[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczny szyberdach .. co i tak!!!

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#46  Postprzez Wujek » 13 lip 2010, o 11:18

..::MaTiM40::.. napisał(a):gdzie byl oryginalnoe podlaczony + z silniczka? jak mam blende to czy w lusterku powinna byc jakas zaslepka?

Zasilanie szyberdachu jest oryginalnie ze zlacza w nogach kierowcy.

Jesli masz juz elektryczne szyby, to wpinasz szyberdach w malutka, jednopinowa kosteczke odchodzaca od wiazki elektrycznych szyb tuz przy zlaczu (zielony przewod).

Jesli nie masz elektrycznych szyb, to wpinasz kosteczke w zlacze, w to miejsce gdzie wpina sie elektryczne szyby (pasuje tylko w jedno miejsce, nic na sile).

Jesli Twoja e30 to golas z konca produkcji, moze sie okazac ze w ogole nie masz pinu w odpowiednim miejscu w gniezdzie zasilajacym (tym w nogach kierowcy). Oznacza to ze masz tzn "uboga wiazke" i trzeba troszke dosztukowac. W skrocie, brakuje polaczenia miedzy plusem w skrzynce bezpiecznikow pod maska, a zlaczem w nogach kierowcy. Bedziesz potrzebowal odpowiedni przekaznik (jest do niego instalacja w skrzynce), bezpiecznik i jeden konektor bezpiecznika (bedzie tylko doprowadzony konektor na jedna nozke bezpiecznika, miejsce na drugi konektor bedzie puste). Od drugiego konektora bezpiecznika idziesz juz prosto do kabiny, do zlacza w nogach kierowcy. Wszystkie piny mozna kupic za grosze w ASO, albo wyjac z innej e30 ;)
Wujek
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: S50B32
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e39
Nadwozie: Sedan
Silnik: S62B50

Post numer:#47  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 13 lip 2010, o 21:19

mam ta "uboga wersje" bo nigdzie nie pasuje, ale mam druga e30 to z niej przeloze bo tam jest wiecej wejsc. moze ktos wrzucic fotke kostki i pokazac ktore to wejscie?
..::MaTiM40::..
Student

Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 330
Silnik: MxxBxx

Post numer:#48  Postprzez Wujek » 13 lip 2010, o 23:44

..::MaTiM40::.. napisał(a):mam ta "uboga wersje" bo nigdzie nie pasuje, ale mam druga e30 to z niej przeloze bo tam jest wiecej wejsc. moze ktos wrzucic fotke kostki i pokazac ktore to wejscie?

Czekaj czekaj.... Nawet przy ubogiej wiazce, masz te same wejscia w zlaczu pod kierownica - tyle tylko ze sa puste - w srodku brakuje metalowych pinow. Pasowac musi. Z tego co pamietam to jest to prawa strona tego zlacza, gdzies w srodku wysokosci...

Sprawdz w skrzynce bezpiecznikow pod maska czy masz konektory dla obu nozek bezpiecznika nr 17 !
Wujek
Student

Post numer:#49  Postprzez El Commandante » 11 sie 2010, o 05:31

Panowie a jak zdjąć ta blaszkę pod mechanizmem szybra (pod korbka itd)? poodkręcałem już chyba wszystkie śrubki i dalej się trzyma ....
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#50  Postprzez Wujek » 11 sie 2010, o 09:27

El Commandante napisał(a):Panowie a jak zdjąć ta blaszkę pod mechanizmem szybra (pod korbka itd)? poodkręcałem już chyba wszystkie śrubki i dalej się trzyma ....

Czarna blacha trzyma sie na nity, ktore trzeba rozwiercic.
Wujek
Student

Post numer:#51  Postprzez Prins » 17 sie 2010, o 21:12

Panowie powiedzcie mi otwieramy szyberdach elektryczny u kolegi i ledwo co się otwiera a w silniczku robi dryyyy cos przeskakuje może to być tryb (rolka) silniczka szyberdachu ??
Jak to naprawić ??
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#52  Postprzez Wujek » 17 sie 2010, o 21:23

Prins napisał(a):Panowie powiedzcie mi otwieramy szyberdach elektryczny u kolegi i ledwo co się otwiera a w silniczku robi dryyyy cos przeskakuje może to być tryb (rolka) silniczka szyberdachu ??
Jak to naprawić ??

Smarowanie mechanizmu powinno pomoc.

Musicie zdemontować silnik (i poprawić jego mocowanie, bo to dryyy to silnik ktory przeskakuje na trybach mechanizmu) i ladnie wszystko przesmarowac.
Wujek
Student

Post numer:#53  Postprzez Prins » 17 sie 2010, o 21:47

Wujek napisał(a):Smarowanie mechanizmu powinno pomoc.

Musicie zdemontować silnik (i poprawić jego mocowanie, bo to dryyy to silnik ktory przeskakuje na trybach mechanizmu) i ladnie wszystko przesmarowac.

mam nadzieje ze pomoże :) a jak nie to ? to co to może być ?? mogła się wytrzeć ta zębatka która chodzi po tych ciemnach ??
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#54  Postprzez Wujek » 17 sie 2010, o 22:34

Prins napisał(a):
Wujek napisał(a):Smarowanie mechanizmu powinno pomoc.

mam nadzieje ze pomoże :) a jak nie to ? to co to może być ?? mogła się wytrzeć ta zębatka która chodzi po tych ciemnach ??

Wszystko jest mozliwe, ale zwykle silnik jest za slabo docisniety do tego ciegna/mechnizmu i przeskakuje.
Wujek
Student

Post numer:#55  Postprzez Prins » 17 sie 2010, o 22:44

sprawdzimy to za jakiś czas , dzięki za podpowiedzi jak coś to będę pytał :)
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#56  Postprzez pedzels » 2 maja 2011, o 12:40

Powiedzcie mi czy szyberdach po naciśnięciu guzika idzie do końca aż slnik nie bedzie miał siły kręcić U mnie jest takie pyknięcie ale szyber idzie jeszcze dalej aż sinik nie ma siły
pedzels
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#57  Postprzez Dantte26 » 2 maja 2011, o 18:08

coś jest nie teges...bo po tym pyknięciu szyber powinien się zatrzymać...chyba że naciśniesz raz jeszcze to będzie chciał otwierać się aż poczuje opór...może to wina przekaźnika lub złego montażu...o ile dobrze pamiętam przy silniczku od str. zębatki są dwa styczniki które regulują pracę przekaźnika uwzględniając aktualne położenie szybra...sprawdź je bo chyba jeden z nich nie działa jak należy...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#58  Postprzez Wujek » 2 maja 2011, o 22:04

pedzels napisał(a):Powiedzcie mi czy szyberdach po naciśnięciu guzika idzie do końca aż slnik nie bedzie miał siły kręcić U mnie jest takie pyknięcie ale szyber idzie jeszcze dalej aż sinik nie ma siły

Silnik powinien sie zatrzymac przy okazji tego "pykniecia", wiec cos masz nie tak.

Tak jak kolega wyzej Ci radzi zwroc uwage na styczniki przy tym plastikowym kolku i ich polaczenia elektryczne, ktorys nie rozlacza napedu.
Wujek
Student

Post numer:#59  Postprzez pedzels » 3 maja 2011, o 12:57

Te styczniki i cała reszta wydają się ok Jutro podmienie przekaźnik
pedzels
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#60  Postprzez Dantte26 » 3 maja 2011, o 16:07

dokładnie...on także odpowiada za zatrzymanie szybra...masz szyber w serii czy dokładany??

WAŻNE INFO (dla chcących dołożyć el. szyber)

Po zakupie zestawu należy spytać sprzedającego w jakiej pozycji szybra jego napęd został wyjęty i dokładnie w tym samym położeniu (zamknięty, otwarty bądź uchylony) należy go zamontować do swego auta bez zbędnych kłopotów...i konieczności ponownego demontażu...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie