[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b18 pali jak smok

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez Franek_Golas » 4 cze 2010, o 10:37

Znalazłem zmurszały rozpadający się przewód prowadzący od regulatora ciśnienia do przepustnicy.

Ogólnie wczoraj trochę rozebrałem silnik po złożeniu odpalił ale z chłodnicy polało mi się sporo płynu chłodniczego czy to wina pomyłki w podłączeniu przewodów gumowych do przepustnicy czy jak wcześniej nie lało mi się spod autka :/
Franek_Golas

Post numer:#17  Postprzez luk869 » 4 cze 2010, o 15:13

Bratu paliła 18/na setkę i było czuć benzyną z rury wydechowej. Do wymiany była sonda lambda. Mocno podwyższone spalanie dokładnie pokazywał ekonomizer. Czy u Ciebie wskazuje normalnie?
pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)
luk869
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez BeMek_E30 » 4 cze 2010, o 17:43

a jak śmierdzi tylko przy odpaleniu benzyną i to czasami to jak myślicie czy to wina sondy czy świece?
BeMek_E30

Post numer:#19  Postprzez erp71 » 4 cze 2010, o 17:46

Franek_Golas, a na ciepłym pali za pierwszym razem ?
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez neophyte » 4 cze 2010, o 21:58

zazwyczaj jak jest walnięta sonda w bocianie to obroty dość znacznie falują. tak bynajmniej było w moim aucie.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#21  Postprzez MaDin » 4 cze 2010, o 23:04

a konkretnie w którym miejscu wyciek na chłodnicy?
jutro sprawdzę co i jak u siebie bo podłączenie to samo.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez Franek_Golas » 5 cze 2010, o 08:29

luk869 u mnie ekonomizer lata od zera do max więc raczej nie działa do tego nie mam prędkościomierza a chyba jest potrzebny żeby ekonomizer działał??

erp71 Ogólnie silniczek fajnie odpala i na zimnym i na ciepłym. Czasami tylko jak dłużej postoi to się potrafi zakrztusić po odpaleniu ale nie gaśnie.

neophyte u mnie jak trochę pochodzi na luzie potrafią obroty podskoczyć przez chwilę a później wracają do poprzedniej wartości.

MaDin Rzygnęło mi bezpośrednio z pod chłodniczy chyba przy przewodzie od spodu bo po nim poleciał płyn. Ale wyczułem też palcami że jest tam jakaś wystająca wypustka może jakiś zaworek trudno mi powiedzieć bo nie wiem jak zbudowana jest ta chłodnica. I ona też była mokra

Ogólnie teraz w tym autku jest jeden wielki wyciek paliwa i chłodziwa co mnie delikatnie powiedziawszy zdołowało :mad2: [/quote]
Franek_Golas

Post numer:#23  Postprzez MaDin » 6 cze 2010, o 11:45

mógł Ci pęknąć ten przewód (mówimy o tym pod alternatorem) lub masz wyciek na chłodnicy w okolicy króćca dolnego a ten zaworek to śruba spustowa chłodnicy powinna mieć kolor niebieski. Sprawdź czy masz tam wyciek bo mogło polecieć na chłodnicę i dlatego masz mokrą.
a paliwo gdzie ucieka?

[ Dodano: 06-06-2010, 11:59 ]
a uporałeś się z przepustnicą?
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#24  Postprzez Franek_Golas » 6 cze 2010, o 21:32

wyciek zlokalizowałem leje się dosyć brutalnie :/ dokładnie w miejscu gdzie kończy się biała półprzezroczysta podziałka pokazująca poziom cieczy chłodzącej
Franek_Golas

Post numer:#25  Postprzez MaDin » 8 cze 2010, o 22:11

Franek_Golas,
Franek_Golas napisał(a):dokładnie w miejscu gdzie kończy się biała półprzezroczysta podziałka pokazująca poziom cieczy chłodzącej

nie rozumiem powinieneś mieć mniej więcej taką jeśli bez klimy
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=17&fg=05
tam jest zbiorniczek wyrównawczy przy chłodnicy dokładnie ten pojemnik plastikowy
jeśli chodzi ci łączenie zbiorniczka na dole z chłodnicą to na zbiorniczku po odkręceniu korka wlewu oraz 2 śrubek i wyjęciu ostrożnie do góry zbiorniczka są uszczelki gumowe okrągłe a raczej owalne; któraś z dwóch mogła puścić
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez Franek_Golas » 8 cze 2010, o 23:42

MaDin napisał(a):Franek_Golas,
Franek_Golas napisał(a):dokładnie w miejscu gdzie kończy się biała półprzezroczysta podziałka pokazująca poziom cieczy chłodzącej

nie rozumiem powinieneś mieć mniej więcej taką jeśli bez klimy
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=17&fg=05
tam jest zbiorniczek wyrównawczy przy chłodnicy dokładnie ten pojemnik plastikowy
jeśli chodzi ci łączenie zbiorniczka na dole z chłodnicą to na zbiorniczku po odkręceniu korka wlewu oraz 2 śrubek i wyjęciu ostrożnie do góry zbiorniczka są uszczelki gumowe okrągłe a raczej owalne; któraś z dwóch mogła puścić

To pewnie to po prostu źle wytłumaczyłem. A co do Klimy to mam ale ponoć jest dokładana. Swoją drogą nawet nie wiem czy działa :)
Franek_Golas

Post numer:#27  Postprzez MaDin » 10 cze 2010, o 23:02

ja też mam klimę; u mnie prócz tradycyjnej chłodnicy
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=17&fg=05 (tu masz dokładniej jak jest połączony zbiorniczek z chłodnicą)
jest też druga z przodu stojąc przed samochodem
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=64&fg=95
a działanie sprawdzasz po prostu przez włączenie przełącznika, który masz obok suwaków dmuchawy

[ Dodano: 10-06-2010, 23:05 ]
a co jakiś czas musisz na trochę włączyć klimę ze względu na elektromagnes musi sobie pochodzić, żeby się nie zastało
warto też zobaczyć ewentualnie dobić klimę.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#28  Postprzez Franek_Golas » 22 cze 2010, o 18:28

Wymienione zostały wszystkie przewody w okolicy przepustnicy. Wszystkie były znacznie uszkodzone. Bena lała się od strony regulatora ciśnienia jak i od strony silniczka krokowego. Do tego dostawał lewe powietrze bo połowa przewodów była spękana. Teraz jest spoko tylko coś obroty falują na luzie i gaśnie. Byłem u mechanika podpiął pod kompa i prawdopodobnie jak to powiedział jest to regulator przepływu paliwa biegu jałowego czy siakoś tak. Czyli na moje to silniczek krokowy :] Do tego zje :cen: ł mi się centralny zamek i zatrzasnąłem sobie kluczyki w samochodzie :mad2: :duh: :mad2: pomogła wiertarka :bag:
Franek_Golas

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie