[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

opony ocieraja...

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

opony ocieraja...

Post numer:#1  Postprzez booogus » 26 paź 2007, o 17:04

witam!

jestem po raz pierwszy posiadaczem E30 i wiele rzeczy jeszcze nie wiem. Mianowicie mam taki problem:
Kupiłem sobie zimówki 195/65/15 poprzednie(letnie) 205/60/15 sprawowały sie dobrze, ale po założeniu nowych zacząłem odczuwać dziwne obcieranie pod nadkolami przy mocnym skręcie:/ Z wyliczeń kalkulatora wyszło ze średnica koła będzie minimalnie większą ale sądziłem ze nie aż taka żeby coś mogło zacząć obcierac:/ czy jestem w stanie teraz to jakoś wyprostować np. dystansami lub wyższym zawieszeniem? proszę o pomoc bo nie mogę ostro skręcać bo mnie ten dźwięk przeraza:/ pozdrawiam

bogdan
booogus

Post numer:#2  Postprzez Menl » 26 paź 2007, o 18:30

a te opony zimowe zalozyles na felgi letnie czy tez od razu zakupiles drugi komplet felg zimowych? napisz jakie miales et na letnich a jakie et na zimowych to moze cos da sie poradzic. mozna dolozyc dystanse, mozna dolozyc gumy w springi...
Menl

Post numer:#3  Postprzez booogus » 26 paź 2007, o 19:14

w tej chwili trudno jest mi powiedzieć dokładnie bo samochód stoi kawałek od domu, ale z tego co pamiętam sa te standardowe(chyba) BBS-y szprychowe 15" ET24 7J x 15H2
takie jak w poniższym linku
LINK
dzięki za szybka odpowiedz

pozdrawiam
booogus

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 26 paź 2007, o 19:29

Ociera ci przód, tył, czy przód i tył?

P.S. Felgi masz dobre, a opony o około 2cm za wysokie.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez booogus » 26 paź 2007, o 20:00

ociera mi tylko przód przy dużym skręcie, jak lekko skręcę to jest spoko, gorzej w czasie manewrów na parkingu albo w wąskich uliczkach...
booogus

Post numer:#6  Postprzez Menl » 26 paź 2007, o 20:23

tak, felgi masz ok bo sa dedykowane do tego modelu ale zobacz sobie na naklejce srebrnej jak sie drzwi otworzy jakie najwysze opony mozesz zalozyc. te akurat sa jednak zawysokie.
Menl

Post numer:#7  Postprzez booogus » 26 paź 2007, o 20:28

a czy mogę jeszcze coś z tym zrobić? jakoś "podciągnąć" wydolność nadkola? :D po nie chce kupować kolejnych dwóch na przód bo by mnie taka impreza deczko za dużo wyniosła:/

pozdrawiam
booogus

Post numer:#8  Postprzez leon10061 » 26 paź 2007, o 20:38

Możesz wystarczy zdjąć nadkola lub jak masz gdzieś pęknięte to podciąć i będzie dobrze. Ja mam 205/55/15 czyli max wymiar jaki był montowany i nic nie obciera. Zdejmować nadkola w zimie raczej nie ma sensu jak chcesz dbać o samochód:-)

Pozdrawiam wszystkich Leon10061 :cool2:
leon10061
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Maarian » 26 paź 2007, o 21:20

A moze ci opona trze o amortyzarot? Ja mialem takli problem , przy duzych skretach wewnetrzna strona opony obcierala o amory. Zalozylem dystanse i jest ok. Fakt ze felgi mam nie wiadomo od czego i dlatego byl problem. Opony 195/55/15
Maarian

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 26 paź 2007, o 21:29

Maarian napisał(a):A moze ci opona trze o amortyzarot? Ja mialem takli problem , przy duzych skretach wewnetrzna strona opony obcierala o amory. Zalozylem dystanse i jest ok. Fakt ze felgi mam nie wiadomo od czego i dlatego byl problem. Opony 195/55/15

Tutaj to napewno nie jest problemem, gdyż felgi mają małe ET.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Menl » 26 paź 2007, o 21:37

w tym przypadku wysokosc opony trze o plastik/nadkole wiec trzeba by troche podniesc beemke do gory. mozesz sprobowac z gumami w springi :
http://moto.allegro.pl/item257638708_gu ... atisy.html
http://moto.allegro.pl/item259688169_gu ... ucent.html
niestety bedzie potrzebowac po 2szt na jedna przednia strone. duzo nie wydasz a powinien podniesc sie przod o min 2cm. po zimie je wywalisz.
jak zamontujesz to spodziewaj sie ze "czasami" moze ci beemka troche podskoczyc na dolkach .
Menl

Post numer:#12  Postprzez Maarian » 26 paź 2007, o 21:38

Ale te obcieranie jest tylko przy skretach? Jakby profil opony bylby za wysoki to by tarlo na dolkach, przy jezdzie do przodu i caly czas. Dziwne
Maarian

Re: opony ocieraja...

Post numer:#13  Postprzez Menl » 26 paź 2007, o 21:52

booogus napisał(a):
Kupiłem sobie zimówki 195/65/15... po założeniu nowych zacząłem odczuwać dziwne obcieranie pod nadkolami przy mocnym skręcie... nie mogę ostro skręcać bo mnie ten dźwięk przeraza

Maarian , czytaj dokladnie !!!
Menl

Post numer:#14  Postprzez booogus » 26 paź 2007, o 22:01

a czy taka operacja założenia tych gum jest do zrobienia samemu nie mając dostępu do kanału lub najazdu? Nie jestem mocny ani cierpliwy w tej dziedzinie... ewentualnie czy moze być kosztowna taka operacja u mechanika?
Niewiarygodny ale na żadnym forum nie dostałem nigdy tak szybko i tak wielu odpowiedzi, to bardzo cieszy i zachęca do obserwowania prawie non stop i brania udziału w dyskusjach:)
pozdrawiam
booogus

Post numer:#15  Postprzez ZTJ » 26 paź 2007, o 22:26

booogus napisał(a):a czy taka operacja założenia tych gum jest do zrobienia samemu nie mając dostępu do kanału lub najazdu? Nie jestem mocny ani cierpliwy w tej dziedzinie... ewentualnie czy moze być kosztowna taka operacja u mechanika?
Niewiarygodny ale na żadnym forum nie dostałem nigdy tak szybko i tak wielu odpowiedzi, to bardzo cieszy i zachęca do obserwowania prawie non stop i brania udziału w dyskusjach:)
pozdrawiam

Wystarczy zdjąc koło i po prostu wepchnac gumy miedzy srodkowe zwoje. Takie zadanie powierzac mechanikowi po prostu nie wypada :D . Mam cztery takie gumy i mogę Ci je wysłac za rownowartosc wysylki i dobrego piwka :wink: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Felunek & Opony