[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

KLATKA BEZPIECZENSTWA

Wszystko związane z modyfikacjami wyglądu zewnętrznego jak i wewnętrznego

Post numer:#31  Postprzez rpautosport » 14 maja 2010, o 23:11

Nikt nie musi się pod niczym podpisywać. Na przeglądzie diagnosta wypisuje kwit, że auto jest dwumiejscowe, w wydziale komunikacji dokonują zmiany w dowodzie rejestracyjnym.
Czy klatka zbudowana jest z załącznikiem J stwierdza sędzia techniczny na badaniu przed zawodami. Nawet jeśli klatka jest przyspawana do podłogi musi być przyśrubowana wg załącznika J. Oczywiście spawy muszą też profesjonalnie wyglądać. Potrzebny jest jeszcze certyfikat odnośnie zastosowanej stali. Mowa oczywiście o zawodach krajowych. W zagranicznych startach potrzebny jest certyfikat FIA dla producenta klatki.
rpautosport

Post numer:#32  Postprzez X_E_O_N » 15 maja 2010, o 08:10

ale to ze auto jest dwusosobowe to mozna jechac nawet autobusem i takie cos diagnosta podbije tylko pytanie na jakiej podstawie wbija Ci w dowod ze " zamontowano dodatkowe wzmocnienie karoserii " zastanow sie w polsce dowod zabieraja za kierownice bez homologacji a co dopiero za klatke nie masz papieru nie masz prawa z nia jezdzic po ulicy laweta rajd przeglad ocena czy wg J i do domu na lawecie tak jest bylo i bedzie

Zalacznik J nie upowaznia Cie do jazdy po drogach publicznych tylko jest wyznacznikiem jak powinna byc zbudowana klatka po zrobieniu klatki ktos musi wypisac certyfikat ze spelnia normy
Obrazek

z tym do diagnosty i masz wbite w dowod policja moze Cie cmoknac oczywiscie jeszcze zmiana na 2 osoby i pasy z homologacja bo oryginalnych nie ma juz gdzie przykrecic
X_E_O_N

Post numer:#33  Postprzez Markus344 » 20 maja 2010, o 01:56

Nie czytałem całego tematu bo jest dłuugi,ale wiem jedno. Poważne warsztaty tuningowe wożą auta do Białej podlaski- jest tam warsztat jedyny w pl który daje homologację FIA,czyli milicjant może jedynie podotykać klatki jak mu pozwolisz. Jak wepchasz się w kolejkę przed Hołkiem i innymi rajdowcami to zrobią Ci najlepszą klatkę w pl. Wiadomo u mnie w e30 koszt coś około 3500PLN -a jak ktoś chce taniej to są warsztaty,ale to lipa w porównaniu z nimi. Te gotowce do e30 to jakiś żart ktoś z tym zrobił... może służyć jako dekoracja,a co w tym pięknego???? nie wiem... Są tacy co żyją na pokaz to może dla nich... Trzeba zadać sobie pytanie po co klatka?? czy dla atestu czy dla bezpieczeństwa (jak sama nazwa wskazuje)...
Markus344

Post numer:#34  Postprzez Enzo » 20 maja 2010, o 20:11

Markus344 napisał(a):Nie czytałem całego tematu bo jest dłuugi,ale wiem jedno. Poważne warsztaty tuningowe wożą auta do Białej podlaski- jest tam warsztat jedyny w pl który daje homologację FIA,czyli milicjant może jedynie podotykać klatki jak mu pozwolisz. Jak wepchasz się w kolejkę przed Hołkiem i innymi rajdowcami to zrobią Ci najlepszą klatkę w pl. Wiadomo u mnie w e30 koszt coś około 3500PLN -a jak ktoś chce taniej to są warsztaty,ale to lipa w porównaniu z nimi. Te gotowce do e30 to jakiś żart ktoś z tym zrobił... może służyć jako dekoracja,a co w tym pięknego???? nie wiem... Są tacy co żyją na pokaz to może dla nich... Trzeba zadać sobie pytanie po co klatka?? czy dla atestu czy dla bezpieczeństwa (jak sama nazwa wskazuje)...

jezu :duh:
Obrazek
Enzo
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#35  Postprzez ///MacArthur » 28 maja 2010, o 10:16

A takie małe ot czy można jeździć po ulicy z Roll Barem ??
Bo wiem że z klatką raczej nie chyba że w kasku :D
///MacArthur

Post numer:#36  Postprzez shogun » 26 cze 2010, o 22:16

Witam ja mam u siebie rollbar + krzyż i niemam żadnych kwitów na to oraz podczas kontroli policji nie ma żadnych problemów a pewnie dlatego że sami nie wiedzą
shogun

Post numer:#37  Postprzez X_E_O_N » 26 cze 2010, o 23:27

z klatak wolno Ci jezdzic wszedzie gdzie chcesz tylko jak masz klatke to nie masz z tylu siedzenia bo sie nie da wiec jesli policjant jest myslacy to zabierze Ci dowod bo masz niesprawne technicznie auto w kasku mozesz jezdzic nie dla policji tylko dla wlasnego bezpieczenstwa :)

trzeba przekwalifikowac auto u diagnosty na 2 osobowe ilosc miejsc 2 oraz wbic w dowod ze zamocowano wewnetrzne wzmocnienie karoserii niestety zeby diagnosta to uwzglednil musi byc homologacja

z rollbarem jest podobnie acz kolwiek mozesz wsadzic do tylu siedzenie bo rollbar to takie wielkie nieporozumienie ze :

- nikt nie da Ci na to atestu zadnego
- nie pomoze w niczym a w czasie wypadku napewno zrobi Ci wielka krzywde
- a juz nie wspomne o czyms co jest zrobione z aluminium bo to trzeba nie miec Boga w sercu zeby sie nie bac z tym jezdzic

Kolega Markus widze ze mocny zawodnik :) rozumiem reklame ale samozachwyt jest niewskazany
X_E_O_N

Post numer:#38  Postprzez high-tech » 27 cze 2010, o 21:45

X_E_O_N napisał(a):z rollbarem jest podobnie acz kolwiek mozesz wsadzic do tylu siedzenie bo rollbar to takie wielkie nieporozumienie ze :

- a juz nie wspomne o czyms co jest zrobione z aluminium bo to trzeba nie miec Boga w sercu zeby sie nie bac z tym jezdzic

Kolega Markus widze ze mocny zawodnik :) rozumiem reklame ale samozachwyt jest niewskazany

Przeciez rollbar tez może być wzmocnieniem, jesli jest zrobiony zgodnie ze sztuką, bo nie mówię tu o rurkach skręcanych na wkręty do półki. Wiechers robi rollbary, wiec lipy by nie dali.

pozdro
high-tech
Student

Moje BMW: e3x
Nadwozie: Coupe
Silnik: m70b50
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#39  Postprzez choody_drft » 27 cze 2010, o 23:06

Ale nawet taki roll bar nie da większego usztywnienia niż oferuje karoseria w serii. A to dlatego, bo żeby usztywnić karoserię trzeba połączyć wszystkie, cztery kielichy zawieszenia w każdej z trzech płaszczyzn. Wtedy mamy 100% usztywnienia. Jeśli zostanie połączone tylko połowa tego to mamy nie 50% a jakieś 0,5% - czyli tyle ile daje rozpórka. To tak mniej więcej. Bo jednak roll bar będzie trochę lepszy od rozpórki - ale nadal nie wart tyle co klatka od przednich kielichów do tylnych.

Do tego klatka nie służy usztywnieniu tylko zapewnieniu bezpieczeństwa. Usztywnienie to tylko efekt uboczny.
choody_drft

Post numer:#40  Postprzez X_E_O_N » 28 cze 2010, o 14:17

high-tech napisał(a):
X_E_O_N napisał(a):z rollbarem jest podobnie acz kolwiek mozesz wsadzic do tylu siedzenie bo rollbar to takie wielkie nieporozumienie ze :

Przeciez rollbar tez może być wzmocnieniem, jesli jest zrobiony zgodnie ze sztuką, bo nie mówię tu o rurkach skręcanych na wkręty do półki. Wiechers robi rollbary, wiec lipy by nie dali.

pozdro

owszem jest robiony przez wiele markowych firm, ale niestety nie spelnia zadnych kompletnie standardow i nikt kto robi cos takiego nie da na to homologacji poza tym jesli ma dzialac to ma byc wspawane lub wspawane stopki a to skrecone minimum na 3 srubach
niestety wiele markowych firm robi cos co nie spelnia jakis tam warunkow homologacji a jazda z rollbarem to dla mnie to samo co jazda z klatka bez pasow z normalnymi fotelami

kurde czemu to slowo kojarzy mi sie z przyzadem do rozlewania piwa ????
X_E_O_N

Post numer:#41  Postprzez ZTJ » 28 cze 2010, o 15:38

X_E_O_N napisał(a):jazda z rollbarem to dla mnie to samo co jazda z klatka bez pasow z normalnymi fotelami

Lepiej w takim razie dachować w aucie bez żadnych wzmocnień karoserii niż w samochodzie z zamontowanym rollbarem?
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#42  Postprzez rpautosport » 28 cze 2010, o 21:23

ZTJ napisał(a):
X_E_O_N napisał(a):jazda z rollbarem to dla mnie to samo co jazda z klatka bez pasow z normalnymi fotelami

Lepiej w takim razie dachować w aucie bez żadnych wzmocnień karoserii niż w samochodzie z zamontowanym rollbarem?

Nie, no jak dachować to z pełną klatką :jum:
rpautosport

Post numer:#43  Postprzez wnt » 28 cze 2010, o 21:45

no dobra a jak wystrugam sobie klatke tylko dla siebie i będzie miejsce na fotele z tyłu to jak ??
e30 m10b18 >>było
alfa146 1.7ie 16v >>jest
e30 m50b25 >>będzie!!!
Aluminium bez polerki to zwykły złom TRZYMAJ FASON ALBO GIŃ
wnt
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#44  Postprzez ZTJ » 29 cze 2010, o 00:07

rpautosport napisał(a):Nie, no jak dachować to z pełną klatką

No pewnie, ale ja pytam o porównanie rollbar kontra brak rollbara.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#45  Postprzez X_E_O_N » 29 cze 2010, o 08:46

a jak zrobisz pelna klatke tak zeby byly siedzenia z tylu ??? jak beda siedzenia tzn ze klatka jest niezgodna z zalacznikiem J a tym samym pozbawiona wszelkiego bezpieczenstwa

rolbar i dachowanie prawdopodobnie i wszystko zalezy od tego jak bedzie sie krecic w najgorszym przypadku rolbar przelamie sie do przodu auta poniewaz nie jest niczym podparty
X_E_O_N

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modyfikacje