[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wyjęcie, wymiana baku

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wyjęcie, wymiana baku

Post numer:#1  Postprzez Rapid130 » 13 paź 2010, o 10:24

Ledwo uporałem się z zawieszeniem i cała masą drobniejszych rzeczy a już okazało się ze do wymiany mam bak. Cieknie z niego jak się zatankuje na ful. Puszcza na zgrzewach, bo są skorodowane.

Teraz mam serie pytań :roll:
Czy da rade wyjąc bak bez kanału? Mogę najechać na krawężnik co najwyżej.
Muszę wyciągnąć wydech i wał. Coś jeszcze?
Ogólnie ciężka robota? Co warto zrobić przy okazji?
Czy ktoś ma do sprzedania bak do Touringa w dobrym stanie?
Rapid130
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez mck » 13 paź 2010, o 11:31

Bez kanału nie wyjmiesz, no chyba ze masz zawieszenie w wersji enduro, potrzeba sporo miejsca pod autem zeby zbiornik wylazl. Sciagasz wał, wydech, osłony no i odkrecasz zbiornik... Szukaj kanału albo chociaż zajebiście wysokich kobyłek....

Ze znalezieniem zbiornika 63L też będziesz miał spory cyrk.. Ja szukałem do cabrioleta ze 2 tygodnie a i tak trafiłem raczej syfa niż ideał;/
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Dantte26 » 13 paź 2010, o 13:51

da rade wyjąć zbiornik bez kanału ale jak wspomniał MCK musisz skombinować wysokie kobyłki lub jakieś drewniane konkretne klocki...odkręcić musisz to co wymienione powyżej...przy okazji możesz przejżeć wszelkie przewody paliwowe i odpowietrzające...ja miałem skorodowaną rurkę zasilającą silnik w wache...wymieniłem wszyskie na rurki miedziane od instalacji LPG...musisz uważać przy odkręcaniu zbiornika bo śruby lubią się urywać a później jest spory problem z rozwierceniem i przegwintowaniem...najlepiej rób to metodą dwa obroty odkręć następnie jeden wkręć...itd...przed odkręceniem zlej chociaż większość paliwa która jest w zbiorniku...będzie lżej nim później manewrować przy wyjmowaniu...ja wyjąłem swój bez kanału i poradziłem sobie sam...także przy montażu...lepiej jednak skołować sobie kogoś do pomocy...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#4  Postprzez Kuba44 » 13 paź 2010, o 15:06

też mnie to czeka, tyle że z bakiem od czterech furtek ;(
Kuba44

Post numer:#5  Postprzez ksx9 » 13 paź 2010, o 15:37

Jakbyś podniósł dość wysoko to mógłbyś odkręcić samą przednią część wału, a z tylnej po prostu zsunąć, sam tak robiłem.
Postawiłem auto na bok i wyjmowałem bak :)
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18

Post numer:#6  Postprzez szalwi » 13 paź 2010, o 22:19

Moim zdaniem jesli robić to samemu to bez kanału chyba wygodniej. Ja robiłem wszystko sam (z pustym bakiem). Tyle ze zgnity wymieniłem na dziurawy:/ ale dopatrzyłem się dziury w całym i zakleiłem ją specjalna szpachlą do metali. Tobie też radze ogarnąć gdzie Ci cieknie i jak się okaże coś małego to lepiej zakleić i nie wymieniać, bo dobry bak dostać to cud. Jeśli chodzi o demontaż to to co koledzy nadmienili wystarczy. Oczywiście nie zapomnij odpiąć przewodów od pompy i czujników poziomu paliwa w zbiorniku żeby ich nie chcacy nie pourywać. A tak to jak już leżeć bedziesz pod autem to wyjmij sobie dyfer,sprawdz odpowietrznik ,wymien olej bo to dużó Ci niezajmie. Pozdro
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez venom » 13 paź 2010, o 22:28

szalwi napisał(a):Moim zdaniem jesli robić to samemu to bez kanału chyba wygodniej. Ja robiłem wszystko sam (z pustym bakiem). Tyle ze zgnity wymieniłem na dziurawy:/ ale dopatrzyłem się dziury w całym i zakleiłem ją specjalna szpachlą do metali. Tobie też radze ogarnąć gdzie Ci cieknie i jak się okaże coś małego to lepiej zakleić i nie wymieniać, bo dobry bak dostać to cud. Jeśli chodzi o demontaż to to co koledzy nadmienili wystarczy. Oczywiście nie zapomnij odpiąć przewodów od pompy i czujników poziomu paliwa w zbiorniku żeby ich nie chcacy nie pourywać. A tak to jak już leżeć bedziesz pod autem to wyjmij sobie dyfer,sprawdz odpowietrznik ,wymien olej bo to dużó Ci niezajmie. Pozdro

kolego mozesz jasniej o tej szpachli do metalu? bo tez mnie czeka taka akcja...
zbiornik zalany pod korek i aktualnie z braku czasu miska pod bakiem jest. Kapie bardzo powoli ok 1.5litra na noc zeszło... jeszcze nie wiem w czym problem bo kapie coraz wolniej (a uzbierało sie ok 5l) gora przy pompie jest ok. Czy w coupe musze tez zrzucac wydech czy tylko wał?
venom

Post numer:#8  Postprzez szalwi » 13 paź 2010, o 22:35

venom wytrzyj w miejscu gdzie kapie,wpadnij w to miejsce latarką ,przetrzyj szmatką a napewno zobaczysz malutka dziurke. W coupe też musisz zrzucać wał i wydech niestety. Szpachle mam załatwioną ze stoczni ale mysle że na allegro także to dostaniesz bezproblemu i chyba loktite ma też taki wyrób. Ale wiadomo że musisz to zrobić na suchym baku ,nie kiedy kapie. Ja na klejonym baku już śmigam gdzieś z rok i nic niepuszcza. Ja miałem dziurke blisko,dosłownie pod tym króccem co jest połączony z wlewem do baku.
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Rapid130 » 14 paź 2010, o 10:19

Dzięki panowie za odpowiedzi. U mnie nie z tego co patrzyłem to nie ma dziur. Tylko na zgrzewie się rozwarstwił i jak zatankuje do pełna to wykapuje. Nie wiem dokładnie jak ten zbiornik wygląda bo nie widziałem nigdy wyjętego :)
Postaram się go wytargać i obejrzeć. Jeśli się da to go połatam i tyle.
Najgorsze jest to ze mam do zrobienia wydech i koleś mi powiedział, że nie zrobi dopóki nie naprawię zbiornika bo to grozi wybuchem.

Gruba robota, przy okazji chyba faktycznie wyjmę dyfer i wymienię w nim olej i tuleje/podporę gumową. Znów kupa kasy pójdzie a złom jaki był tak będzie :mad2:
Powoli tracę siły do tego autka.
Rapid130
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#10  Postprzez Kuba44 » 14 paź 2010, o 14:23

jeszcze uszczelka pod pokrywę dyfra Ci sie przyda, bo tam chybba jest papierowa, ale moge sie mylić
Kuba44

Post numer:#11  Postprzez szalwi » 14 paź 2010, o 16:19

chyba z korku,papierowa,wątpie

A teraz dla wszystkich wciśnij kolego podziekuj xD
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#12  Postprzez venom » 14 paź 2010, o 19:41

szalwi napisał(a):venom wytrzyj w miejscu gdzie kapie,wpadnij w to miejsce latarką ,przetrzyj szmatką a napewno zobaczysz malutka dziurke. W coupe też musisz zrzucać wał i wydech niestety. Szpachle mam załatwioną ze stoczni ale mysle że na allegro także to dostaniesz bezproblemu i chyba loktite ma też taki wyrób. Ale wiadomo że musisz to zrobić na suchym baku ,nie kiedy kapie. Ja na klejonym baku już śmigam gdzieś z rok i nic niepuszcza. Ja miałem dziurke blisko,dosłownie pod tym króccem co jest połączony z wlewem do baku.

dzieki wielkie kolego
chyba to bedzie lepsze niz wymiana baku szczegolnie ze moge trafic taki sam bubel...
weekend bedzie sie dzialo zobacze najpierw gdzie i co a potem kupie odpowiedni preparat
rozumiem ze zrobiles ta naprawe bez sciagania baku?
venom

Post numer:#13  Postprzez szalwi » 14 paź 2010, o 22:52

Tak,naprawe robiłem bez jego zdejmowania. Po 6h tej szpachli co ja uzywałem moglem już go używać. Ale wiadomo,lepiej poczekać dłużej. [na dole jest przycisk POMOGŁ] :peace
Obrazek
szalwi
Inżynier

Silnik:

Post numer:#14  Postprzez venom » 15 paź 2010, o 05:26

szalwi napisał(a):[na dole jest przycisk POMOGŁ] :peace

ten przycisk ma tylko autor tematu
venom

Post numer:#15  Postprzez szalwi » 15 paź 2010, o 05:52