[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z omega b z turbo dieslem z BMW

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Post numer:#16  Postprzez Leon » 6 lip 2010, o 22:20

Kafarek co ty gadasz ? EGR bierze udział w spalaniu mieszanki.
EGR ma dwa cykle pracy : na luzie oraz podczas jednostajnej jazdy. Nie działa podczas przyspieszania oraz podczas hamowania silnikiem.
Niesprawny / zanieczyszczony / zablokowany EGR powoduje zwiększone dymienie ponieważ w mieszance jest zbyt mało tlenu co powoduje jej niedokładne spalenie i zwiększenie poziomu NOx w spalinach. Zawrócone przez EGR spaliny niosą ze sobą min. tlen, który przyczynia się do dokładniejszego spalania.
kafarek napisał(a):Po przeczyszczeniu IC (kupa syfu), zastosowaniu dolotu z Omegi TDS, stożka z TESCO (dosłownie) i wywaleniu EGR, auto zyskało 6 KM :] co powiedziała mi hamownia

Zgadza się. Sporo starszych jak i nowszych diesli lata na zaślepionym EGR.

Wiem jedno,że w kilku dieslach ( TDS, TDI i DTI), które miałem w rodzinie padł EGR i auto kopciło na czarno. Po jego czyszczeniu z sadzy ( w jednym przypadku wymiany na nowy w DTI) auta odżywały i przestawały kopcić.
Przypadek? Nie wydaje mi się.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez kafarek » 6 lip 2010, o 22:29

Rozmawiamy o silniku M51 czyli stary struclowaty chrunchel.. Nie mieszaj nowoczesnych zaworów EGR (nawet w benzynach), sterowanych elektronicznie, ze starą technologią pierwszych EGR sterowaną ciśnieniowo.. Mowa cały czas o EGR stosowanym w E34 i Omegach B
kafarek

Post numer:#18  Postprzez Leon » 7 lip 2010, o 07:14

No w sumie faktycznie jest kilka rodzajów ERGów :roll:
W starej Meganie z silnikiem DTI jest zwykły, prosty ( bez elektroniki) EGR i działą on na 100% podczas postoju i podczas jednostajnej jazdy gdy ciśnienie spalin jest w miarę stałe.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Poprzednia strona

Powrót do Techniczne