[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Podniesienie Cisnienia paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Podniesienie Cisnienia paliwa

Post numer:#1  Postprzez szalwi » 28 maja 2010, o 17:09

Jak to wygląda w praktyce kiedy podniesiemy ciśnienie paliwa na regulatorze (oczywiscie NIE ori) o powiedzmy 0,2-0,5 bara. Wiadomo że lepiej przy okazji wydajniejszą pompke kupić. Ale czy będzie odczuwalny jakiś przyrost mocy lub momentu?? :D
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Hroop » 28 maja 2010, o 22:08

Daje efekty, u mnie regulator bodajże autogauge i pompa walbro gss342, pacjent m30b35:
regulator ustawiony na serie 3,0 i 3,5 bar, przy większym cisnieniu na listwie silnik był zalewany i gorzej pracował

Obrazek

Pzdr

PS efekty odczuwalne zarówno na rolkach jak i na drodze..
Hroop

Post numer:#3  Postprzez Globi » 28 maja 2010, o 22:09

poczytaj o wtryskach trochę i dolocie
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez Hroop » 28 maja 2010, o 22:19

Globi, nie wiem do kogo pijesz ale mógłbyś troche konkretniej napisać o co Ci chodzi? Bo tak to Twój post nic szczególnego nie wnosi..

Regulatorem zmieniamy ciśnienie na listwie a nie ciśnienie wtrysku - i to nie powinno nikogo dziwić, jak przesadzimy to wtryski nie będą się domykać, albo będą poprostu lały, normalna sprawa.
Natomiast każda część jest projektowana w taki sposób, że ma jakiś margines, umiejętne poruszanie się w obrębie tego marginesu może (chociaż nie musi) przynieść jakieś drobne korzyści..
Samo zwiększenie w/w ciśnienia oczywiście nie da za wiele, cały trik polega na osiągnięciu odpowiedniego AFR.
Temat jest jak rzeka, sprawdzałem na własnej skórze, udokumentowałem więc się tym konretnie dziele, tak prywatnie od siebie - większość modyfikacji daje zmiany procentowe parametrów, dlatego nie ma się co sugerować tym ile coś dodało a co innego zabrało KM..
Hroop

Post numer:#5  Postprzez Globi » 28 maja 2010, o 22:29

Hroop, do nikogo nie pije, tylko temat przerabiałem i wiem, że większe ciśnienie na listwie powoduje bardziej zalewanie silnika niż zwiększenie mocy. Wiem że są różne rodzaje wtrysków do 3 barów i powyżej jak np. m50b20 i b25 mają inne wtryski i większą pojemność kolektora dolotowego.

Jedyny słuszny sposób zwiększania mocy to SWAP !!
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez Hroop » 28 maja 2010, o 22:36

Spoko - pijesz=nawiązujesz, no offence ;)
U mnie efekty jakieśtam przyniosło, ale to różnie bywa. Generalnie jak zwiekszamy il. powietrza to wypada też dolać paliwa, można to prosto zrobić własnie podnosząc ciśnienie na listwie..
Zwiększanie o więcej niż 0,5bar nie ma sensu - sprawdzone, generalnie to silnik już na jałowym biegu reaguje ładnie na kręcenie regulatorem.
Co do swapów, fakt - chociaż kiedyś przychodzi granica :P
Hroop

Post numer:#7  Postprzez szalwi » 29 maja 2010, o 11:31

Miałeś ładny przyrost mocy na 3,5bara :) ale rozumiem że dopiero jak jeszcze je podwyższyłeś to zalewało silnik? A na tych 3,5 było wszystko ok Hroop ?
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Hroop » 29 maja 2010, o 13:45

tak, przy 3,5 pracował normalnie, oprócz regulatora miałem inne wałki, obrobioną głowicę, konwersję na map sensor (dolot 3" ze stożkiem), walbro i jakieś inne pierdółki..
Jak już wyjade z m60 to mam zamiar powtórzyć na hamowni próbe z regulatorem
Pzdr
Hroop

Post numer:#9  Postprzez szalwi » 29 maja 2010, o 14:10

To jak na sam regulator to zajebiście. Praktycznie gdyby zmienić dolot,dać więcej powietrza to i regulator by sie z pewnościa przydał podkręcony do 0.5 bara i to w każdym silniku. Ale spalanie też niemałe aż tak by było :D
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie