[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

nie dziala wycieraczka tylnej szyby

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

nie dziala wycieraczka tylnej szyby

Post numer:#1  Postprzez montecarllo » 24 paź 2007, o 10:33

tak jak w temacie nie dziala wycieraczka tylnej szyby i jej spryskiwacz silniczek ok bo podpiolem go pod prostownik i chodzil
co moze byc przyczyna usterki
koles od ktorego kupowalem auto mowil ze brak jest jakiegos przekaznika w skrzynce z bezpiecznikami i ze trzeba go kupic
ale na forum w poscie o bezpiecznikach nie znalazlem przekaznika ani bepiecznika od tylnej wycieraczki
montecarllo

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 24 paź 2007, o 11:36

a sprawdzales czy prad dochodzi co kostki przy silniczku wycieraczki
byc moze padla manetka przy kierownicy
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez montecarllo » 24 paź 2007, o 16:01

a czy istnieje cos takiego jak przekaznik do tylnej wycieraczki i spryskiwacza
sprawdzalem z tylu przy silniczku nie ma pradu
ale przy kostce wlacznika jest prad bo zaroweczki swieca od wycieraczki i spryskiwacza
pomocy
montecarllo

Post numer:#4  Postprzez Prosiak » 24 paź 2007, o 17:26

...przepraszam,ale jaka manetka przy kierownicy do tylnej wycieraczki?
Pzdr.Prosiak :wink:
Prosiak

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 24 paź 2007, o 18:53

Prosiak napisał(a):...przepraszam,ale jaka manetka przy kierownicy do tylnej wycieraczki?

nie mam kombiaka - strzelalem - ale czym sie ja wlacza i to mialem na mysli
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#6  Postprzez Prosiak » 24 paź 2007, o 21:02

..okok :D w kombiaku są dwa przyciski do włączania tylnej wycieraczki.Jutro sprawdze czy u mnie jest jakiś przekaznik.

PS.ale na mój biedny chłopski rozum chyba powinien być jakiś przekażnik od tylnej wycieraczki ponieważ po wciśnięciu przycisku wycieraczki ona włącza sie czasowo (co parę sekund),tak czy nie? :shock:
Prosiak

Post numer:#7  Postprzez algrab » 25 paź 2007, o 04:26

tak ale bez spryskiwacza - ten przycisk zalacza sie na ON - oraz OFF
drugi przycisk jest pulsacyjny - wduszenie uruchamia spryskiwacze (2) oraz ramie wycieraczki, jednorazowo
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#8  Postprzez Nezer » 26 paź 2007, o 11:38

Witam
To i ja sie podepne pod temat . Tez mam kombiaka i tez mnie drazni tylna wyceraczka a w zasadzie jej niesprawnosc. Z tego co wiem powinien byc jakis modul sterujacy jej praca i praca spryszkiwazca podobnie jak do przednich K10. Problemem pozostaje to gdzie on jest zlokalizowany :mad2: Przekopałem prawie cale autko i moge wam powiedziec gdzie go nie ma :cen: haha a plus tego taki ze kopiac za modułem od tej diabelnej wycieraczki znalazlem naprzykla sterownik centralnego :D
Acha jeszcze jedno pytanie który bezpiecznik odpowiada za tylna wycieraczke i spryskiwacz bo na tej liscie z sam naprawiam jakos nie moglem tej pozycji odnalezc. Wogole na tych schemaatach z "sam naprawiam" nie ma schematu elektryki do kombiaka (a przynajmniej tej częsci roznej od sedana) :mad2: czyli tej paskudnej wycieraczki razem z reszta ustroistwa. Bezpieczniki mam wszystkie ok ale mam za to pare wolnych slotów. Jak sie zdenerwoje to pojade do ASO ale tego bym chcial uniknac.

PS. Silnik po podlączeniu do zasilania smiga, a i pompka spryskiwacza jest ok.

[ Dodano: 29-10-2007, 17:06 ]
Ok z pomoca bo z pomoca ale znalazlem sterownik do wycieraczki tylnej w e 30 touring. Mianowicie znajduje sie ona z tylu w bagazniku w lewym schowku nad zbiorniczkiem płynu do spryskiwania.
Nezer

Post numer:#9  Postprzez yoshi » 31 paź 2007, o 11:38

podepnę się pod temat

mam mianowicie taki problem:

wycieraczkę włączam np. na psiknięcie a ona sobie psiknie po czym chodzi jeszcze z 60sek. i zatrzymuje się np. w połowie albo w innym głupim miejscu, nie reaguje na żaden przycisk, po jakimś czasie (5, 10, 60min.) wraca do siebie i zatrzymuje się w pozycji wyjściowej
yoshi

Post numer:#10  Postprzez Santtos » 31 paź 2007, o 12:20

nooooo właśnie u mnie tez wycieraczka tylnej szyby zwariowała , raz nacisne a lata jak chce , ...................... MISTICAAAA........... :mad2:

help help
Santtos

Post numer:#11  Postprzez yoshi » 31 paź 2007, o 15:26

przed chwilą zobaczyłem ze urwany jest jeden z przewodów (czerwony z czarnym) przy podłączeniu wężyka spryskiwaczy ten bliżej, może to jest powodem

na foto ten po prawej

Obrazek
yoshi

Post numer:#12  Postprzez RadarPoz » 7 gru 2007, o 19:25

Nezer napisał(a):Acha jeszcze jedno pytanie który bezpiecznik odpowiada za tylna wycieraczke i spryskiwacz bo na tej liscie z sam naprawiam jakos nie moglem tej pozycji odnalezc. Wogole na tych schemaatach z "sam naprawiam" nie ma schematu elektryki do kombiaka (a przynajmniej tej częsci roznej od sedana) :mad2: czyli tej paskudnej wycieraczki razem z reszta ustroistwa.
(ciach)
Ok z pomoca bo z pomoca ale znalazlem sterownik do wycieraczki tylnej w e 30 touring. Mianowicie znajduje sie ona z tylu w bagazniku w lewym schowku nad zbiorniczkiem płynu do spryskiwania.

To ja się podepnę bo i u mnie nie działa wycieraczka i spryskiwacz tyłu. Znalazłem wczoraj ten sterownik o którym mówisz, nad zbiornikiem płynu- ale wygląda na to że nie dochodzi do niego prąd. Postaram się zrobić fotki i proszę o podpowiedź gdzie szukać przyczyny. W przełaczniku z przodu jest chyba napięcie bo świeci się podświetlenie.
A drugi problem to oświetlenie wnętrza z którym nadal walczę- przeczyściłem wszystkie styki w drzwiach i nadal to samo- oświetlenie nie gaśnie po zamknięciu drzwi- musze ustawiać w położeniu środkowym- czyli stale zgaszone. Co ciekawe w bagażniku(touring) światło działa ok, tzn po zamknięciu klapy gaśnie. Zagadka...
RadarPoz

Post numer:#13  Postprzez jackx-36 » 7 gru 2007, o 20:19

RadarPoz napisał(a):A drugi problem to oświetlenie wnętrza z którym nadal walczę- przeczyściłem wszystkie styki w drzwiach i nadal to samo- oświetlenie nie gaśnie po zamknięciu drzwi- musze ustawiać w położeniu środkowym- czyli stale zgaszone. Co ciekawe w bagażniku(touring) światło działa ok, tzn po zamknięciu klapy gaśnie. Zagadka...

może masz czasowe wyłączanie , jak zamkniesz dzwi to odczekaj chwilke powinny zgasnać ( dla sprawdzenia )
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez RadarPoz » 15 gru 2007, o 00:09

Niestety nie gasną nawet po dłuższej chwili(kilka minut odczekałem). Wiem że coś może być z tym wyłącznikiem czasowym ale jeszcze go nie namierzyłem- jest gdzieś podobno za lewym przednim głośnikiem. Jak go znajdę to w jaki sposób go sprawdzić?

[ Dodano: 14-12-2007, 23:05 ]
Wracając do tylnej wycieraczki, do tego przekaźnika prąd nie dochodzi(nad zbiornikiem płynu)
Obrazek

Ale w tych kostkach jest (w schowku po prawej)
Obrazek
Czy tak powinno być?
RadarPoz

Post numer:#15  Postprzez jackx-36 » 15 gru 2007, o 01:26

RadarPoz napisał(a):Ale w tych kostkach jest (w schowku po prawej)

Czy tak powinno być?

1. raczej w schowku po lewej stronie bogaznika :P
2. nie dochodzi do tego prąd bo to jest sterownik check panela ( tego przy lusterku) od swiateł i napięcie pokazuje sie dopiero kiedy włączysz swiatła lub nacisniesz hamulec :wink:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie