[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Śruba przepływomierza m20b25

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Śruba przepływomierza m20b25

Post numer:#1  Postprzez nowak » 25 lip 2010, o 17:43

Do silnika dostałem przepływomierz z końcówką 090. Nie posiada ona zaślepki na imbusie. Czyli coś już ktoś kombinował... Czy wie ktoś na ile ta śruba powinna być rozkręcona od pełnego skręcenia ??
nowak
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Re: Śruba przepływomierza m20b25

Post numer:#2  Postprzez MAJSU » 25 lip 2010, o 17:45

nowak napisał(a):Do silnika dostałem przepływomierz z końcówką 090. Nie posiada ona zaślepki na imbusie. Czyli coś już ktoś kombinował... Czy wie ktoś na ile ta śruba powinna być rozkręcona od pełnego skręcenia ??

Obok zaślepki na obudowie powinna być wybita wartość fabryczna z jaką jest wkręcona śruba.
MAJSU

Post numer:#3  Postprzez nowak » 25 lip 2010, o 17:46

O widzisz... zaraz lecę do samochodu sprawdzić to :)

----------------------

Chyba wybite mam tam 6.0 (chyba?? muszę z lupą skoczyć dzisiaj bo malutkie te cyferki). I teraz co, te 6 to znaczy ilość obrotów od pełnego skręcenia ?? Jakby ktoś zobaczył z ciekawości co ma wybite przy przepływce w 2.5 końcówka 090.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez lincoln » 2 sie 2010, o 10:46

Tą śrubka o i le dobrze pamiętam ustawia się obroty biegu jalowego!
lincoln

Post numer:#5  Postprzez pk999 » 2 sie 2010, o 11:38

lincoln napisał(a):Tą śrubka o i le dobrze pamiętam ustawia się obroty biegu jalowego!

nie.
pk999

Post numer:#6  Postprzez lincoln » 2 sie 2010, o 12:52

pk999 napisał(a):
lincoln napisał(a):Tą śrubka o i le dobrze pamiętam ustawia się obroty biegu jalowego!

nie.

Odpowiedz godna znawcy :cool2: Śruba decyduje ile powietrza ma ominąć klapke, więc jesli nie służy do regulacji obrotów na jałowym, to u mnie cos jest popsute i jak kręce to obroty dziwnie zmieniają poziom :jum:
Ostatnio edytowano 2 sie 2010, o 14:19 przez lincoln, łącznie edytowano 1 raz
lincoln

Post numer:#7  Postprzez pk999 » 2 sie 2010, o 13:20

lincoln napisał(a):
pk999 napisał(a):

nie.

Śruba decyduje ile powietrza ma ominąć klapke...

tak. ale obrotami biegu jałowego steruje "krokowiec". ta śruba służy do ustawienia składu mieszanki biegu jałowego.
pk999

Post numer:#8  Postprzez nowak » 3 sie 2010, o 14:38

Sięgnąłem do literatury - śrubą tą reguluje się zawartość CO w spalinach. Czyli mieszankę spalin.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez lincoln » 5 sie 2010, o 13:39

Hmm, byłęm przekonany, że tym zajmuje się ECU, w gaźniku faktycznie cos się tam kręciło, ale nie widziałem nigdy dokładnego schematu, wiec do konca nie wiem!
lincoln

Post numer:#10  Postprzez nowak » 5 sie 2010, o 15:29

Jasne, że tym zajmuje się ECU... ale jak nie dostanie optymalnej dawki tlenu to żadne układy scalone nie pomogą by dopalić spaliny :)
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Pawian » 5 sie 2010, o 16:27

a jak to regulować? na słuch czy pod kompem czy z jakimś czujnikiem spalin czy coś? GBo mi na bank to źle działa plus nieraz pluje paliwem z rury
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez nowak » 5 sie 2010, o 17:16

Z tego co doczytałem to na czujnik spalin. Ale najpierw musi sprawna być lambda.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez pk999 » 5 sie 2010, o 21:18

Pawian napisał(a):a jak to regulować? na słuch czy pod kompem czy z jakimś czujnikiem spalin czy coś? GBo mi na bank to źle działa plus nieraz pluje paliwem z rury

jeśli jest tragicznie przelany to trzeba zacząć od regulacji klapki przepływomierza a poźniej dopiero śrubowanie. za odpłatą diagnosta to uczyni z pomocą analizatora spalin.
można też to całkiem nieźle zrobić z nawet marnym pojęciem o robocie na węch i oceniając zachowanie silnika.
pk999

Post numer:#14  Postprzez lincoln » 6 sie 2010, o 08:31

nowak napisał(a):Jasne, że tym zajmuje się ECU... ale jak nie dostanie optymalnej dawki tlenu to żadne układy scalone nie pomogą by dopalić spaliny :)

To ciekawe, bo w przepływkach masowych i innych firm nie ma żadnej śruby regulacyjnej i jakoś sobie radza z doborem optymalnej dawki, baa robią to dużo dokładniej
lincoln

Post numer:#15  Postprzez MAJSU » 6 sie 2010, o 09:59

pk999 napisał(a):
Pawian napisał(a):a jak to regulować? na słuch czy pod kompem czy z jakimś czujnikiem spalin czy coś? GBo mi na bank to źle działa plus nieraz pluje paliwem z rury

jeśli jest tragicznie przelany to trzeba zacząć od regulacji klapki przepływomierza a poźniej dopiero śrubowanie. za odpłatą diagnosta to uczyni z pomocą analizatora spalin.
można też to całkiem nieźle zrobić z nawet marnym pojęciem o robocie na węch i oceniając zachowanie silnika.

Regulacja klapki przepływomierza ? A jak to się robi ?
MAJSU

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie