[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b18 pali jak smok

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b18 pali jak smok

Post numer:#1  Postprzez Franek_Golas » 25 maja 2010, o 19:12

Witam
Ostatnio z moich kalkulacji wychodzi że fura przy spokojnej jeździe łyka mi ok 20l na setkę co mnie delikatnie zdołowało. A nie było tak dużego spalania gdy ją kupowałem za 170zł pojechałem z Częstochowy do Wrocławia przez Bełchatów i z powrotem rezerwa mi się nawet nie zaświeciła. Teraz wydaje 100zł za tydzień dojazdu do pracy 5 dni w tygodniu po 13km w jedną mańkę coś jest grubo nie tak. Dodam, że do roboty jadę boczną drogą prawie nie uczęszczaną a obroty mam w granicach 2500-3000 to jest max. Piszę to wypracowanie bo nie mam prędkościomierza.

Ostatnio po odpaleniu maiłem włączony nawiew i poczułem bene niestety nie mogę się doszukać plam na betonie czy tekturze którą podkładałem pod samochód.

Jak sprawdzić czy to wyciek a jak nie wyciek to ku:cen:a co :mad2: i jak to ogarnąć.

Dodam jeszcze że silnik ma bociana dlatego tyram na swap (olej był wymieniony z 1.5 miecha temu)
Franek_Golas

Post numer:#2  Postprzez marcinek_zdw » 25 maja 2010, o 19:33

Sonda lambda może już odmówiła współpracy?
marcinek_zdw

Post numer:#3  Postprzez KędziorCG » 25 maja 2010, o 19:52

w m40 to zacznij od sondy lambda , potem zobacz czy lewe powietrze nie idzie gdzies np w gumie od przepływki do kolektora dolotowego itp stan kabli świec itp wszystko ma wpływ na spalanie ;) poszukaj tego co ci pisałem napewno cos znajdziesz i naprawisz samemu bez problemu :)

jeśli to sonda to koszty sa około 100-200zł za nowa a jesli chcesz używke to cos koło 60zł myśle :)
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez Franek_Golas » 25 maja 2010, o 20:19

Dobra w weekend się za to konkretnie zabiorę bo do końca tygodnia od 18 do 6 rano siedzę w obozie pracy :/.
Franek_Golas

Post numer:#5  Postprzez KędziorCG » 25 maja 2010, o 21:58

znam ten ból he , jak bedziesz potrzebował wiecej info pisz śmiało napewno cos postaram sie pomóc ;)
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Franek_Golas » 26 maja 2010, o 02:41

Dzięki Kędzior bo już mnie brała ciężka załamka :)
Franek_Golas

Post numer:#7  Postprzez jakubmw » 26 maja 2010, o 10:42

albo czujnik temperatury
jakubmw
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez KędziorCG » 26 maja 2010, o 14:29

jakubmw, czujnik temp raczej odpada wiesz wtedy by miał reakcje i niepokojący stan temp na liczniku a kolega nie ma tego problemu
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez erp71 » 26 maja 2010, o 15:24

KędziorCG, ale są dwa czujniki jeden na ecu, jeden na zegary. Sprawdź czujnik na ecu oraz sondę.
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez Franek_Golas » 26 maja 2010, o 15:46

jakiś czas temu wskazówka temperatury trochę wariowała ale odkąd rozłożyłem licznik żeby sprawdzić w jakim stanie są akumulatorki-dobrym napięcie 2.9. Wskazówka od tej pory nie szaleje a potrafiła skoczyć na czerwone pole i z powrotem na 90
Franek_Golas

Post numer:#11  Postprzez KędziorCG » 26 maja 2010, o 16:09

hmm to wtedy pojdzie ci sprawdzenie czujnika tak jak pisze kolega :) nie brałem tego pod uwage bo nie pisałeś o temp ;)
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez marcin77 » 26 maja 2010, o 18:16

Franek_Golas, Piszesz, że czuć paliwo. Sprawdź przewody paliwowe pod maską. W m40 jest mały łącznik gumowy m-dzy dwiema stalowymi rurkami od paliwa. Znajduje się pod kolektorem ssącym od strony silniczka krokowego. Ja przerabiałem to już w dwóch e30-kach, za każdym razem był on luźny i auto paliło 3-4 litry mniej po naprawie.Jest do niego kiepski dostęp i najwygodniej jest zdjąc kolektor, a wycieków nie widać bo bena kapie na silnik obok rozrusznika i odparowuje.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Franek_Golas » 3 cze 2010, o 17:24

Dopiero dzisiaj się za to zabrałem odkręciłem kolektor i dobrze się stało bo wcześniejszy właściciel zarypał uszczelki sylikonem jak dziki. Pełno sylikonu zostało na ściankach od środka co wyczyściłem niestety jedna z uszczelek była już wcześniej połamana dlatego pewnie to zrobił. Przewód wydaje się być ok ale jeszcze dokładnie to sprawdzę. Znalazłem też 2 spękane gumowe przewody jeden idący od przepustnicy do klawiatury - chyba od obiegu chłodziwa, drugi łączy kolektor ssący z gumową gardzielą od prze pływki.

Do tego zanim odkręciłem kolektor zauważyłem że w szczelinie koło jednego z wtrysków gromadzi się jakiś płyn nie jestem na 100% pewien czy to paliwo. I tutaj moje pytanie czy z nieszczelnym wtryskiem silnik chodził by płynnie. Mój silnik chodzi całkiem spoko poza klekotem. Może bena skapuje tam z jakiegoś przewodu ??
Franek_Golas

Post numer:#14  Postprzez marcin.steven » 3 cze 2010, o 21:47

sprawdź przewód który podaje benz do listwy wtrysków, ja tak miałem, że mi tam się ukruszył i benzynka sobie leciała, a spalanie x2 :)
marcin.steven

Post numer:#15  Postprzez MaDin » 3 cze 2010, o 22:31

sprawdź ciśnienie w listwie (od czoła taki grzybek jest odpowiedzialny za ciśnienie) jak i zawór powietrza dodatkowego (idzie on od filtru chyba węglowego do układu po stronie kierowcy)
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie