[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

KLATKA BEZPIECZENSTWA

Wszystko związane z modyfikacjami wyglądu zewnętrznego jak i wewnętrznego

Post numer:#16  Postprzez ///ESIU » 30 lis 2008, o 00:16

załuzmy że bede miał homolgacje na pół klatke ale czy mozna jexdzic z nia po drogach publicznych? bo słyszałem ze tak ale tylko w kasku. prawda to?
///ESIU

Post numer:#17  Postprzez kamilino19 » 1 mar 2009, o 18:04

korzystając z przywileju studiowania na wydziale transportu sięgnąłem opinii specjalisty i tak>

1. AUTO STARTUJĄCE W RAJDACH MUSI MIEĆ KLATKĘ BEZPIECZEŃSTWA, WYKONANĄ Z ODPOWIEDNIMI NORMAMI, KTÓRA POSIADA HOMOLOGACJE.+ JAZDA W KASKU

2/ POSIADACZ POJAZDU ZAOPATRZONY W KLATKĘ , A NIESTARTUJĄCYCH W RAJDACH, NIE JEST ZOBLIGOWANY DO POSIADANIA HOMOLOGACJI JAK RÓWNIEŻ INNYCH DOKUMENTÓW ZEZWALAJĄCYCH NA POSIADANIA JEJ W POJEŹDZIE.

Adekwatnie do kasku, to nie wydaje mi się, że trzeba w nim jeździć skoro na klatkę nie trzeba mieć papierów.
Jednak podczas kolizji, uderzenie głową w konstrukcję może się skończyć nieprzyjemnie. Moim zdaniem wybór należy do kierującego. :kie: pozdr.
kamilino19

Post numer:#18  Postprzez konrad1f » 1 mar 2009, o 22:45

jeśli masz zamiar startować w zawodach to klatka powinna zostać wykonana zgodnie z załącznikiem J
http://www.pzm.pl/userfiles/2009-pliki/ ... 15XI08.pdf

z powyższego załącznika wynika że nie musisz mieć homologacji - może być certyfikat, czyli robisz klatkę i dajesz ją na badania

w poznaniu mam dwóch magików którzy potrafią zrobić dobrą klatkę nawet dość mocno rozbudowaną
w powyższym załączniku masz także inne wytyczne odnośnie elementów bezpieczeństwa
więcej znajdziesz na stronach PZM
konrad1f

Post numer:#19  Postprzez moher » 1 mar 2009, o 22:56

konrad1f napisał(a):w poznaniu mam dwóch magików którzy potrafią zrobić dobrą klatkę nawet dość mocno rozbudowaną

gdzie konkretnie te warsztaty??
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#20  Postprzez konrad1f » 2 mar 2009, o 20:24

1.Chyby koło Poznania - widziałem jego klatkę w saxo - nieźle rozbudowana, dobra robota, w połowie marca bierze na warsztat bodajże dwie e30, jak będą foty to zapodam
2.Morasko - kilka jego klatek lata w autach na poznańskich kjs-ach

więcej info na priv
konrad1f

Post numer:#21  Postprzez kristo » 14 mar 2009, o 07:37

konrad1f napisał(a):1.Chyby koło Poznania - widziałem jego klatkę w saxo - nieźle rozbudowana, dobra robota, w połowie marca bierze na warsztat bodajże dwie e30, jak będą foty to zapodam
2.Morasko - kilka jego klatek lata w autach na poznańskich kjs-ach

więcej info na priv

Jest jeszcze jeden pod Poznaniem gościu który zrobił z 10 klatek do e30.
Kilka chyba nawet jezdzi w BMW Chelange
kristo

Post numer:#22  Postprzez PPICIU » 6 lut 2010, o 13:00

Macie jakieś fotki tych klatek robionych w poznańskich warsztatach??
PPICIU

Post numer:#23  Postprzez konrad1f » 7 lut 2010, o 00:13

jak jesteś z poznania to najlepiej uderz do kolesi
numer do jednego z nich zapodałem Ci na priv-a
konrad1f

Post numer:#24  Postprzez PPICIU » 7 lut 2010, o 13:03

Wielkie dzęki konrad1f,
PPICIU

Post numer:#25  Postprzez murdoc » 20 kwi 2010, o 14:04

do amatorszczyzny i kjs'ów nie potrzeba klatki, ale niektórzy dla własnego bezpieczeństwa je montują.

Jak się sprawdzają namiastki klatki, czyli rollbary? funkcjonalność auta aż tak bardzo nie spada jak w przypadku klasycznej klatki, a jednak jakieś zabezpieczenie to jest...
murdoc

Post numer:#26  Postprzez X_E_O_N » 6 maja 2010, o 08:24

tak tylko trzeba miec wbite w dowod zeby sie policja nie doczepiala :) automatycznie musisz miec przeklasifikowane auto na 2 osobowe i adnotacje w dowodzie

Z mojego punktu widzenia to rollbar czy pol klatka jak kto chce zrobi wiecej krzywdy niz pożytku nie chce widziec co sie stanie po mocnym uderzeniu w tyl auta :( nie wspomne o dachowaniu gdzie zabezpieczone jest wszystko poza nasza glowa wiec dach sie zlamie na pol o ile nie peknie polklatka co moze sie stac jak bylo to na oststnim rajdzie Elmot z biala astra GSI

Jutro bede mial fotki jak wyglada klatka u mnie bo odbieram auto od firmy IRECO wiec zapraszam kto chetny do ogladniecia do mojej galerii
X_E_O_N

Post numer:#27  Postprzez PPICIU » 8 maja 2010, o 10:12

X_E_O_N, ma racje jak już to robić całą klatkę ,a tu jeczsze zamieszczam filmik ze wspomnianą astrą ku przestrodze tym którzy uważają że półklatka daje nam pełne bezpieczeństwo
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=INC7oApS8CE[/youtube]
PPICIU

Post numer:#28  Postprzez Fisch » 10 maja 2010, o 19:14

Kurcze chłopaki, Antonow zawsze w tej astrze miał pełną klatkę. Zresztą pomyślcie trochę, jakby tam był rollbar to autko przypomniało by płaskownik i raczej sami by z tego nie wyszli (o ile wogule by wyszli- odpukać). Zróbcie sobie pauzę w 1:37 i powiedzcie co to jest?
Co do klatek to popatrzcie:
http://img440.imageshack.us/img440/9146/20100327053.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/5703/snc00129s.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/6654/snc00126r.jpg
Gość ma klatkę którą sam wykonał w/g załącznika J, a może nawet lepiej sam widziałem.
Wystarczy zaświadczenie od rzeczoznawcy, wtedy diagnosta wypisze dokumencik i zmiana ilości miejsc siedzących na 2.
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#29  Postprzez X_E_O_N » 10 maja 2010, o 21:47

a gdzie znajdzie sie taki glupi co podpisze sie pod czyms czego sam nie zrobil ?????
X_E_O_N

Post numer:#30  Postprzez kozik007 » 13 maja 2010, o 20:00

pewnie tam gdzie ktoś da w łape :roll:
Jeśli uważasz że pomogłem..naciśnij POMÓGŁ :D

moje e30
- http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23115
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---