[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Nie pali na który? cylinder

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Nie pali na któryś cylinder

Post numer:#1  Postprzez marcin.steven » 17 maja 2010, o 19:47

Żeby nie było za dobrze, to od czasu do czasu z autkiem musi się coś stać :) a mój problem wygląda tak: auto stało nie ruszane ok. 2 miesiące, od tego czasu zdarzało sie, że przy niższych obrotach kulał, jakby nie palił na któryś cylinder, przy większej przegazówce było ok, ale do dzisiaj. Wkurwiłem się to mu wygarąłem pożądnie (pomyślałem, zdmuchnie nagar ze świec jeśli to jest to), ale okazało się, że jak chwile postałem na 2 na odcince, to od tego czasu kuleje już cały czas (bardzo nieprzyjemny dźwięk jak cylindra brakuje), ale moje pytanie brzmi następująco: czy możliwe, że to tylko świece a jeśli nie, to co jeszcze może go boleć? Chciałbym zacząć od świec, ale jak w tym cholernym silniku się do nich dostać? :jum: :jum: :jum:
marcin.steven

Post numer:#2  Postprzez slepy-1986 » 17 maja 2010, o 20:30

Odkręć plastikową osłonę od góry i masz świeczki na wierzchu. Bo od strony miski to świec nie wyjmiesz:P
slepy-1986
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez marcin.steven » 17 maja 2010, o 20:31

odkręciłem, ale tam są jakieś puszeczki ze znakiem wysokiego napięcia :)
marcin.steven

Post numer:#4  Postprzez zolwik » 17 maja 2010, o 20:35

silnik m50?

tam masz cewki?
badz co badz, kazdy z nich jest przykręcony (klucz 10)
odkrecisz, odciagniesz do góry, swiece na wierzchu :)

Miłej pracy
SPRAWDZ TO
zolwik
Student

Moje BMW: 330
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez marcin.steven » 17 maja 2010, o 20:39

i bardzo dziękuję, pierwszy raz się spotkałem z silnikiem trochę nowszej generacji i człowiek głupieje :) dzięki, pozdrawiam

[ Dodano: 23-05-2010, 13:41 ]
PROBLEM niestety pozostał. Wymieniłem świece, zapalam i już uśmiech na twarzy bo chodzi równo, ale.. Oczywiście po rozgrzaniu chciałem przetestować no i się zawiodłem, kiedy wrzucę wysoki bieg i obroty są niskie a dam mu gaz, znowu się dławi, ale po chwili chwyta i już ciągnie, ale zauważyłem, też że jest słabszy. Dam mu do odcinki to podczas odcinania czasem coś też przerwie jeszcze. Wyraźnie coś nie domaga. Jak to możliwe, że wymieniając świece naprawiłem problem tylko częściowo? Co to w ogóle może być?
marcin.steven

Post numer:#6  Postprzez czarli » 23 maja 2010, o 13:58

Brzmi nieciekawie. A może vanos? ale nie wiem co może mieć wspólnego to, że wymieniłeś świece i jest lepiej ale nie do końca. Mówisz, że wcześniej tak było po długim staniu, może ta świeca to przypadkowa usterka, która nie ma nic wspólnego z jakimś większym problemem..
czarli

Post numer:#7  Postprzez marcin.steven » 23 maja 2010, o 17:09

tyle to i ja się domyślam... to mi wygląda na problem z prądami (mam nadzieję), ale jest możliwość, że wykaże błędy po podpięciu pod komputer?
marcin.steven

Post numer:#8  Postprzez Robcio_ » 23 maja 2010, o 17:12

a może właśnie cewka jest walnięta ?

cewkę powinno pokazać pod kompem, może przewody dawno temu były zmieniane ?

chociaż nie wiem jak to jest w m50, one są krótkie idą bezpośrednio z cewek może któregoś nie docinełeś czy cos
Robcio_
Magister

Moje BMW: 325e
Silnik: M20B27
Kolejne BMW: 535d
Silnik: M57TUD30

Post numer:#9  Postprzez marcin.steven » 23 maja 2010, o 17:18

mam nadzieję, że komp coś pokaże. ja już nim śmigam od października a wygląda wszystko na oryginalne, w sensie przewody cewki itp :)
marcin.steven

Post numer:#10  Postprzez Robcio_ » 23 maja 2010, o 17:30

nie miałem osobiście m50 to nie wiem za bardzo jak się z nim obchodzić, ale silnik to silnik hehe i zasada działania jest taka sama zresztą wiesz jak to takie wróżenie z fusów nie widząc nie słysząc nie mogąc pomacać :D
Darki i taty tuning WARIATY
Robcio_
Magister

Moje BMW: 325e
Silnik: M20B27
Kolejne BMW: 535d
Silnik: M57TUD30

Post numer:#11  Postprzez wizzeR » 1 cze 2010, o 21:42

Tak w domowych warunkach możesz sobie sprawdzić w ten sposób. Próbuj odłączać cewki po kolei (tzn odłączasz jedną, jest reakcja to podłączasz ją z powrotem) Aż znajdziesz ten cylinder który się nie odzywa (nie będzie zmiany w pracy silnika). Później zamień cewki miejscami, podłącz wszystkie cewki z powrotem i znowu sprawdzaj po kolei odłączając, aż trafisz na tą martwą, jeśli to ta sama cewka tylko teraz na innym cylindrze to już wiesz, że to jej wina. Jeśli martwy jest dalej na tym cylindrze który był martwy na początku to znaczy że problem od strony przewodu.

No i takie pałowanie do odcinki nigdy nie służy autu :) Pomyśl jak obciążasz układ korbowy, ile on wtedy pracy wykonuje przy takich obrotach.
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i

Post numer:#12  Postprzez HNT126 » 1 cze 2010, o 22:59

Witam, może podłączę się pod temat - mam podobny problem, tyle że w M20b20. Silnik jest na gazie - sekwencji. W październiku był wymieniany filtr fazy lotnej, w marcu były regenerowane wtryskiwacze gazu , ustawiany na nowo komputer i wszystko ładnie chodziło.
Usterka ujawniła się na gazie - samochód jest wyraźnie słabszy niż na benzynie, (a nie był) poza tym kuleje na wolnych (trzęsie się, nierówno pracuje, potrafi szarpnąć kilka razy podczas przyspieszania, przy utrzymywaniu 2000 obr/min na biegu jałowym słychać z wydechu regularne pyrkanie podobnie jak przy odcince)
Na benzynie chodzi równo na wolnych obrotach, czasem słychać pyrkanie z wydechu ale żadko.
Jednocześnie słychać z kopułki rozdzielacza trzaski - przeskok iskry - w nocy nawet widać błyski z okolic kabli WN przy kopółce. Kopółka wymieniona była rok temu, teraz została zdemontowa i wyczyszczona, ale problem ustał na jeden dzień.
Kable były wymieniane na używane - może tu tkwi problem, jednak na benzynie chodzi a na gazie kuleje - czy to przy niesprawnych kablach WN jest normalne? Może wtryskiwacz gazu padł, a oprócz tego jest jeszcze problem z kablami?

Z góry dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję że nikomu nie wciąłem się w temat, po prostu nie chciałem zaczynać nowego. :)
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez wizzeR » 2 cze 2010, o 08:03

Tak przewody WN do wymiany.
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i

Post numer:#14  Postprzez michalmal » 2 cze 2010, o 09:06

Wypieprz te przewody i kup nowe, na sto procent wina kabli jak w nocy widzisz przeskok iskry. Tak nawiasem mówiąc w nocy najlepiej się sprawdza czy kable nie są walnięte. Wymień kable - powinno pomóc.
michalmal

Post numer:#15  Postprzez HNT126 » 4 cze 2010, o 01:54

Witam znów - miałem dziś trochę czasu i spróbowałem pokombinować trochę przy tych przewodach - po podmianie - to samo, ale zauważyłem że iskra w kopółce przeskakuje i przy 1 i 2 komplecie przewodów regularnie tylko na 4 cylindrze po zdjęciu przewodu ze świecy. Przy podważaniu czarnej osłony kopułki rozdzielacza śruokrętem zauważyłem jak iskra przeskakuje pomiędzy kopułką, śruokrętem, a czarną plastikową osłoną.
Po zdjęciu czarnej osłony silnik pracował równiej i nie było słychać iskry w okolicach kopułki.
Miałem jeszcze starą kopułkę rozdzielacza ori z Boscha to ją założyłem z osłoną z tej nowszej - problem przeskakującej iskry się nie pojawił.

Po dokładnym oczyszczeniu tej nowej kopułki, prawdopodobnie w okolicach gniazda przewodu czwartego cylindra zauważyłem malutki otworek średnicy szpilki, od którego w ednym kierunku rozchodziły się ciemne smugi -

I teraz pytania:
- Jest to kopułka zakupiona rok temu, firmy BREMI - czy ktoś miał podobny problem z rozdzielaczem tej firmy?
- czy jest możliwe, by dziurka w bakelicie kopułki pojawiła się sama z siebie? (wcześniej nie przypominam sobie podobnych objawów)
- no i czy winna jest wspomniana dziurka, czy może cały ten pomarańczowy bakelit jest z tworzywa, które nie do końca jest izolatorem?

Pozdrawiam!
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16