[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana poduszek/tuleji tylnej belki

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#46  Postprzez moher » 13 lip 2010, o 07:43

śruby są pod kanapą a palnika raczej nie bedziesz potrzebował
Obrazek
moher
Magister

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Touring
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 540i
Nadwozie: Touring
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#47  Postprzez PR0ZAC » 13 lip 2010, o 10:39

Nie wiem czy w cabrio jest inaczej ale możesz popatrzeć u mnie w galerii. Wrzuciłem kilka fotek z wymiany tulejek. Swoją drogą z palnikiem dużo mniej roboty będzie ;)
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#48  Postprzez pawel_nopl » 13 lip 2010, o 19:41

moher, jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj, haha
Jakbys nie wiedzial co jest pod kanapa w Cabrio to prosze:

Obrazek

PROZAC, juz mniej wiecej wiem jak sie zabrac^^
Wszystko juz i tak mam wyciagnete w zwiazku z innymi wymianami, wiec jest git^^

Obrazek

Wiec pewnie nikt w cabrio jeszcze nie wymienial... z tego co lookalem to sroba moze byc w tej dziorze z boku, bede musial sciagac boczek zeby sie dobrze dostac :mad2:

Obrazek

[ Dodano: 27-07-2010, 08:08 ]
I mialem racje, sroby sa w srodku i bez problemu mozna je wybic do gory.

A teraz takie pytanie jeszcze:
Czy po wymianie tulejek belki, przy montazy, jak belka wejdzie tam pare mm inaczej, to raczej wtedy moze byc krzywo z geometria?
Bo tak w sumie myslalem to tej wymianie. No ale niby zbieznosc ustawiona jest. chociaz jak sie nie reguluje z tylu, to juz sam nie wiem :S
Obrazek
pawel_nopl
Stażysta

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M42B18

Post numer:#49  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 wrz 2010, o 17:15

jestem na etapie wyciągania belki, w zasadzie wszystko mam rozkręcone, tylko nie wiem jak wyczepić pancerze linek ręcznego. Czy one są wciśnięte w tylni wahacz? Czy jakoś zabezpieczone, przykręcone? Bo nie mam pomysłu.
Chciałem je odczepić, od strony dźwignie ręcznego, ale tam te pancerze jakby są wklejone na jakiś silikon, wszystko ładnie zabezpieczone, wiec po co to ruszać! Chyba że będę musiał. No i jeszcze idą te pancerze pod zbiornikiem, więc nie widzę czy czasem coś tam nie jest przyczepione.

Wiec jak to mam ogarnąć ?
PaWeLeK_E30

Post numer:#50  Postprzez wojtaq » 15 wrz 2010, o 17:37

jesli mowisz o linkach do tarczowych hamulcow to pancerze zarowno przy karoseri jak i przy wahaczach sa zakonczone metalowymi tulejami dlugosci ok 1.5cm
zeby linke przy hamulcach odczepic musisz rozlozyc cale hamulce czyli sciagnac tarczobebny i rozebrac wszystko, jest ciasno ale do zrobienia
duzo psikaj odrdzewiaczem i moze te tulejki wyjdą choć my wyciaglismy to kawalkach i nowe linki wleciały
jak cos to pisz :]
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#51  Postprzez Dantte26 » 15 wrz 2010, o 17:52

u mnie pancerze były tak zapieczone że byłem zmuszony je przeciąć kątówką...musiałem mieć szybko zawiechę na wierzchu...komplet linek o ile dobrze pamiętam kosztował mnie 70zł...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#52  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 wrz 2010, o 20:25

odciąłem linki, bo tak mi tel. znajomy doradził, że prawie nie ma szans tego wyjąć bez uszkodzenia linek.

wszystko mam odczepione, tylko belka mi nie chce zejść na dół, dałem sobie na dziś już z tym spokój, pytanie czy belkę ściągać na dół i musi zejść, czy lepiej tą śrubę wybić do góry, mam touringa, i z tego co zdjąłem tapicerkę, to tam od góry jakby ta śruba jest w jakimś otworze zalanym silikonem i pokryte wszystko farbą.
PaWeLeK_E30

Post numer:#53  Postprzez Dantte26 » 15 wrz 2010, o 20:45

śruby są fabrycznie przyspawane do budy...belka musi zejść w dół...u mnie zeszła...długa brecha i jazda...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#54  Postprzez Njord » 15 wrz 2010, o 21:11

Dantte26 napisał(a):śruby są fabrycznie przyspawane do budy

Gu... :cen: prawda, śruby są na wieloklinie. Ciężko je wybić ponieważ są zwykle zapieczone w tej tulei (aluminiowej?).

PaWeLeK_E30, wytnij (rozwierć, ja tak zrobiłem) najpierw tą gumę wewnątrz tulei i belka Ci zejdzie. A dalej to już męka z tą zapieczoną tulejką. :mad2: Ja ją trochę wpierw rozwierciłem, następnie poprzez otwory nagrzałem lutownicą gazową, parę lekkich uderzeń młotkiem i śruby wyszły.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#55  Postprzez PaWeLeK_E30 » 15 wrz 2010, o 21:22

Sebastos, na razie wszystko wypsikałem wd40, w sumie penie nic nie da, no ale dla lepszego samopoczucia,
jutro dalej z tym będę walczył, i pewnie tak jak mówisz skończy się na wycinaniu tych gum, bo innej opcji nie widzę,
co do brechy to z chęcią, tylko o co ją zaprzeć, przecież nie o zbiornik
PaWeLeK_E30

Post numer:#56  Postprzez Njord » 15 wrz 2010, o 21:31

Część tulei zostaje po prostu w budzie, w tym miejscu właśnie trzyma tę śrubę i tutaj zaczyna się problem. Reszta tej tulei w moim przypadku po prostu się ułamała i rozpadła na kawałki.
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#57  Postprzez PaWeLeK_E30 » 16 wrz 2010, o 22:14

Belka zdjęta, gumy rozwiercone od dołu, a później zwykły ściągacz, aż się zerwały. Dobrze że nie próbowałem robić tego na aucie bo raczej by nie było szans, pewnie od nowości nie ruszane.
Belka odkręcona od wahaczy, teraz pozostaje wybić pozostałości tulei. Bo są nieźle zapieczone.
Pytanie jak najłatwiej wyjąć-wybić tuleje na wahaczu, pracujących na belce, czym je wycisnąć w najprostszy sposób.
PaWeLeK_E30

Post numer:#58  Postprzez Janek » 17 wrz 2010, o 11:04

Kupujesz gwint metrowy, parę podkładek i nakrętek. No i za pomocą tego ściągasz i zakładasz nowe tuleje.

Tu masz przykładowe zdjęcie z zakładania, jak zdjąć wystarczy ruszyć mózgownicą.

Obrazek
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#59  Postprzez zabafilip » 17 wrz 2010, o 11:38

Wuja filip też o tym pisał:

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=14574
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#60  Postprzez Dantte26 » 17 wrz 2010, o 13:32

Sebastos,

Sorki, nie wiedziałem...u siebie po wyjęciu belki podnosiłem żabką całą budę na tej śrubie i nie wylazła za cholerę...belka praktycznie schodziła sama ze szpil i także miałem fabryczne tuleje...kiedyś rozbebeszając inne auto połamałem kilka kluczy chcąc odkręcić śrubę która to była przyspawana do podłużnicy...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika & Części