[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 nie trzyma obrotów

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 nie trzyma obrotów

Post numer:#1  Postprzez sky » 19 lip 2010, o 18:07

Od 3 dni mam taki problem że po odpaleniu obroty spadają poniżej 600 i mniej i gaśnie jak się nie pompuje gazem. Na ciepło jest tak przez chwilę. Jak się od razu ruszy to też trzeba pompować gazem żeby nie zgasł i nie chce się wkręcać, a po kilkudziesięciu metrach jak się rozpędzę i wrzucę II bieg to już jedzie normalnie i jak się zatrzymam to trzyma normalnie obroty. Co mam na początku sprawdzić? Pompa paliwa się kończy czy co?
sky

Post numer:#2  Postprzez czesci_e30 » 19 lip 2010, o 20:03

JA TAK MIALEM W E34 I PADLA MI PRZEPLYWKA ......
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez SCOUT » 20 lip 2010, o 16:55

Sam miałem różne dziwne fazy ze swoim autem.Opisałem je Tu:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=16559
Pomogła wymiana przepływomierz powietrza,a jak nie to masz wszystko opisane.
SCOUT

Post numer:#4  Postprzez KędziorCG » 20 lip 2010, o 20:55

zacznij od :

szczelność dolotu - gume od przepływomierza czy jest cała itp
przepływka czy jest dobra
pompa paliwa czy podaje
świece czy ich nie zalewa
kable czy nie mają przebicia
czujnik temperatury

to chyba główne rzeczy jakie musisz sprawdzic w m40 troche juz siedze wiele problemów juz rozwiązałem wiec mówie z doświadczenia
Obrazek
KędziorCG
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 20 lip 2010, o 23:08

Umów się z kimś z okolicy, podmień przepływkę i będzie wiadomo. Jak nie to możesz sprawdzić sam miernikiem. Ktoś podał ja tylko Ctrl+C-Ctrl+V

"Sprawdzanie napięcia w przepływomierzu z wychylną klapą

5 Zsunąć gumowy kapturek ochronny ze złącza czujnika.
6 Podłączyć jemną końcówkę woltomierza do masy silnika.
7 Odnaleść styki napięcia zasilania, sygnału i masy.
8 Podłączyć dodatnią końcówkę woltomierza do przewodu połączonego ze stykiem sygnału czujnika.
9 Usunąć doprowadzenie powietrza.
10 Usunąć obudowę filtra powietrza, by łątwo otwierać i zamykać klapę przepływomierza.
11 Otworzyć i zamknąć klapę przepływomierza kilka razy i ocenić, czy pracuje płynnie i nie przywiera.
12 Włączyć zapłon. Nie uruchamiać silnika. Wskazanie woltomierza powinno mieć wartość 0,20...0,30 V.
13 Otworzyć i zamknąć klapę kilka razy i sprawdzić, czy napięcie płynnie wzrasta do 4,0...4,5 V.
Uwaga! Do oceny płynności wzrostu wartości napięcia jest przydatny woltomierz cyfrowy ze wskaźnikiem graficznym.
14 Uruchomić silnik i pozostawić pracujący na biegu jałowym. Woltomierz powinien wskazywać 0,5...1,5 V.
15 Otworzyć przepustnicę tak, by prędkość
silnika nie byłą większa niż 3000 obr/min. Napięcie powinno mieć wtedy wartość 2,0...2,5 V.
16 Nagle otworzyć przepustnicę. Napięcie powinno wzrosnąć powyżej 3,0 V."
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez sky » 21 lip 2010, o 00:28

Będę sprawdzał po kolei, dziś po odpięciu przepływki było to samo więc raczej to nie ona, jutro umyję krokowca i zobaczę czy coś to da. Dzięki za pomoc
sky

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 21 lip 2010, o 00:39

Sprawdź napięcie na krokowym, powinno być ~4,5V na wolnych obrotach.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez sky » 18 sie 2010, o 19:18

Po miesiącu użerania się wszystko wróciło do normy. Napiszę co zrobiłem jakby ktoś miał podobne problemy:
Na początek podejrzenie padło na krokowego i przepływkę oraz pompę. Pompa jednak ma dobre ciśnienie, przepływka wymyta krokowy też i założona nowa rura od przepływki żeby szczelny dolot był. Nic to nie dało a świece i kable miałem niedawno wymieniane więc jeszcze zmieniłem kopułkę i palec bo już wypalone było ale dalej to samo. W końcu kumpel wpadł na pomysł żeby odpiąć aku na noc żeby się komp zrestartował i... udało się :) Pewnie jakiś błąd złapał i robił jaja. Także jak ktoś ma problemy z obrotami po odpaleniu w M40 to niech zacznie od kompa :)
Pozdro
sky

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie