[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Znikający bas.

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Znikający bas.

Post numer:#1  Postprzez Soci » 28 mar 2010, o 18:52

Mam 2 głośniki z przodu oraz dwa 6x9 na półce.
Problem jest taki, że na jednym głośniku z tyłu niskie tony całkiem ładnie grają, ale gdy podłącze drugi nagle znika prawie cały bas, zostają same wysokie tony.
Głośniki oba sprawne, instalacja też.

Możliwe to jest, że brakuje mocy i po podłączeniu drugiego głośnika audio zaczyna grać na pół gwizdka?
D
odam, że kable, które mam położone raczej są zbyt cienkie do wielkości tych głośników.

Pozdro
"Life isn't about waiting for the storm to pass, guys. Its about learning how to dance in the fuckin' rain." GP
Soci
Student

Moje BMW: 325
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez doktorkazdadiagnoza » 28 mar 2010, o 19:55

Całkiem możliwe, że radio nie daje rady, albo tez na kablach drugiego głośnika gdzies sie robi zwara
Drift jest zajebisty
doktorkazdadiagnoza
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Soci » 28 mar 2010, o 20:50

Zwarcia nie powinno być, bo testowałem wszystkie możliwe konfiguracje. Zamieniałem kable i głośniki miejscami i ewidetnie, jak są 2 podłączone (obojętnie który i obojętnie na jakim kablu) jest tak samo.

Czyli lekarstwem dla mnie jest wzmak?
"Life isn't about waiting for the storm to pass, guys. Its about learning how to dance in the fuckin' rain." GP
Soci
Student

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25

Post numer:#4  Postprzez pasiak » 28 mar 2010, o 20:53

Jeżeli masz nowe ( fabrycznie nowe radio ) no to faktycznie jest prawdopodobieństwo że jest gdzieś malutkie zwarcie ale nie będzie to raczej na samym kablu tylko ewentualnie w miejscu gdzie kabel styka się z miejscem podłączenia do głośników. Możliwe jest też uszkodzenie samego głośnika np. cewka lub jeżeli jest to głośnik wielodrożny może coś być na rzeczy w zwrotnicy. Najlepiej wziąć inny i spróbować na nim. A jeżeli radio jest z aukcji to mogą być końcówki mocy walnięte i nie produkują tyle mocy ile powinny, a bass sam w sobie ze względu na swoje niskie częstotliwości potrzebuje mieć zapas mocy.
pasiak

Post numer:#5  Postprzez doktorkazdadiagnoza » 28 mar 2010, o 23:33

pasiak napisał(a):A jeżeli radio jest z aukcji to mogą być końcówki mocy walnięte i nie produkują tyle mocy ile powinny, a bass sam w sobie ze względu na swoje niskie częstotliwości potrzebuje mieć zapas mocy.

Dlatego zamien knble na koncowce w radiu i sprawdz czy drugi glosnik zachowuje sie tak samo pod ta koncowka
Drift jest zajebisty
doktorkazdadiagnoza
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez szalwi » 29 mar 2010, o 08:04

Kolega miał taki sam objaw w swojej civic. Należy pamiętać że przy podłanczaniu UWAŻAMY GDZIE PODŁANCZAMY PLUS A GDZIE MINUS. Głośniki muszą równo pracować a nie jeden w góre jeden w dół przy podaniu takiego samego sygnału. Ale wpierw zrób tak jak pisze kolega doktorkazdadiagnoza, Pozdro
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez X_E_O_N » 4 kwi 2010, o 11:51

zdecydowanie i w 100% podlaczyles glosniki w przeciwfazie czyli wystarczy na jednym glosniku tak jak kolega wyzej zamienic ze soba przewody + i - i bedzie gralo jak nalezy
X_E_O_N

Post numer:#8  Postprzez Skajpa » 28 kwi 2010, o 13:40

Właśnie mam tak samo ;/ Radio Panasonic 4x45W, z tyłu głośniki 3-drożne magnata i efekt taki że prawy gra elegancko a w lewym słychać tylko wysokie tony, musze jeszcze raz sprawdzić biegunowości i zwarcia bo może poprzedni właściciel coś pogmerał.
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez szalwi » 29 kwi 2010, o 00:11

Skipper9195, w najlepszym wypadku mozesz miec je właśnie w przeciw fazie podłączone...w tym gorszym wypadku to spaloną cewke od niskotonowego :/
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Powrót do Car Audio & GPS