[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Koszty malowania

Wszystko na temat napraw blacharskich, lakierowania i zabezpieczeń antykorozyjnych oraz wszystkie sprawy związane z tapicerką.

Post numer:#16  Postprzez PaWeLeK_E30 » 8 sie 2007, o 17:26

dwa kolory na E30 to o jeden kolor za dużo :D

Co do malowania, to najważniejsze jest przygotowanie auta. Jak źle auto zostanie przygotowane, to nawet najlepszy lakiernik, najlepsza farba nie pomoże.
Dlatego też warto jak ktoś ma czas, chęci, zdolności zrobić to samemu, albo chociaż zacząć, żeby później dobry lakiernik nas mniej wykasował. Chyba jest różnica, czy ktoś będzie auto przygotowywał 1 dzień do malowania, a kilka dni. Po nałożeniu farby dopiero można zobaczyć wszystkie niedoskonałości.

Co do samego malowania, to ktoś kto już kilka razy malował auto, nie będzie miał problemów. Samo nakładanie farby nie jest trudne. Ważne żeby mieć pewną rękę i wykonywać odpowiednie ruchy pistoletem.

No i na koniec, bardzo istotny to czynnik, gdzie auto będzie malowane. Żaden garaż nie da takiego efektu jak komora bezpyłowa. Do malowania musi być odpowiednia temp. otoczenia, odpowiednia temp. blachy auta. Wtedy będzie ładnie, wręcz idealnie i na pewno nie będzie żadnych odprysków.

Mam lakiernika, który mi drobne rzeczy maluje gratis, tylko koszt farby. Ma talent i robi ładnie. Cały problem w tym że nie ma warunków takich jak powinien mieć. I do ideału troszkę brak.
Mam też lakiernika, który robi na prawdę porządnie. Jak to się mówi poprawia fabrykę :D Widziałem nie jedno auto przez niego zrobione, problem tylko jest w cenie..............
PaWeLeK_E30

Post numer:#17  Postprzez Jacek » 9 sie 2007, o 14:02

no dobra, ale wrócmy do sedna... ile kosztuje malowanie w okolicach WPR, WGM ?
Jacek

Post numer:#18  Postprzez Strzelba » 9 sie 2007, o 20:04

no wlasnie bo i ja sie za malarzem ogladac zaczynam
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#19  Postprzez KoAiS » 29 sie 2007, o 09:18

W sumie to po co malować, można obkleić folią wiedziałem, że cos takiego istnieje, ale że sie to stosujeee

No chyba że kolo ostro kit wkręca
KoAiS

Post numer:#20  Postprzez evil » 29 sie 2007, o 11:53

ja już komuś dawałem namiary na lakiernika w WAW, solidnego i niedrogiego, jak na stołeczne (i nie tylko) warunki.
evil

Post numer:#21  Postprzez Piter » 29 sie 2007, o 20:18

Jak chcesz to koło Grójca w Kobylinie jest naprawdę kossa lakiernik za furę koło 5000 ale auto wyglada jakby z fabryki wyjechało. Sam się czaje ale to dopiero na wiosnę.
Piter

Post numer:#22  Postprzez pepes » 5 wrz 2007, o 09:11

Dowiadywałem się w jednym warsztacie - cała buda około 4000, a jak gdzieś trzeba będzie z rudym powalczyć to i 5000 może kosztować. Cena warszawska z zakładu na Siekierkach, nie pamiętam dokładnego adresu w tej chwili.
pepes

Post numer:#23  Postprzez Strzelba » 5 wrz 2007, o 10:59

pepes napisał(a):Dowiadywałem się w jednym warsztacie - cała buda około 4000, a jak gdzieś trzeba będzie z rudym powalczyć to i 5000 może kosztować. Cena warszawska z zakładu na Siekierkach, nie pamiętam dokładnego adresu w tej chwili.

na siekierkach to niedaleko mnie wez no sie dowiedz dokladnie o adres
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#24  Postprzez chip » 23 wrz 2007, o 14:10

Witam, chcialbym sie dowiedziec ile kosztuje pomalowanie nadwozia w takim samym kolorze + do tego zniwelowanie kilka miejsc rdzy. Jeszcze mam takie pytanko bo... mam takie jakby zarysowania od klucza, jakas kur wa za przeproszeniem pociągniela mi kluczem czy czyms jeszcze i czy podczas polerki to moze zejsc? czy zalezy to juz od glebokosci z jaka to zrobil?

Troche o malowaniu przeczytalem ale napiszcie jak wyglada to z polerką.

Dzieki z gory i pozdrawiam wariatów :D
chip

Post numer:#25  Postprzez Iro » 23 wrz 2007, o 19:34

w białym to napisz do mnie na gg to podam ci numer co gość polerke za 200 robi :)
Iro

Post numer:#26  Postprzez davidzior » 24 wrz 2007, o 19:49

chip napisał(a): czy zalezy to juz od glebokosci z jaka to zrobil?

Troche o malowaniu przeczytalem ale napiszcie jak wyglada to z polerką.

jeżeli do podkładu masz rysy to polerka nie pomoże, trzeb malować. zresztą temat o rysach na karoserii już jest gdzieś na forum, trzeba pokopać trochę.
davidzior

Post numer:#27  Postprzez Marcus » 13 lis 2007, o 00:41

Co do przygotowania święte słowa - najmniejsze niedoskonałości.. wszystko wylezie po położeniu już pierwszej warstwy bazy lakieru.. także dobre przygotowanie to podstawa.. ale z tym, że jeśli ktoś parę razy malował auto nie będzie miał problemów?? WTF? :duh:

Pomalować auto pewnie nie jeden pomaluje, ale żeby to robić dobrze to już jest mała filozofia.. nie każdy pajac z pistoletem psiknie parę razy i już jest lakiernikiem.. skill wypracowuje się na dziesiątkach samochodów, chyba że ktoś jest ślepy i jest mu obojętnie czy będzie miał moro na budzie czy cokolwiek innego... Komora to nie wszystko. Większych umiejętności na pewno wymaga położenie lakieru metallic.

Co do kosztów samych materiałów do malowania e30... wychodzi mniej więcej 3l samej bazy i ok 4 litrów klaru. Razem coś między 400-500zł. Do bazy jest już dołączony utwardzacz. Przedział cenowy +- dla tańszych lakierów, polskiego producenta. Ostatni raz za klar płaciłem około 60zł / l. Za bazę więcej. Trzeba jeszcze liczyć się podkładem, około 1l, szpachel, rozpuszczalnik, taśmy, papier.. pierdoły bo pierdoły... ale konieczne...
Marcus
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: m20b25

Post numer:#28  Postprzez kaktus » 13 lis 2007, o 19:29

Do bazy jest już dołączony utwardzacz.

MARCUS :nienie:
Od kiedy to do bazy jest uzywany utwardzacz,do lakieru akrylowego owszem ale do bazy :duh:
baza schnie sama z siebie jedynie razciecza sie ja 2:1 rozpuszczalnikiem akrylowym,zeby lepiej rozpylala i bylo widoczniejsze ziarno metaliku.
potem jest akryl dwu skladnikowy...(kolor+lakier)
i sam akryl...

[ Dodano: 13-11-2007, 18:31 ]
Marcus napisał(a):Co do przygotowania święte słowa - najmniejsze niedoskonałości.. wszystko wylezie po położeniu już pierwszej warstwy bazy lakieru.. także dobre przygotowanie to podstawa.. ale z tym, że jeśli ktoś parę razy malował auto nie będzie miał problemów?? WTF? :duh:

Pomalować auto pewnie nie jeden pomaluje, ale żeby to robić dobrze to już jest mała filozofia.. nie każdy pajac z pistoletem psiknie parę razy i już jest lakiernikiem.. skill wypracowuje się na dziesiątkach samochodów, chyba że ktoś jest ślepy i jest mu obojętnie czy będzie miał moro na budzie czy cokolwiek innego... Komora to nie wszystko. Większych umiejętności na pewno wymaga położenie lakieru metallic.

Co do kosztów samych materiałów do malowania e30... wychodzi mniej więcej 3l samej bazy i ok 4 litrów klaru. Razem coś między 400-500zł. Do bazy jest już dołączony utwardzacz. Przedział cenowy +- dla tańszych lakierów, polskiego producenta. Ostatni raz za klar płaciłem około 60zł / l. Za bazę więcej. Trzeba jeszcze liczyć się podkładem, około 1l, szpachel, rozpuszczalnik, taśmy, papier.. pierdoły bo pierdoły... ale konieczne...
www.7dents.co.uk

M535i ** 325e ** Accord VII V-tec
kaktus
Magister

Moje BMW: E30
Silnik: M20b27

Post numer:#29  Postprzez Marcus » 13 lis 2007, o 23:13

dałbym głowę że brałem utwardzacz.. a jeślim zełgał bije się w czoło :duh:
Marcus
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: m20b25

Post numer:#30  Postprzez Globi » 14 lis 2007, o 13:49

ogólnie to lakierowanie auta nie wychodzi 5000zł tylko tyle biorą materiały na e30 coś ok 1000zł ze średniej półki razem ze szpachlami itp na e30 3L lakieru wejdzie śmiało koleżka malował vito i wyszło mu 1800 zł za całość koleżka mu zrobił za 400zł po znajomości i nikt nie skuma sie czy to był profesjonalny warsztat czy hala z jednym gościem co sie zna :) trzeba poprostu znaleźć kogoś co sie zajmuje tym i koszta będą mniejsze o połowę
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Blacharstwo & Tapicerstwo