[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wykręcenie sondy lambda

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Wykręcenie sondy lambda

Post numer:#1  Postprzez Slawek-CH » 17 kwi 2010, o 16:20

No więc tak kolega sprawdził sonda jest walnięta.Więc trzeba było ją wykręcić.Nie szło więc poprosiłem znajomego jak byłem u niego na kanale żeby podgrzał palnikiem i wykręcił.Udało się ale.... razem z gwintem!!I teraz jeżdżę jeszcze ze starą sondą przydrutowaną do rury.I teraz zapytanie jak ten problem naprawić?Tylko mówię od razu że śrub od kolektora raczej nie da się odkręcić...Sonda jest boscha jeżeli to coś pomorze.Może ktoś wie jaka jest średnica otworu i jaki jest gwint?
Slawek-CH

Post numer:#2  Postprzez roler » 17 kwi 2010, o 19:14

gwint z tego co pamietam jest m18 x 1.75 ale pewny nie jestem, a co do naprawy to kup nagwintowana tulejek pod sade lambda i wspawaj w miejsce starej, albo jak sie nieda zaspawaj satry otwor i przyspawaj gdzies obok tulejke i po problemie.
roler

Post numer:#3  Postprzez Slawek-CH » 29 kwi 2010, o 19:40

No sonda wykręciła się razem z gwintem.Ale już tulejka jest zrobiona w spawana i od dziś siedzi nowa sonda.Dziękuję za rady.
Slawek-CH

Post numer:#4  Postprzez Jaś » 15 cze 2010, o 23:54

jak bardzo trzeba podgrzać kolektor, żeby dało się wykręcić sondę? Często się zdarza, że sonda pójdzie razem z gwintem?
Jaś

Post numer:#5  Postprzez Piotrw85 » 16 cze 2010, o 11:27

Ja osobiście nie grzałem kolektora aby wykręcić sondę popsikałem ją jakimś preparatem chyba zostawiłem na kilka minut mocny klucz rurka i odkręciłem bez problemu gwint został na miejscu.
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Jaś » 16 cze 2010, o 11:47

jak to najwygodniej zrobić w silniku m40? od dołu, spod auta, od góry - kluczem z jakąś przedłużką?
Jaś

Powrót do Techniczne