[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 na zimno Dławi sie, strzela szarpie niewkręca

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 na zimno Dławi sie, strzela szarpie niewkręca

Post numer:#1  Postprzez MrUw@ » 29 lis 2009, o 14:56

Witam może problem jakich wiele ale wsumie w szukajce podobnego nieznalazłem...

mam problem z m40 (1,6 więc szału niema ale z rana jest kapisz) i niewiem już jak ogarnąć... kumpla auto obiecalem ze cos zrobie i łapy opadają...

Auto jak postoi nocke jest zimne rano poprostu niechce jechać dławi sie strzela muli... jak tylko lekko sie nagrzeje jak ręką odjoł... chodzi normalnie (moze jest lekko słabe ale niewiem 1,6 chyba takie jest a ja niejestem przyzwyczajony) A wucie jest instalka gazowa na śrube ale gaz jest nieczynny wiec lata cały czas na benzynie ( w niedlugim czasie chce powyciagać jeszcze z niego zwerzki i klapki z dolotu)

Wszystkie filtry wymienione, kable, świece wymienione, kopolka palec wyczyszczone ok jeszcze dadza rade, DOLOT szczelny wyszczyczony, przepustnica wymyta bo była cała w mule z gazu... (w kolektorze tez syf ale tam niedojde). Podpięcie pod kompka pokazało tylko błąd lambdy... po usunieciu niepokazuje sie ponownie po przejazdzce i ponownym sprawdzeniu błędu juz niema... auto dalej dak samo...

Pomysły koledzy ? :dok:
MrUw@

Post numer:#2  Postprzez wiktor » 29 lis 2009, o 17:12

Bardzo sie nie znam ale moze cos nie tak z czujnikiem temp silnika.Tylko ze wtedy chyba komp by cos pokazal.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: -------
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez MrUw@ » 30 lis 2009, o 18:04

komp wiecej niz niemówi...

był wyciek z przewodu paliwego lekki załatany ale to wpływu niema... dalej niewiem chyba zaczne podmieniać wszystko po koleji ... czujnik temp hmm a co on on ma do sprawy ??
MrUw@

Post numer:#4  Postprzez sylwek255 » 30 lis 2009, o 18:41

Czujnik temp. ma do sprawy ten co podaje info do kompa.

[ Dodano: 30-11-2009, 17:43 ]
MrUw@ napisał(a):Podpięcie pod kompka pokazało tylko błąd lambdy... po usunieciu niepokazuje sie ponownie po przejazdzce i ponownym sprawdzeniu błędu juz niema... auto dalej dak samo...
Bym sprawdził jeszcze dokładnie lambde choć błędy usunięte.
sylwek255

Post numer:#5  Postprzez Belavius » 30 lis 2009, o 22:38

moj na zimnym po wcisnieciu gazu przy ruszaniu z jedynki ponizej 3tys w ogole nie ma mocy. pozniej przy rozpedzaniu sie do 3 tys robi to ale z wyraznym oporem ze czuc nierowne przyspieszanie. gdy jest cieply to jak reka odjal. takie same objawy? ja nie wiem co na to poradzic a najgorsze ze zaczynam sie juz przyzwyczajac.

EDIT: jestem po wymianie sondy
Ostatnio edytowano 1 gru 2009, o 01:33 przez Belavius, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Belavius
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Escobar » 1 gru 2009, o 01:04

Sprawdż czy po odpaleniu zimnego silnika jest napięcie na dwóch białych przewodach sondy one zasilają grzałkę ,potem sondę ogrzewają spaliny .Jeśli jest napięcie równe temu jakie ma akumulator to wyłącz silnik ,rozepnij wtyczkę sondy i sprawdż czy między białymi przewodami jest opór ,jeśli nie to byc może są przełamane albo uszkodzona grzałka.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez pikollo » 24 gru 2009, o 00:01

A u Mnie z kolej jak jest zimny M40 to wszystko chodzi ładnie,silnik pracuje równo itd,jak tylko złapie temperatury to juz go muli,dusi sie,zaczyna szarpac, wrazenie jest momentami jakby brakowało jej cylindra...miał ktos taki przypadek?
pikollo

Post numer:#8  Postprzez bugaobugao » 18 sty 2010, o 13:57

Kolego pikollo czy udało się rozkminić problem ? bo mam podobnie i nie wiem już co to może być
bugaobugao
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M42B18

Re: M40 na zimno Dławi sie, strzela szarpie niewkręca

Post numer:#9  Postprzez Pacher » 16 wrz 2010, o 16:33

MrUw@ napisał(a):Witam może problem jakich wiele ale wsumie w szukajce podobnego nieznalazłem...

mam problem z m40 (1,6 więc szału niema ale z rana jest kapisz) i niewiem już jak ogarnąć... kumpla auto obiecalem ze cos zrobie i łapy opadają...

Auto jak postoi nocke jest zimne rano poprostu niechce jechać dławi sie strzela muli... jak tylko lekko sie nagrzeje jak ręką odjoł... chodzi normalnie (moze jest lekko słabe ale niewiem 1,6 chyba takie jest a ja niejestem przyzwyczajony) A wucie jest instalka gazowa na śrube ale gaz jest nieczynny wiec lata cały czas na benzynie ( w niedlugim czasie chce powyciagać jeszcze z niego zwerzki i klapki z dolotu)

Wszystkie filtry wymienione, kable, świece wymienione, kopolka palec wyczyszczone ok jeszcze dadza rade, DOLOT szczelny wyszczyczony, przepustnica wymyta bo była cała w mule z gazu... (w kolektorze tez syf ale tam niedojde). Podpięcie pod kompka pokazało tylko błąd lambdy... po usunieciu niepokazuje sie ponownie po przejazdzce i ponownym sprawdzeniu błędu juz niema... auto dalej dak samo...

Pomysły koledzy ? :dok:

Cześć
Wie już ktoś może co to może być ? Ja mam podobnie w swoim M40 b18 :
Rano na zimnym odpala na tzw. dotyk ale po kilku sekundach zaczyna się dusić i gasnąć,jak chce dodać gazu to muszę pompować pedałem aby obroty się wkręciły. Po wykręceniu świec -wszystkie cztery są zalane. Jak od pale na gazie to chodzi elegancko, jak przez kilka minut pochodzi i nabierze trochę temperatury momentalnie wyrównuje obroty i na ciepło chodzi ok. Elektryk nie znalazł żadnych błędów, czujnik temp. rano pokazał realną temp., kable cewka i kopułka sprawdzone, świece wymienione ciśnienie w układzie paliwowym w normie. Dla pewności podmieniłem fizycznie z kolegą przepływke krokowy oraz komputer aby wykluczyć błędy związane z gazem.
Błagam pomocy bo już nie wiem w co w ręce włożyć a zima tuż tuż.
Pozdrawiam Pacher
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#10  Postprzez ksx9 » 16 wrz 2010, o 21:14

bugaobugao napisał(a):Cześć
Rano na zimnym odpala na tzw. dotyk ale po kilku sekundach zaczyna się dusić i gasnąć,jak chce dodać gazu to muszę pompować pedałem aby obroty się wkręciły. Po wykręceniu świec -wszystkie cztery są zalane. Jak od pale na gazie to chodzi elegancko, jak przez kilka minut pochodzi i nabierze trochę temperatury momentalnie wyrównuje obroty i na ciepło chodzi ok. Elektryk nie znalazł żadnych błędów, czujnik temp. rano pokazał realną temp., kable cewka i kopułka sprawdzone, świece wymienione ciśnienie w układzie paliwowym w normie. Dla pewności podmieniłem fizycznie z kolegą przepływke krokowy oraz komputer aby wykluczyć błędy związane z gazem.
Pozdrawiam Pacher

A sonda? Ona przecież odpowiada za dawkę paliwa, dostaje za dużo jak jest zimny, a na ciepło chodzi
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18

Post numer:#11  Postprzez Pacher » 17 wrz 2010, o 17:35

kamiliusz3 napisał(a):
bugaobugao napisał(a):Cześć
Pozdrawiam Pacher

A sonda? Ona przecież odpowiada za dawkę paliwa, dostaje za dużo jak jest zimny, a na ciepło chodzi

Dzięki za szybki odzew. Elektryk w/g wskazań na kompie powiedział że sonda jest ok. ale mimo to dzisiaj jeszcze pomierzyłem według w/w wskazówek a wiec :
Odpaliłem auto zmierzyłem napięcie na aku miał 14,57 v a na dwóch białych kabelkach przy kostce sondy 14,21 v.
Zgasiłem auto i opór na tych białych wynosi 0,02 ohm.
Tylko teraz proszę powiedzcie czy to dobrze czy źle.
Pzdr
A ha pokrętło na multimetrze miałem ustawione w pozycji 2000 ohm. Jak zrobiłem na 200 ohm wynik był 03,35 ohm
Pacher
Student

Post numer:#12  Postprzez SCOUT » 17 wrz 2010, o 20:48

Siema! Miałem objawy takie same jak ma kolega PACHER.Zimny odpalał od strzała i można było jechać ale po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu zaczynały się cuda.Pisałem o tym tu;
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=16559
Problem rozwiązałem w banalny sposób.Nagrzałem silnik,zgasiłem,odpiąłem przepływomierz powietrza i odpaliłem ponownie.Pracował równo,nie dławił się,nie falował.Podłączyłem przepływkę ze sprawnego auta mojej żony i nic to nie pomogło.Dalej auto wariowało.Z pomocą przyszedł kolega z przepływomierzem od e36(ten sam silnik).Po zamianie mojego od e30 na ten z e36 wszystkie problemy się skończyły.Wyszło na to że mój m40b16 jest wyczulony na wyeksploatowane przepływki na których inne auta działają bez zarzutu.Oczywiście nie musi to być to ale...... Czujnik temperatury silnika też proponuję wymienić bo pewnie jest jeszcze oryginał z fabryki :jum:
SCOUT

Post numer:#13  Postprzez Pacher » 19 wrz 2010, o 09:16

I co jest ktoś kto mi powie czy te wskazania sądy które wymieniłem powyżej są poprawne ?
Dzięki SCOUT ale wszystkie rzeczy o których mowa w twoim linku -już posprawdzałem, oprócz przepływki od E36 bo nie mam od kogo pożyczyć.
Wczoraj zauważyłem jeszcze że na ciepłym na benzynie jak wcisnę gwałtownie pedał gazu to przez dobre 20-30 s prycha ,parska i strzela w wydech aż rozkręci obroty (w czasie jazdy jest to nie wyczuwalne).
Sądzę wiec że zalewa mi świece na wolnych obrotach i na zimny i na ciepłym z tą różnicą tylko że na ciepłym nie gaśnie
Z góry dzięki pozdro
Pacher
Student

Post numer:#14  Postprzez SCOUT » 19 wrz 2010, o 10:38

Co do wskazań sondy to nie wiem ale mi to wygląda jak nieszczelność w układzie dolotowym choć nie na 100%.Przepływomierz nie musi być od e36.Napisałem że taki dostałem i pomogło ale chodzi bardziej o to że mój silnik bardziej reagował na wyeksploatowane przepływki niż silnik w aucie żony.U mnie durniało a u żony ok.Poszukaj o wskazaniach sondy bo już to gdzieś widziałem.Jeszcze jedno!Po rozgrzaniu sinika na wolnych chodzi równo czy faluje?
SCOUT

Post numer:#15  Postprzez Pacher » 19 wrz 2010, o 12:38

SCOUT napisał(a):Jeszcze jedno!Po rozgrzaniu sinika na wolnych chodzi równo czy faluje?

Raczej bym to nazwał że przebiera
Pozdro
Pacher
Student