[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

silnik, obroty, zapalanie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez davidzior » 19 lut 2007, o 19:14

byłem u gaziarza i nie mogl mi wyregulowac gazu. powiedział ze mam przekroczona wartosc węglowodorow o kilka krotnie. cos tam mówił o wtryskiwaczach czy o zaworach czy cuś.
co to dokładnie moze być?
davidzior

Post numer:#17  Postprzez Andrzejw » 22 mar 2007, o 00:55

niewiem czy ta nie masz regulacji powietrza na przeplywomierzu tak jak w m20. moze tym podciagnij obroty. Albo zobacz czujnik temperatury ktury jest do kompa a nie do wskaznika.Tez moze byc to przyczyna.

[ Dodano: 21-03-2007, 23:58 ]
a na gazie to parownikiem mozesz sobie podkrecic obroty.Tam masz takie pokrentelko. I zobacz ten krokoey bo moze jest zasmolony i go wymyj benzyna ekstrakcyjna.
:)
Andrzejw

Post numer:#18  Postprzez davidzior » 22 mar 2007, o 01:18

no wlasnie niedawno byłem u gaziarzy gdzie poprzedni wlasciciel montował gaz. gaziarz wlasnie cos przy parowniku ruszal i obroty podskoczyly i jest dobrze ale nie bdb. nie wiem czy sie jeszcze bardziej da podkrecic bo bym z checia to zrobil, a nie chce niczego popsuc a tym bardziej zeby cokolwiek wybuchło bo nie ufam juz temu wynalazkowi ( LPG )

na przepływomierzu nie mam regulacji bo mam drugi w domu ogladalem go dokladnie i nie ma nic co by wskazywalo ze sie da regulowac tam cokolwiek ( no chyba ze jestem ślepy <obym był>)

pozdro
davidzior

Post numer:#19  Postprzez ZTJ » 22 mar 2007, o 05:49

Odkrecajac jakakolwiek srube na parowniku (najczesciej sa dwie) lub wezu wzbogacasz mieszanke. Przy bogatej mieszance jedynym co ci grozi jest wyzsze spalanie. To zbyt uboga mieszanka ma tendecje do wybuchania w dolocie, za bogata wybucha co najwyzej w wydechu.

Po poludniu wkleje tu linka ze stronka na ktorej jest wszystko o samodzielnej regulacji gazu. Za krecenie srubami zabierz sie najlepiej dopiero po jej lekturze :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#20  Postprzez Andrzejw » 22 mar 2007, o 11:25

zobacz na tym przeplywomierzu kanał bocznikowy i gdzieś am bedziesz miał na imbusa śróbke i tam ustawisz obroty.Dam ci linka z budowa przeplywomierza i jest tam opis .http://www.bmwmpowerclub.com.pl/serwis/ ... omierz.htm
Andrzejw

Post numer:#21  Postprzez davidzior » 22 mar 2007, o 12:35

Obrazek

zdjecie kiepawej jakosci ale jest.
ja tam sie dopatrzec zadnej srubki nie moge poprostu nie ma
przepływomierz jest firmy BOSCH

w książce sam naprawiam bmw jest napisane ze obrotami w M40 steruje komp. i ze sie nie da w fizyczny sposob wyregulowac obrotów po czym odsyłaja do dzialu w którym pisze jak regulowac obroty.....

zostaje ten nieszczęsny parownik.

kumpel powiedział zebym podciagnoł linke od gazu. ale znowu wyczytałem na "innym" forum ze taki zabieg bardzo niekorzystnie działa na silnik( chodziło tu o linke przy przepustnicy)
davidzior

Post numer:#22  Postprzez Andrzejw » 22 mar 2007, o 12:43

lepiej nie podciagaj tej linki bo to jest kiepski pomysł.Moze masz kolo przepustnicy śrubke taka ze jek wkrecisz ja to przepustnica sie troche uchyli.Zobacz ten krokowy,Czy nie jest osmolony.Co do gazu to na parowniku masz pokretło z mosiadzu czyli zloty kolor(zalezy jakiej firmy ale przewaznie wyglada to tak ze mozna palcami to pokrecic)wykreajac ta srubke podwyrzszasz obroty.Pobaw sie a napewno wyczaisz ta regulacje na parowniku i bedzie git.Pozdro.
Andrzejw

Post numer:#23  Postprzez davidzior » 22 mar 2007, o 16:09

oki dzieki za info. pobawie sia ta regulacja na parowniku - tylko wlasnei nei wiem czy nie odbije mi sie to kosztem spalania. pojechałem teraz zatankowac auto, przejechalem 144 km po miescie a byl zatankowany do pełna i wlałem 25 litrów !! :D jak dotąd moj rekord. ( co prawda nie jezdziłem ekonomicznie no ale trochu spalił)

pozdro,
davidzior

Post numer:#24  Postprzez algrab » 22 mar 2007, o 20:56

Tak dla potwierdzenia przeplywomierz masz taki jak ja czyli nieregulowalny.

Cos mnie jednak zastanowilo jak obejrzalem zdjecie ktore dales. Ta czarna zatyczka w jednym z nagwintowanych otworow montazowych. Tez to mialem dokladnie w tym samym miejscu, hmm :P
Ciekawe o sso chozzi, jakies resztki plastikowych mocowan czy jak :idea:
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#25  Postprzez ZTJ » 22 mar 2007, o 21:30

Apropo krecenia srubkami na reduktorze dalem linka w dziale Spalanie&Paliwa. Polecam :cool2:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie