[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jaki olej do silnika Mxx ?

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez mcken » 5 lis 2007, o 19:30

ZTJ napisał(a):
mcken napisał(a):a dlaczego tak sądzisz

Twierdzisz, że auta startujące w jakiejkolwiek dyscyplinie jeżdżą na Vavoline MaxLive, czy jakimś innym zwykłym oleju? Wydaje mi się, że nie, dlatego też sport nie do końca jest tu punktem odniesienia.

Ja używałem Valvoline VR1 Racing, albo Moula V300 Competition. Oba te oleje przetestowane w sporcie tym profesjonalnym właśnie, Ja ich używałem zarówno do wyścigów jak i do jazdy na codzień. I tu i tu sprawdzały sie rewelacyjnie
mcken

Post numer:#32  Postprzez Menl » 6 lis 2007, o 01:15

Caly czas jednak zdania sa podzielone wiec dowale jeszcze cos innego:
LIQUI MOLY , jutro jade obadac i moze taki wezme a jak nie to chyba znowu sprawdzona PETRO CANADA
8)
Menl

Post numer:#33  Postprzez abrover » 6 lis 2007, o 01:47

LIQUI MOLY jeden z najlepszych olejów na świecie moim zdaniem. Lepszy od Mobila i Castrola.
abrover

Post numer:#34  Postprzez Bagor » 6 lis 2007, o 04:33

ZTJ napisał(a):Twierdzisz, że auta startujące w jakiejkolwiek dyscyplinie jeżdżą na Vavoline MaxLive, czy jakimś innym zwykłym oleju? Wydaje mi się, że nie, dlatego też sport nie do końca jest tu punktem odniesienia.

MaxLife (nie live :!:) nie jest stosowany w sporcie. W sporcie stosują Motul. Jeśli ktoś jeździ wyczyno lub często katuje auto, Motul jest najlepszy. Badali ciśnienie oleju na Motulu i na innych olejach. Na Motulu jest wyraźnie wyższe ciśnienie, a temperatura oleju jest niższa.
Midland to dobry olej, ale jest już rozlewany w Polsce, choć nie słyszy się o podróbkach, jak w przypadku Mobila, czy Castrola.
Odnośnie Elfa, to ostatnio kolega w E36 jeździł na Elf SXR 5W30. Przy zlewaniu olej był strasznie czarny, wyglądał na przepalony. Nie widziałem jeszcze takiego syfu. Teraz przeszedł na Valvoline MaxLife i jest strasznie zadowolny. Silnik chodzi zdecydowanie ciszej, teraz w środku prawie go nie słychać. Odczuwa się lżejsze wkręcanie na obroty. Rozlewany w Holandii.
Opiszę pokrótce parę olei "testowanych" przeze mnie:
Shell - nie przypasował mi. Szybko zrobił się czarny, a silnik strasznie dużo go zjadał.
PetroCanada - jeździłem na tym ostatnio. Powiem, że byłem zadowolony, olej przy zmianie nie był wcale taki czarny. Za taką małą kasę nie ma lepszego oleju. Olej pochodzi z Kanady.
Quaker State - teraz na nim jeżdżę. Pierwsze odczucia były takie, że silnik przy puszczaniu gazu na biegu wolniej wytraca prędkość. Widocznie jest lepsze smarowanie. Polecam, olej ten przyjeżdża do Polski prosto z USA.
Mobil, Castrol - jestem na tak, ale sprowadzony od Niemca. Te rozlewane w Polsce są gorszej jakości, i często można trafić na podróbki. Było sporo przypadków zatarcia silnika na Magnatecu.

Następnym razem zaleję najprawdopodobniej Valvoline MaxLife, choć zastanawiam się też nad Motulem.
Bagor

Post numer:#35  Postprzez ZTJ » 6 lis 2007, o 13:18

Bagor napisał(a):MaxLife (nie live )

Hehe, no rzeczywiście angielski nie jest moją najmocniejszą stroną :duh: :mrgreen: . Już edytuję.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#36  Postprzez Menl » 6 lis 2007, o 14:01

Jade jednak dzisiaj do hurtowni po LIQUI MOLY polsyntetyk . Banka 5l za 140pln . Olej z dodatkiem jakiegos tam bajeru ,tak mi powiedzial JackX ( - dzieki za obadanie hurtowni ).
Menl

Post numer:#37  Postprzez ZTJ » 6 lis 2007, o 14:20

Menel napisał(a):LIQUI MOLY polsyntetyk . Banka 5l za 140pln . Olej z dodatkiem jakiegos tam bajeru

Chyba z dodatkiem ceramizera. Podobno dobra rzecz w starych silnikach :cool2: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#38  Postprzez jackx-36 » 6 lis 2007, o 14:32

Menel napisał(a): Olej z dodatkiem jakiegos tam bajeru

" siarczek molibdenu "
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#39  Postprzez Menl » 6 lis 2007, o 20:57

no i kupilem LIQUI MOLY i ma jakis tam dodatek siarczki tak jak JackX pisze.Podobno wlasnie ma to za zadanie wyciszyc,lepiej smarowac itd itd, wiecie taki bajer dla naiwnych :lol: ale co mi tam, kupilem se :lol:

ps. Jak ktos jest z Warszawy to moge polecic ten sklepik na ul.arkuszowej. Maja dobre ceny i np.aktualnie promocje na Valvoline Maxcostam chyba 5l za 100pln.
Menl

Post numer:#40  Postprzez Adrian » 6 lis 2007, o 22:06

Menel ten olej, który kupiłeś polecają bardzo na e30.de i też następnym razem go sobie zaleję :wink:
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#41  Postprzez Bagor » 6 lis 2007, o 22:10

Menel, koniecznie podziel się wrażeniami, jak zalejesz :)

PS ile zapłaciłeś? Bańka 5 litrów?
Bagor

Post numer:#42  Postprzez Maarian » 6 lis 2007, o 22:30

Menel ile zaplaciles dokladnie? 5litrow? Jaki jest dokladny adres tego sklepiku na arkuszowej? Jutro moze i ja pojade zakupie to. Mam m40 zrobione okolo 6 tysiency na mineralnym lotosie i olej jest czarny na bagnecie :duh:

ps.. to jest polsyntetyk? Mozesz dac fote.
Maarian

Post numer:#43  Postprzez Menl » 6 lis 2007, o 22:57

kurde nie wzialem dokladnego adresu ale JackX jezdzi tam chyba codziennie to wam moze jutro napisze dokladnie nr Arkuszowej.
Ode mnie dodam ze tez nie wiedzialem gdzie to jest ale bardzo latwo trafic .
Jest to mala hurtownia. lecac z bielan od stacji Statoil i Mc Donaldsa wylotowa do tzw II strefy jak zaczyna sie arkuszowa to nie skrecac na wolke weglowa i tam gdzie autobusy skrecaja przy takim wysokim biurowcu ktory jest po lewej stronie tylko jechac dalej prosto okolo 100-150m i po prawej stronie beda szyldy LIQUI MOLY,VALVOLINE i jakies tam czesci samochodowe tzn klocki itd.
banka 4l -110pln
banka 5l -130pln
oczywiscie jest to polsyntetyk.
Mineralny o lepkosci i wlasciwosciach polsyntetyka jest jeszcze tanszy ale nie ma tego specjalnego dodatku .

Fotke walne/wkleje gdzies za pol godziny 8)
Menl

Post numer:#44  Postprzez Adrian » 6 lis 2007, o 23:01

Menel piszesz o tym oleju http://www.liqui-moly.pl/produkty/oleje.htm
Zobacz 15w40 też jest z dodatkiem MoS2
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#45  Postprzez Menl » 7 lis 2007, o 01:00

Adrian napisał(a):Menel piszesz o tym oleju http://www.liqui-moly.pl/produkty/oleje.htm
Zobacz 15w40 też jest z dodatkiem MoS2

tak, to ten kupilem z tym ze 10w40
Obrazek
Menl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części