Post numer:#1przez michalmal » 25 paź 2010, o 23:05
Panowie taki problem z moim autkiem mi się ostatnio przytrafił. Podczas jazdy jak silnik jest jeszcze zimny na światłach jadąc na LPG potrfi mi zgasnąć, a najlepsze w tym wszystkim jest to że jak chce go odpalić (kontrolka automatycznie pokazuje że auto odpalane będzie z benzy) nie chce odpalić. Kręce koło 3 minut i po długim męczeniu dopiero zaskoczy. Co się może z nim dziać? Pompe ostatnio wymieniałem... Ma ktoś jakiś pomysł???
może za szybko przerzucasz na gaz, jeszcze płyn w układzie nie jest za ciepły i parownik ci zamarza, co skutkuje właśnie zgaśnięciem na wolnych obrotach i problem z zapaleniem.
Post numer:#3przez KyloHimself » 26 paź 2010, o 01:32
Przyłączam się do tematu - zdarza mi się nawet na ciepłym silniku - na benzynie wszystko ok, ale na gazie - podjeżdżam do świateł - hamuję (nieważne czy luz czy bieg ze sprzęgłem) zdarza się raz na 10 przypadków zgasnąć.
Jak widać to wina regulacji gazu. problem z późniejszym odpaleniem to pewnie wina zagazowanego dolotu a może i sposobu działania sterownika gazowego (przekręcenie kluczyka na "0" na pare sekund powinno dać pewność ze odpalanie będzie z benzyny).
Przyczyną gaśnięcia przy zwalnianiu możne być np:
- niska temperatura układu chłodzenia ( nie rozgrzany reduktor)
- membrany na reduktorze zużyte ( twarde)
- regulacja LPG
- jakość gazu
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Strzelba Zapoznaj się z regulaminem.