madox82, dobrze mówi

jeśli piaskować to tak żeby rant został w takim stanie w jakim jest. A co do kolejności to ja robię tak że wyprowadzam rant do papieru 400, potem przygotowywuję sobie środki pod lakier też 400. Potem robię rant na gotowo, obklejam i maluję środki. Radzę kupić dobrą taśmę do obklejania, ja używam taśm firmy boll. Stosując taśmę papierową pamiętaj żeby podkładu nie szlifować na mokro bo taśma odejdzie. Jeśli chcesz możesz robić to na dwa razy tzn po wyprowadzeniu rantu i środka do 400 obklejać ranty i prysnąć podkładem. Potem ściągasz taśmę i możesz spokojnie szlifować środki na mokro a po nich zrobić rant na gotowo. Potem znów taśma w ruch i lakierujesz już bazą i bezbarwnym na gotowo. Lepiej odklejać taśmę jak lakier jeszcze dobrze nie wyschnie, trzeba to umięjetnie zrobić żeby wyszło ładne odcięcie. Możesz kupić też specjalną taśmę z firmy 3m , dobrze trzyma i daje się profilować na łukach i ładnie odcina lakier -
http://www.autokosmetyki.pl/3m_fine_lin ... p1382.html ja kupowałem ją w sklepie z lakierami i kosztowała 16zł, obklejamy nią tylko krawędź rantu gdzie ma być odcięcie lakieru, a resztę zwykłą taśmą.