[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Audio w mojej e30

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Audio w mojej e30

Post numer:#1  Postprzez deeste » 28 maja 2010, o 23:00

Siema

Mam pytanie do znawców car audio , posiadam radio Alpine 5903s
http://www.audiocar.pl/galeria/odsluch/ ... otka01.JPG
jest to sam deck , bez tunera z wyjściem 2 kanałowym. Ostatnio zamontowałem na przód zestaw Hertza syczki + głosniki 13 , planuje do tego dokupić wzmacniacz i Tube na tył , przyznam się ze wcześniej nie miałem doczynienia z car-audio , jaki wybrać wzmacniacz i jak najlepiej to podłączyć ?? moge na 1 wzmacniaczu podłączyć tube,radio i głośniki czy trzeba dwoch ??
deeste
Moderator

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez janekE30 » 28 maja 2010, o 23:06

wystarczy wzmacniacz cztero kanałowy dwa na przód a kolejne dwa mostek na tubę chyba że masz gruby portfel to polecam 5 kanałowy
janekE30

Post numer:#3  Postprzez Globi » 28 maja 2010, o 23:56

Też możesz kupić dwa wzmacniacze, jeden 4 kanałowy i jeden monoblok :) i będzie gitara, pamiętaj o grubych kablach od zasilania najlepiej 20mm kwadrat, zawsze się przydadzą mogą być grubsze jeśli myślisz o poważnym audio. Co do wzmacniacza to moja ulubiona, ale też bardzo drogą firmą jest Rockford, wtedy już mówimy o poważnym audio za duże pieniądze co może e30 nie jest do tych celów stworzone, bardzo ciężko jest uzyskać dobry efekt dźwiękowy.

Wiec tak:

radyjko słabo

wzmacniacz : JBL GT5-A604 WZMACNIACZ 4 KANAŁY 4X80W tak jak kolega wyżej pisał przód możesz zostawić pod radio normalnie, a głośniki tył pod wzmacniacz i mostek na skrzynie

skrzynia ( tuby są moim zdaniem słabe w porównaniu ze skrzynią ) : to Hertz, lub JBL , ale są drogie najlepiej podjedz do Media Markt i posłuchaj kilku

To tylko moja teoria na ten temat sprzet montowałem tylko w zakresie własnych potrzeb :) może chociaż trochę pomogłem
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez Nikikin » 29 maja 2010, o 09:33

Podstawą jest wygłuszenie auta.

Potocznie wiadomo, że najlepszą firmą robiącą maty jest Dynamat, ale cena zniechęca znaczną ilość chętnych na dobre car audio.
Możesz wygłuszyć zwykłymi matami bitumicznymi, będzie znacznie lepiej niż bez wygłuszenia.

A co do skrzyni, o wiele tańszym rozwiązaniem jest kupno osobno głośnika i zrobienie skrzyni na wymiar pod głośnik i pod to co chcemy z niego wyciągnąć. (istnieją różne typy zabudowy)

Globi napisał(a):pamiętaj o grubych kablach od zasilania najlepiej 20mm kwadrat,

Grubość kabli dobiera się w zależności od potrzeb wzmacniacza i od tego jak daleko mamy akumulator od wzmacniacza.

deeste, polecam ci lekturę na wszelakich forach o car audio. Głównie o działy typu FAQ gdzie jest wytłumaczone co i jak bez zbędnego lania wody ;).
Obrazek
Nikikin
Stażysta

Moje BMW: 344i
Silnik: M62B44

Post numer:#5  Postprzez wojtaq » 29 maja 2010, o 10:16

trochę temat się rozjeżdża widzę
podstawa to ile kasy na subwoofer i wzmacniacz, jakiej muzyki sluchasz i jakiego brzmienia oczekujesz
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#6  Postprzez deeste » 29 maja 2010, o 12:31

nie chce wydać nie wiadomo ile kasy , co do dzwięku to też nie licze na jakiś super zajebisty efekt z 13 z przodu... (wiem ze 16 były by duzo lepsze ale nie bede przerabiał środka itp...) , takie przeciętne dobre car audio w miare przystępnej cenie (2 wzmacniacze lub 1, skrzynia,kable, reszte tj : radio i głośniki Hertz DSK 130 z syczkami i zwrotnicami juz mam) jesli chodzi o muzyke to Hip-Hop lub metal.
deeste
Moderator

Post numer:#7  Postprzez Nikikin » 29 maja 2010, o 14:28

deeste, Ja na twoim miejscu zrobił bym system bez subufera i zainwestował trochę więcej kasy w lepsze głośniki na przód.
Mówiąc lepsze mam na myśli co najmniej 16cm w panele drzwiowe (jako, że E30 ma głośniki w nogach to trzeba zrobić sobie najlepiej panel w drzwi) oraz oczywiście wygłuszyć dobrze chociaż drzwi.
Z takiego rozwiązania byłbyś bardziej zadowolony. Znacznie lepszy dźwięk a nie samo dudnienie połączane z trzepaniem blachy i tapicerki.
Obrazek
Nikikin
Stażysta

Moje BMW: 344i
Silnik: M62B44

Post numer:#8  Postprzez wojtaq » 29 maja 2010, o 14:54

dobrze zrobiony zestaw przedni oczywiście mógłby zastąpić suba
tylko deeste, chyba tego nie chce
zależy Ci na miejscu w bagażniku?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#9  Postprzez Mrzn » 29 maja 2010, o 16:21

Ja w swoim E30 zrobiłem niedawno zestaw przedni na głośnikach Helix DB 62.1 + wzmacniacz RTO SX-6002 PLUS. Głośniki są w drzwiach, osadzone na dystansach. Maskownice wszystko ładnie przykrywają. Wygłuszenie robiłem z maty dekarsiej tytan, inne maty wygłuszające są wg mnie dużo za drogie w stosunku do efektów. Gra to moim zdaniem całkiem nieźle, na upartego to nie potrzebny jest sub do takiego zestawu, oczywiście zależy kto czego oczekuje,
Mrzn

Post numer:#10  Postprzez deeste » 29 maja 2010, o 18:30

głosniki w drzwiach odpadają w moim przypadku... środek chce zachować orginalny ale swoja droga mozesz pokazać mrzn jak to wyglada , w gre wchodzi jeszcze tylnia półka , moze tam zapodać jakieś dobre 16 ??
deeste
Moderator

Post numer:#11  Postprzez KędziorCG » 29 maja 2010, o 21:57

deeste, ja mam u siebie teraz 16 z tyłu załozyłem zamisat poprzednich eklipsów sony x plod teraz mam okrągłe 16 blaupunkta z maskownicami w takim starym stylu bardzo to pasuje do mojej bety a głosniki z przodu tez nowe z tym ze teraz bede wygłuszał blache przy nich i myśle że będzie dobrze :) ( wszysto jak w oryginale :)
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#12  Postprzez deeste » 22 cze 2010, o 14:47

klamka zapadła po konsultacjach , będzie wzmacniacz 4 kanałowy z możliwością mostkowania , znacie jakieś godne polecenia ?? cenowo do 400zł
deeste
Moderator

Post numer:#13  Postprzez KędziorCG » 22 cze 2010, o 15:55

deeste, szczerze polecam BM , peying te dwie firmy mam sprawdzone i mieszcza sie do 400zł mostkować też możesz i dają rade naprawde jak cos konkretnego bedziesz chciał wiedziec to zadzwonie do kumpla co ma sklep z car audio i mi powie co i jak bedzie najlepsze :)
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez Waski » 22 cze 2010, o 18:50

KędziorCG napisał(a):deeste, szczerze polecam , peying

peyling wypuścił tylko jeden model wart swojej kasy (1k76d) reszta przekłamuje z jakością i osiągami :)
w tym przedziale pieniążków bym poszukał lepszego ale używanego wzmaka :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#15  Postprzez deeste » 26 cze 2010, o 14:59

Wzmacniacz kupiony , padło na ALPINE MRP-F300 4 kanałowy , okablowanie DAX'a jak będe montował to zrobie relacje :mrgreen:

radio Alpine 5903s podobnież daje rade :D
deeste
Moderator

Powrót do Car Audio & GPS