[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

316i za duzo pali

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez pavlick » 28 mar 2007, o 20:23

Tyle to pali mój 1,8 dymiąc na czarno od 4kobr z pedałem w podłodze :)
Testuj sonde, jeśli będzie grało może w końcu zmienie u siebie. Pewnie zniknie "łapanie za zderzak" i wstydliwy czarny dymek przy wysokich obrotach...
pavlick

Post numer:#17  Postprzez algrab » 28 mar 2007, o 23:22

Dalej jest za duzo, wychodzi ok 15l.
Styl jazdy zwykle do 3000 rpm ale czesto z butowaniem na 2-3 biegu. Czasem troche wiecej czadu, troche slide'ow na mokrym.
Ta sama historia co przy starej sondzie: na zimnym silniku przyspieszanie wyczuwalnie skokowe, szczegolnie 2-3-4, na cieplym efekt zanika. Paliwo PB95, kiedys dla testu wlalem PB98 i nie bylo problemu z plynnym przyspieszaniem, obojetnie silnik cieply czy zimny.

Od zmiany sondy roznica w zapachu spalin, wczesniej "perfumy", teraz wyraznie czuc niedopalona wache.
Czarny dym... hmm raczej nie ale tego moze nie byc widac w lusterkach...
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#18  Postprzez davidzior » 28 mar 2007, o 23:33

algrab powiedz mi jak jak ta sonde kupiles i ilu przewodowa. domyslam sie ze masz m40. bo tez zmienie u siebei sonde bo pali 20 litrow gazu na 100 po miescie, a nie cisne.
davidzior

Post numer:#19  Postprzez algrab » 29 mar 2007, o 00:34

Mam 4ro przewodową uniwersalna boscha, przewody 2x bialy 1x szary 1x czarny czyli jak bylo oryginalnie.
I nie, nie domyslasz sie ze mam m40, bo tak mam w profilu wpisane, specjalnie zeby nikt nie musial sie domyslac :wink:
Nie mam gazu...
algrab
Student

Post numer:#20  Postprzez davidzior » 29 mar 2007, o 01:42

no wiesz algrab ludzie juz tu dziwne rzeczy pisza ze chca na 14 calowe felgi zalozyc 15 opony - czy na odwrót :P

to cz nie masz gazu to nie robi mi roznicy bo na benzynie tez pali za duzo - jak przedtem palił mi 10 max 12 litrów gazu tak teraz 20 łyka, benzyny spalił około 12 - 13 wiec tez za duzo.
pozdro, dzieki.
davidzior

Post numer:#21  Postprzez pavlick » 29 mar 2007, o 10:54

algrab napisał(a):Dalej jest za duzo, wychodzi ok 15l.
Styl jazdy zwykle do 3000 rpm ale czesto z butowaniem na 2-3 biegu. Czasem troche wiecej czadu, troche slide'ow na mokrym.

Jeżdzę podobnie - spalanie ~11-12L LPG i tyle samo noPB w mieście.

algrab napisał(a):Ta sama historia co przy starej sondzie: na zimnym silniku przyspieszanie wyczuwalnie skokowe, szczegolnie 2-3-4, na cieplym efekt zanika.

A u mnie ten efekt występuje bez różnicy czy zimny czy ciepły

algrab napisał(a):Paliwo PB95, kiedys dla testu wlalem PB98 i nie bylo problemu z plynnym przyspieszaniem, obojetnie silnik cieply czy zimny.

Zmiana paliwa też nie przynosi poprawy

algrab napisał(a):Od zmiany sondy roznica w zapachu spalin, wczesniej "perfumy", teraz wyraznie czuc niedopalona wache.
Czarny dym... hmm raczej nie ale tego moze nie byc widac w lusterkach...

W moim podczas pracy na benie spaliny śmierdzą niemiłosiernie. Dym widać na postoju - rozgrzany silnik - gaz do odcięcia lub podczas obciążenia 2 ogień, 3 ogień potrafi konkretnie zadymić. Ewidentnie zły skład mieszanki ale nie wiem czy jest to kwestia sondy, czujników czy np zapłonu (czasem strzeli marchewe w puszke - nie mam kat.)
Różnica między naszymi silnikami jest zasadnicza - mam gaz. Podczas jazdy na LPG nie ma szarpania jest przyduszanie podczas schodzenia z obrotów ale to kwestia zbyt bogatej dawki na wolnych (zalewa silnik) i czarny dym (jednak zdecydownie mniej) na wysokich obr. Praca na benzynie - skokowe "przyśpieszanie", wolne w normie, smród z rury wydechowej dym na wysokich obr. Odpięcie sondypoprawia przyśpieszanie idzie równo w całym zakresie obrotów, spaliny śmierdza.
pavlick

Post numer:#22  Postprzez Bagor » 29 mar 2007, o 17:14

Czarny/brunatny dym podczas wysokich obrotów, silny zapach paliwa (nawet wewnątrz samochodu), słabsze przyśpieszenie (+efekt zderzaka) to objawy padniętej sondy.
Bagor

Post numer:#23  Postprzez algrab » 29 mar 2007, o 17:26

No super, tyle ze sonda jest nowa, fakt ze uniwesalna. Padla? :duh:
No chyba ze jest przerwa w instalacji juz poza wtyczka bo nie sadze zebym zle podlaczyl przewody.
Nie resetowalem komputera, moze trzyma stare bledy.
Odlaczalem tylko akumulator ale ponoc to za malo i nie jest to reset.
Czarny dym - jest na wysokich obrotach.

Acha no i ofkors jak odlacze sonde "lapanie" znika :bag: :mad2: :cen:
algrab
Student

Post numer:#24  Postprzez davidzior » 29 mar 2007, o 17:36

o co chodzi wam z tym efektem zderzaka? sonde moze wymienie jakos w przyszłym tygodniu, wiec sie wypowiem co do spalania. bo poki co to dramat :duh: :duh: :bag:

P.S. roznicy w przyspieszeniu nie zauwazyłem, kopcenia na wysokich obrotach tez nie, za to czuc i to dosc dobrze benzyna lub gazem.
davidzior

Post numer:#25  Postprzez algrab » 29 mar 2007, o 17:46

davidzior napisał(a):o co chodzi wam z tym efektem zderzaka?

nieplynne etapowe przyspieszanie, przerwy w tym procesie
szczegolnie widac na 2-3 biegu

gdyby rysowac wykres przyrostu RPM w czasie, to zamiast prostej (idealne przyspieszanie) pochylonej o 45 stopni w prawo, biegnacej od 0, trzeba by narysowac schody
Turn and burn
algrab
Student

Post numer:#26  Postprzez pavlick » 29 mar 2007, o 17:53

davidzior napisał(a):o co chodzi wam z tym efektem zderzaka? sonde moze wymienie jakos w przyszłym tygodniu, wiec sie wypowiem co do spalania. bo poki co to dramat :duh: :duh: :bag:

Podczas przyśpieszania "coś łapie za zderzak" i powoduje chwilowego muła - co kilkaset obrotów. Nie przeszkadza to w osiągnięciu odcięcia na każdym biegu czy też jazdy ze stałą prędkością.

davidzior napisał(a):P.S. roznicy w przyspieszeniu nie zauwazyłem, kopcenia na wysokich obrotach tez nie, za to czuc i to dosc dobrze benzyna lub gazem.

Nieprawidłowy skład mieszanki spowodowany różnymi czynnikami, niewłaściwy moment zapłonu, nie domyka się zawór, leją wtryski (nie ma wpływu przy jezdzie na gazie) itd.
W naszym przypadku na 90% sonda lambda pozostałe 10 może (ale nie musi) być coś innego.
U mnie nie czuć beny jest za to smród (charakterystyczny dla aut z rozregulowanym gaznikiem - "gryzące", bardzo toksyczne spaliny)
pavlick

Post numer:#27  Postprzez davidzior » 29 mar 2007, o 18:03

przeglad mi sie konczy pod koniec kwietnia, i tak mysle ze diagnosta stwierdzi w 100 % czy sonda siadła czy nie. wiec chyba sie wstrzymam z zakupem nowej. no chyba ze sie rozmysle i kupie a jak faktycznie sonda jest zepsuta to mnie to i tak nie ominie. tylko mnie to meczy ze jak byłem u mechanika to powiedzial ze sonde mam idealna - ale to bylo ok miesciac temu a wzrost spalania zauwazyłem jakies dwa tygodnie temu.

pozdro.
davidzior

Post numer:#28  Postprzez pavlick » 29 mar 2007, o 18:21

davidzior napisał(a):przeglad mi sie konczy pod koniec kwietnia, i tak mysle ze diagnosta stwierdzi w 100 % czy sonda siadła czy nie.

Diagnosta stwierdzi jedynie przekroczenie norm emisji spalin na skutek złego spalania a na to wpływ ma oprócz sondy: przepływomierz, czujnik temperatury, moment zapłonu (steruje komp) katalizator, zatkany filtr powietrza i inne.

davidzior napisał(a):wiec chyba sie wstrzymam z zakupem nowej. no chyba ze sie rozmysle i kupie a jak faktycznie sonda jest zepsuta to mnie to i tak nie ominie. tylko mnie to meczy ze jak byłem u mechanika to powiedzial ze sonde mam idealna - ale to bylo ok miesciac temu a wzrost spalania zauwazyłem jakies dwa tygodnie temu.

Stwierdzić to można miernikiem, na innych forach jest kupe tematów odnośnie sondy nie znalazłem tam jednak rozwiązania mojego problemu oprócz oczywiście wymiany na nową.
pavlick

Post numer:#29  Postprzez davidzior » 29 mar 2007, o 20:41

pavlick napisał(a):
davidzior napisał(a):przeglad mi sie konczy pod koniec kwietnia, i tak mysle ze diagnosta stwierdzi w 100 % czy sonda siadła czy nie.

Diagnosta stwierdzi jedynie przekroczenie norm emisji spalin na skutek złego spalania a na to wpływ ma oprócz sondy: przepływomierz, czujnik temperatury, moment zapłonu (steruje komp) katalizator, zatkany filtr powietrza i inne.

Stwierdzić to można miernikiem, na innych forach jest kupe tematów odnośnie sondy nie znalazłem tam jednak rozwiązania mojego problemu oprócz oczywiście wymiany na nową.

przeplywomierz jest na bank ok caly dolot jest tez szczelny, czujnik temp. raczej tez jest ok, kata nie mam bo kat został cut, flitry sa nowe.

ja wiem o tym ze mozna sprawdzic sonde miernikiem tylko trzeba miec jeszcze dostep do kanału itp.
zobaczymy jak bede z gotówka stał. jak cos to sobie zapodam sonde

P.S. jutro jade dobic gazu do pelna bo juz 100 km przejechałem i zobaczymy spalanie.
pozdro
davidzior

Post numer:#30  Postprzez algrab » 29 mar 2007, o 22:39

davidzior napisał(a):ja wiem o tym ze mozna sprawdzic sonde miernikiem tylko trzeba miec jeszcze dostep do kanału itp.

ja wiem czy to konieczne? przeciez mozna mierzyc na wtyczce u gory

btw:

sprzedam nowa sonde lambda, uniwersalna bosh,
:duh: :cho: :mad2: :cen:
Turn and burn
algrab
Student