[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przewody paliwowe, jak podłączyć?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przewody paliwowe, jak podłączyć?

Post numer:#1  Postprzez Mrzn » 30 kwi 2010, o 23:10

Witam, składam swoje pierwsze E30 po rozebraniu do jednej śrubki i remoncie. Teraz pytanie- Pod podwoziem idzie 3 przewody paliwowe, jeden od filtra, drugi do zbiornika, trzeci gdzieś do odpowietrzenia zbiornika. Jak je podłaczyć pod maską? Silnik M20b25. Jak to wszystko u was wygląda? Samochód rozbierałem jakieś 3 miesiące temu i niestety nie pamiętam jak to szło. Pozdrawiam
Mrzn

Post numer:#2  Postprzez bey » 1 maja 2010, o 07:50

od filtra wchodzi tam gdzie masz zawor cisnienia , od baku czyli powrot w ten drugi kruciec od listwy wytyskowej a trzeci to weglik czyli do tego smiesznego filtra oparow paliwa
bey
Student

Moje BMW: 325eT
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Mrzn » 1 maja 2010, o 08:07

Super, dzięki za odpowiedź. A z węglika gdzie idzie? W atmosferę?
Mrzn

Post numer:#4  Postprzez bey » 1 maja 2010, o 22:50

hmm w bak jak dobrze pamietam , ale ja go wywalilem waz z ssacego zaslepilem i tyle bo filtr i tak jest max brudny a to nic nie robi
bey
Student

Post numer:#5  Postprzez SCOUT » 2 maja 2010, o 07:58

Filtr węglowy jest połączony z układem dolotu powietrza.W m40b16 jest połączony wężykiem z przepustnicą.Zajrzałem jeszcze w e32 m30b30 ale tam znika gdzieś pod kolektorem ssącym.W czasie montażu nie zapomnij podłączyć zaworu powietrza dodatkowego pomiędzy filtrem a dolotem.
SCOUT

Post numer:#6  Postprzez X_E_O_N » 2 maja 2010, o 16:22

W B25 jest kruciec pod przepustnica do weglowego

Paliwo idzie od filtra paliwa do listwy a z regulatora wychodzi jako powrot do baku

Jaki sens by byl aby regulator blokowal doplyw paliwa do listwy tym samym obciazal pompe ???? :bag:
X_E_O_N

Post numer:#7  Postprzez bey » 2 maja 2010, o 16:46

kurde , mialem tak podlaczone ze powrot z regulatora i auto mi nie palilo bo nie mialo wachy , do tego potem czytalem na 4um ze powrot jest z listwy a nie z regulatora
bey
Student

Post numer:#8  Postprzez X_E_O_N » 2 maja 2010, o 16:59

to dziwne wczoraj skladalem do 23 b25 i tak podlaczalem jak bylo u mnie i odpalilo odrazu ja napisalem jak jest u mnie i jak na chlopski rozum powinno byc
X_E_O_N

Post numer:#9  Postprzez bey » 2 maja 2010, o 17:05

no wlasnie na chlopski rozum bena wali w regulator cisnienia a on daje cisnienie na listwe jakie chce a powrot czyli naddatek wysyla do baku , no ciekawa sprawa bo mam dwie e30 i obie sa tak samo ze zasilanie paliwa wchodzi w regulator
bey
Student

Post numer:#10  Postprzez X_E_O_N » 2 maja 2010, o 17:09

zamykasz pojemnik szczelny i masz dwa podlaczenia do jednego podpinasz zasilanie i idzie np. 5 bar na drugi kruciec dajesz regulator ktory musi trzymac cisnienie 3 bar wiec na chlopski rozum jak cisnienie jest za duze regulator oddaje benzyne jak jest malo zatrzymuje ja proste i logiczne

fakt nie B25 ale http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 rozmieszzcze nie prewodo 10 i 11 oraz ich opis
X_E_O_N

Post numer:#11  Postprzez choody_drft » 2 maja 2010, o 20:37

Paliwo wchodzi w listwę , później za listwą jest regulator, później już leci sobie do baku. Regulator ma za zadanie wytworzyć ciśnienie NA LISTWIE. Więc logiczne jest, że regulator musi być za listwą.

W BMW, dopływ paliwa idzie do listwy, odpływ z regulatora który jest na listwie.

Dla tych którzy nie wiedzą jak działa regulator. Regulator to zawór podciśnieniowy, sterowany podciśnieniem z kolektora dolotowego. Im większe podciśnienie tym regulator jest bardziej otwarty i ciśnienie na listwie jest mniejsze, przy pełnym obciążeniu ciśnienie na listwie jest największe. Regulator po prostu zamyka światło przewodu powrotnego, aby otrzymać dane ciśnienie na listwie. Regulator na listwie jest stosowany dla stabilnego dawkowania paliwa, bez regulatora nie wykonalnym jest dobranie prawidłowych wtrysków dla niskich i wysokich obr jednocześnie. Musiało by być jak w gaźniku, dwa wtryski jedne dla małych obciążeń drugie dla średnich i wysokich.
choody_drft

Post numer:#12  Postprzez kamil.k » 3 maja 2010, o 09:06

też potwierdzam że regulator cisnienia paliwa jest na powrocie
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie