[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

przerywanie m40

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

przerywanie m40

Post numer:#1  Postprzez matisik » 16 cze 2010, o 23:51

witam, tak jak w temacie, przerywa mi silnik m40, jak by chodził na 3 gary, wiem że podobne tematy były wałkowane, ale tu się dzieje coś dziwniejszego
problem pojawia się na biegu jałowym oraz przy dodwawaniu gazu
pojawił się jak stałem w korku, wszystko było ok aż tu nagle 400-500 obr/min i nie da się przyśpieszać, jazda ze stałą prędkością OK. Na biegu jałowym silnik wkręca się w miarę ok, ale słychać i czuć że jednak jest coś nie tak, jak trzyma się równe obroty np 2000obr/min to jest ok...

problem tyczy się obu rodzajów zasilania mojej hybrydy, czyli LPG i PB, świece prawie nówki, kable mają nie całe 2 lata, wyczyściłem troche przykurzoną kopułkę, sprawdziłem kable czy nie są zasyfiałe i tez przeczyściłem, brakuje mi pomysłów na rozwiązanie problemu, ale chyba zaczne jednak od przewodów

ogólnie mam już dosyć tego silnika, miał zrobić swoje ostatnie 100km do domu, ale jak widać ma inne plany na ten tydzień...
matisik

Post numer:#2  Postprzez luk869 » 17 cze 2010, o 10:33

Może łapie powietrza przez nieszczelność w dolocie. Zbadaj tę gumę, która prowadzi powietrze od przepływomierza. Ja mam lekko pękniętą gumkę od antywybuchu i jak się źle mi ułożyła ostatnio to ciężko miał jechać.
pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)
luk869
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez spec-ldz » 17 cze 2010, o 11:36

a moje m40 ostatnio szaleje... czasem potrafi na biegu jalowym krecic sie sam do poltora - nawet 2 tys z groszem(obroty same faluja), lub jak hamuje biegami to nagle zaczyna przyspieszac jakbym gazu dodał... gdy dodam zaczyna sie dusic przerywa i gasnie. tak samo na biegu jalowym jak obroty zaczna naprawde mocno wariowac powyzej 2tys i dodam gaz zaczyna sie dlawic i przerywac, jak zgasnie jest potem spory problem zeby zapalil, kreci i kreci bardzo dlugo, dodam ze czuc wtedy strasznie benzyne. jechal wczoraj za mna kolega i akurat przez pewien odcinek wystepowalo to o czym pisze i stwierdzil ze strasznie za mna nieprzepalona benzyna czuc. co to moze byc? gume od przeplywki mam w miare poizolowana i nie wydaje mi sie zeby to było to, tak jakby go cos czasem strasznie zalewało skoro czuc tym paliwem tak bardzo... tylko czemu?
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez luk869 » 17 cze 2010, o 13:23

a nie pali Ci za dużo? Może sonda lambda.
pisma procesowe, podania/wnioski, ubezpieczenia, odszkodowania

luk.golebiewski.kancelaria@gmail.com

koparka-otwock.com.pl

koparka-warszawa.com.pl

zakładanieogrodów.com.pl (z polskimi znakami!)
luk869
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez michalmal » 17 cze 2010, o 13:34

Sonda lamba może być, bo to ona reguluje obroty, ja bym się zastanowił czy Ci gdzieśguma nie pękła skoro wachą czuć...
michalmal

Post numer:#6  Postprzez spec-ldz » 17 cze 2010, o 13:39

co do gumy to napewno mi nie cieknie paliwo, smierdzi wacha tylko wtedy gdy sie dusi, czasem zrobie 20km po miescie i tylko raz czy 2 zafaluja obroty a czasem ciezko jest przejechac 1km bo sie dlawi. lambda jakby padła to by na stałe byly jakies problemy. silniczek krokowy moze powodowac zalewanie silnika? czytalem jeszcze na forum o czujniku temp silnika dla komputera jak go sprawdzic? bo u mnie jest objaw jakby poprostu nagle lalo sie ciurkiem paliwo do cylindrow, jak sie przygazuje to albo zaczyna przerywac i potem ma ochote zgasnac(wtedy czuc wacha) albo obroty spadaja i trzymaja sie takie jak powinny(kolo 700)
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Post numer:#7  Postprzez matisik » 17 cze 2010, o 14:08

a czy kable mogą sobie od tak nagle przestać pracować poprawnie?
matisik

Post numer:#8  Postprzez spec-ldz » 17 cze 2010, o 14:33

mogą bo to taka rzecz dziala/niedziala:) tez juz to przerabialem... i stale przerabiam, wszystkie kable mam na izolacje :D tzn fajki same.. powiedziałem sobie ze do m40 juz nie dołoże zlotowki dlatego taka prowizorka, ale daje rade:)

[ Dodano: 17-06-2010, 18:39 ]
moj problem chyba rozwiazalem.. doszlo dzis do sytuacji ze zgasla i wogole juz nie chciała zapalic, zaskakiwała na sekunde i gasła znow... odpialem napierw silinczek krokowy potem..przeplywomierz. bez przeplywki od razu zapalila choc oczywiscie nie trzymala obrotow i gasła... wyjalem przeczyscilem ten drucik benzyna ale dalej obroty skacza dusi sie co jakis czas itd. najgorzej jak sie ja troszke wyzej wkreci bo wtedy od razu zalewa ja benzyna... dobrze mysle ze to przeplywka? moze daje komputerowi zle dane i ten daje wtedy duze ilosci paliwa...
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Post numer:#9  Postprzez Wojto » 17 cze 2010, o 22:59

Bo przepływke lepiej czyścić środkiem do oczyszczania tarcz hamulcowych, wszystko ładnie oczyszcza a szczególnie bimetal :)
Wojto

Post numer:#10  Postprzez spec-ldz » 18 cze 2010, o 00:32

mowisz o czyszczeniu tego drucika? sprobuje jutro odlac troszeczke ze zbiorniczka zeby chusteczka sie nasiaknęła :)
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Post numer:#11  Postprzez Wojto » 20 cze 2010, o 22:05

Dokładnie ale nie szmatką bo można uszkodzić bimetal a najlepiej popsikać tym środkiem on rozpuszcza cały syf :) i poczekać aż odparuje:)
Wojto

Post numer:#12  Postprzez matisik » 23 cze 2010, o 19:43

problem rozwiązany, wymieniłem kable :duh:
matisik

Post numer:#13  Postprzez sky » 24 cze 2010, o 20:27

Mi dziś w korku zaczęło szarpać chwilami, i kilka razy przyspieszając np. na 3 biegu. Były mega ulewy ostatnio i było ok a tu nagle takie halo. Kable mają niecały rok, więc gdzie szukać przyczyny?
sky

Post numer:#14  Postprzez spec-ldz » 25 cze 2010, o 00:35

do tego co piszesz przyczyn moze byc tysiace. spraw na poczatku moze rure od dolotu, filtr paliwa, kopulka, palec... wymieniac mozna w nieskonczonosc...
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Post numer:#15  Postprzez sky » 25 cze 2010, o 11:49

Dziś po jednym z takich szarpnięć i spadkiem obrotów niemal do zera rozerwało mi tłumik końcowy więc póki co jego obstawiam jako winowajcę. Zrobię jutro i zobaczę, mam nadzieję że to przez to bo to najtańsza opcja :/
sky

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie