale jak się zagrzeje to po zgaszeniu i ponownym rozruchu obroty wariują od 0 do 1000 i zdycha jak przy braku benzyny.Wiem o dolotach,krokowych itp.Szczelne i sprawne!Dodam jedynie że po tym jak zdechnie ponowny rozruch jest bezproblemowy i wtedy auto pracuje normalnie.Więc pytam co za diabeł?Sonda?Jeśli gdzieś jest podobny post to proszę o namiar bo nie znalazłem.Z góry dzięki.
SCOUT

Post numer:#6  Postprzez MaDin » 14 kwi 2010, o 19:38

a sprawdzałeś zawór powietrza dodatkowego? jak pada tz. na wykończeniu to może powodować fale biegu jałowego.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez SCOUT » 15 kwi 2010, o 20:09

a sprawdzałeś zawór powietrza dodatkowego? jak pada tz. na wykończeniu to może powodować fale biegu jałowego.

Oto jest pytanie!Jeśli chodzi o krokowiec to sprawdziłem ale o zaworze powietrza dodatkowego nigdy nie słyszałem.Poszukam w necie co to i gdzie jest i sprawdzę.Dziwne jest to że po nocce pod chmurką odpalił jak należy ale po przejechaniu około 15 km i przerwie 20 minut musiałem 6 razy odpalać żeby normalnie zagadał???
SCOUT

Post numer:#8  Postprzez MaDin » 15 kwi 2010, o 21:47

u mnie w m40b16 zawór jest między przepustnicą a filtrem z węglem aktywnym można się spotkać z nazwami Zawór odpow. zbiornika/Zawór nadm. pw
żeby go sprawdzić silnik musi być zimny
odłącz złączkę od zaworu (jak już go zlokalizujesz :D chyba,że będziesz potrzebował pomocy w zlokalizowaniu)
podłącz potem woltomierz do obu styków złącza i uruchom silnik powinno być +12 (jeśli nie ma poszukaj czy nie ma przerwanego gdzieś kabelka)
jeśli przewody są oki uruchom silnik jeszcze raz i niech sobie chodzi zaciśnij przewód doprowadzający powietrze co powinno zmniejszyć obrotki biegu jałowego
nagrzej silnik i znów ściśnij przewód powietrza prędkość obrotowa nie powinna się zmienić jeśli coś nie tak trzeba wymienić zawór. :cool2:
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez SCOUT » 17 kwi 2010, o 20:55

Dzięki kolego za podpowiedź.Mam ten zawór w tym samym miejscu.Zdaje mi się jednak że za gaśnięcie auta odpowiadają kable wn lub kopułka.Tak czy siak jutro sprawdzę.
SCOUT

Post numer:#10  Postprzez MaDin » 17 kwi 2010, o 21:36

miałem kłopoty z garami chodził nie równo bez mocy wymieniłem świece i było oki (ale mi nie gasł) zobacz przewody czy nie są popękane a jeśli chodzi o kopułkę to żeby ją obejrzeć musisz zdjąć osłonę ale delikatnie i jeśli nie ma na niej wiórków w miejscach pęknięć to jest cała (uważaj żeby nie zdjąć jej z korpusu bo poco) a jest specjalny preparat do konserwacji przewodów.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez atheo » 18 kwi 2010, o 13:19

Miałem te same obiawy ale w B18M10. przyczyna był krokowiec (obroty tak mocno falowały, że nie potrafił utrzymać na zimnym a potem juz było lepiej.
atheo

Post numer:#12  Postprzez MAJSU » 18 kwi 2010, o 13:32

MaDin napisał(a):a jak silnik pracuje za nim się nagrzeje z zimnego w ciepły

Zimny zapala ok od razu, dzieje się to tylko na ciepłym. Pytanie dodatkowe czy krokowiec w M40 to ta okrągła puszka za kolektorem od strony grodzi ?
MAJSU

Post numer:#13  Postprzez neophyte » 18 kwi 2010, o 14:33

tak Majsu. to jest krokowiec.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#14  Postprzez SCOUT » 19 kwi 2010, o 17:19

Witam ponownie!Szlag mnie chyba trafi ale nie mogę dojść co jest grane z tym autem?Krokowiec wymyty,sprawdzony pod napięciem,działa(zamyka i otwiera).Po odłączeniu zasilania zamyka się ale nie do końca.Zostaje szczelina około 3 mm.Tak ma być? Wszystkie wężyki uszczelnione! Wymieniłem gumową rurę od przepustnicy do przepływomierza.Przepustnica wymyta na błysk.Zrobiłem około 10 km i dalej to samo.Dławi się i gaśnie.naciskanie gazu nic nie daje.Sprawdziłem zawór powietrza dodatkowego i tam też jest ok.Jak się nagrzeje to ma objawy jak by nie dostawał paliwa ale po kilku odpałkach jest ok.Kolego MAJSU daj znać jak już uda ci się naprawić.Z góry dzięki!
SCOUT

Post numer:#15  Postprzez damianradom23 » 22 kwi 2010, o 10:14

Miałem podobny objaw w M50B25. Auto na zimnym paliło na dotyk a po zagrzaniu ni huu :cen: . Zaprowadziłem do mądrego mechanika i wyszło, że pompa paliwa za małe ciśnienie podaje. Po wymianie pompy pali tak jak powinna.
damianradom23

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie