[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

"Stonowane" radio do e30

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#136  Postprzez Yaninnya » 14 sie 2010, o 23:10

Tak czytam ten wątek i głęboko się zastanawiam, czy wszyscy rozumieją, co znaczy słowo "stonowany"? :duh: Tak między wierszami, to NIE znaczy "A mnie sie takie radio podoba", "Brzydsze od imadła, ale da się przeżyć" czy "Wygląda jak g :cen: o w lesie, ale za takie pieniądze...". :lol:
A tak całkiem poważnie, to nie spotkałem jeszcze radia, które pasowałoby tak dobrze, jak oryginalne radia BMW. Oczywiście nie są one produkowane przez BMW, ale zwykle przez Blaupunkta, Beckera i czasami Philipsa.
Kilka przykładów:
Obrazek
Starszy od węgla Blaupunkt (z czasów, kiedy jeszcze fabrycznie montowane radia nie miały oznaczeń BMW - polowa lat '80)
Zdjecie jedynie dla przykładu, bo nie znam desperata, który wciąz by używał kaset.
Obrazek
BMW Traffic Pro
Obrazek
BMW Indianapolis
Obrazek
...który przy odpalaniu też pokazuje "BMW", jak Traffic Pro 8)
Jakie jest wasze zdanie? :tan:
Jan
Yaninnya
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#137  Postprzez bmwmaniak » 15 sie 2010, o 17:01

BMW Traffic Pro a BMW Indianapolis czyms sie roznia ?
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#138  Postprzez Yaninnya » 15 sie 2010, o 23:59

bmwmaniak napisał(a):BMW Traffic Pro a BMW Indianapolis czyms sie roznia ?

Masz na myśli funkcje? Bo jeśli chodzi o wygląd, to chyba widać na pierwszy rzut oka.
Jan
Yaninnya
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#139  Postprzez bmwmaniak » 16 sie 2010, o 00:59

Yaninnya, no pewnie ze funkcje :P Jeszcze moje oczy sa na tyle sprawne by rozpoznac ze te radia sa takie same :P
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Silnik: m20b25

Post numer:#140  Postprzez Leon » 16 sie 2010, o 07:29

Yaninnya napisał(a):głęboko się zastanawiam, czy wszyscy rozumieją, co znaczy słowo "stonowany"? :duh:

Dla każdego słowo stonowany może oznaczać zupełnie co innego i nie widzę konieczności walenia sobie dłonią w czoło.
Yaninnya napisał(a):Jakie jest wasze zdanie?

10 stron tematu i nie wiesz jakie jest "nasze"zdanie?
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#141  Postprzez rpautosport » 19 sie 2010, o 00:44

Yaninnya napisał(a): ...(z czasów, kiedy jeszcze fabrycznie montowane radia nie miały oznaczeń BMW - polowa lat '80)

Ciekawa teoria, niestety nieprawdziwa. Radia z oznaczeniami BMW Bavaria montowane były już w latach 70'.

http://users.skynet.be/antique.autoradi ... w_3def.htm
http://www.claasi.de/ra100800.php

Np. w prospekcie z 1979r. "Accessoires d'origine" do BMW E21 na stronie 9 można znaleźć BMW Bavaria S/VF, BMW Bavaria CR/VF, obydwa oczywiście sygnowane przez BMW.
rpautosport

Post numer:#142  Postprzez Macias » 19 sie 2010, o 23:10

bmwmaniak napisał(a):Yaninnya, no pewnie ze funkcje :P Jeszcze moje oczy sa na tyle sprawne by rozpoznac ze te radia sa takie same :P

chyba nie :P przecież 2 ostatnie foty przedstawiają to samo radio
Macias

Post numer:#143  Postprzez Leon » 20 sie 2010, o 08:37

To radyjko jest kozackie :cool2:
Obrazek
Leon
Profesor

Nadwozie: Coupe

Post numer:#144  Postprzez Paul » 20 sie 2010, o 18:35

LeonE30, to radyjko jest na allegro o ile dobrze widziałem
Paul
Profesor

Post numer:#145  Postprzez cziter » 21 sie 2010, o 09:54

LeonE30 napisał(a):To radyjko jest kozackie :cool2:
Obrazek

Takie radyjko wsadzić w oryginalne miejsce.

Jeżeli ktoś chciał miec inne radio polecam przerobic popielniczke:0

wsadzamy tam panel od radia np z mp3-kami, jak potrzebujemy mieć oryginalne wnetrze to przymykamy zapalniczke i ładnie to wygląda, pozostałą część radia chowamy np w deske rozdzielczą lub podwieszamy w schowku, najprawdopodobniej ja tak zrobie:) kupie jakiegoś oldschoolowego kaseciaka a schowane będzie jakies ciekawiej grające radio:)
cziter

Post numer:#146  Postprzez pawels5 » 21 sie 2010, o 15:25

Ciekawe jak zmieścisz panel w popielniczce.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#147  Postprzez Yaninnya » 21 sie 2010, o 16:40

bmwmaniak napisał(a):Yaninnya, no pewnie ze funkcje :P Jeszcze moje oczy sa na tyle sprawne by rozpoznac ze te radia sa takie same :P

Dopytuję się, bo dwa ostatnie zdjęcia przedstawiają Indianapolis. Traffic Pro to drugie zdjęcie od góry. :cool2:
LeonE30 napisał(a):Dla każdego słowo stonowany może oznaczać zupełnie co innego i nie widzę konieczności walenia sobie dłonią w czoło.

Po pierwsze, myślę, że słowo "stonowany" raczej powinno oznaczać to samo dla każdego, posługujemy się wszakże tym samym językiem - językiem polskim. Jeśli ktoś ma wątpliwości co oznacza jakieś słowo, gorąco zapraszam do lektury słownika języka polskiego - tam jest wszystko wyjaśnione.
Po drugie, po to w poście zamieściłem tyle wesołych ikon, by nie było wątpliwości, że to co napisałem, należy traktować z przymrużeniem oka. Cóż, w przyszłości wkleję ich o wiele więcej, gdyż jak widać, wciąż było ich za mało.
LeonE30 napisał(a):10 stron tematu i nie wiesz jakie jest "nasze"zdanie?

Nie wiem, a to dlatego, że Traffic Pro i Indianapolis pokazały się w moim poście po raz pierwszy w tym wątku, w związku z czym nieco trudno było wyrazić swoją opinię o tych radiach piszącym wcześniej . Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
rpautosport napisał(a):
Yaninnya napisał(a): ...(z czasów, kiedy jeszcze fabrycznie montowane radia nie miały oznaczeń BMW - polowa lat '80)
Ciekawa teoria, niestety nieprawdziwa. Radia z oznaczeniami BMW Bavaria montowane były już w latach 70'.

W latach '80 (i tym bardziej we wspomnianych przez Ciebie '70) ogromna część BMW nie była wyposażona fabrycznie w radio (w dzisiejszych czasach brzmi to szokująco, ale tak było). W związku z czym dealerzy, przy wsparciu BMW, proponowali montaż radia już u dealera. BMW proponowało radia sygnowanie "BMW", ale również oficjalnie oferowało radia sygnowane marką własną producenta (na pewno Blaupunkt, i o ile dobrze pamiętam, również Becker i chyba Philips).
Tak między wierszami, moja E34 "padła ofiarą" lokalnego dealera BMW Jacksons, kiedy wyjąłem zamontowanego przez nich Blaupunkt'a Atlanta SQR 47 (już chyba obiekt muzealny :lol: ), moim oczom ukazała się taka "pajęczyna", jakby radio było montowane przez jaskiniowca, a nie autoryzowany serwis.
pawels5 napisał(a):Ciekawe jak zmieścisz panel w popielniczce.

Też się zastanawiam... :roll:
Jan
Yaninnya
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#148  Postprzez M-Technic2 » 18 wrz 2010, o 14:49

panowie ja nabylem Beckera Mexico CD ,mysle ze bedzie stonowany do e30 :) od dawna chodzilem za Beckerem,w kazdym razie mi sie podoba ,wyglada jak z epoki ,i ma dobrane bursztynowe podswietlenie.
Ale mam maly problem ,wsadzilem plyte gra ok , ale jak ja wyjac ??? wciskam guzik od opuszczania panela i tam nie ma zadnego innego guzika "eject" do wyjecia CD ,pewnie samo wcisniecie opuszczania panela powinno zainicjowac wyjecie CD ale u mnie tak sie nie dzieje moze cos jest skopane, nie mam pomyslu ,wie ktos moze jak to rozwiazac ,bo ja juz nie mam pojecia,na necie tez nic nie ma.pzdr
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#149  Postprzez Yaninnya » 19 wrz 2010, o 03:34

M-Technic2 napisał(a):panowie ja nabylem Beckera Mexico CD ,mysle ze bedzie stonowany do e30 :) od dawna chodzilem za Beckerem,w kazdym razie mi sie podoba ,wyglada jak z epoki ,i ma dobrane bursztynowe podswietlenie.

Gratuluję wyboru! :cool2:
M-Technic2 napisał(a):Ale mam maly problem ,wsadzilem plyte gra ok , ale jak ja wyjac ??? wciskam guzik od opuszczania panela i tam nie ma zadnego innego guzika "eject" do wyjecia CD ,pewnie samo wcisniecie opuszczania panela powinno zainicjowac wyjecie CD ale u mnie tak sie nie dzieje moze cos jest skopane, nie mam pomyslu ,wie ktos moze jak to rozwiazac ,bo ja juz nie mam pojecia,na necie tez nic nie ma.pzdr

Jak rozumiem Twój Becker wygląda tak (wspomnialeś o opuszczanym panelu):
Obrazek
Becker Mexico 4337 CD
Przytrzymaj dłużej przycisk "eject". Wypluje płytę.
Jan
Yaninnya
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#150  Postprzez M-Technic2 » 20 wrz 2010, o 14:52

cos jest chyba nie tak z tym radiem ,przytrzymanie nic nie daje ,plyta sie nie wyjmuje.pzdr
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio & GPS