Testuj sonde, jeśli będzie grało może w końcu zmienie u siebie. Pewnie zniknie "łapanie za zderzak" i wstydliwy czarny dymek przy wysokich obrotach...
Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
algrab napisał(a):Dalej jest za duzo, wychodzi ok 15l.
Styl jazdy zwykle do 3000 rpm ale czesto z butowaniem na 2-3 biegu. Czasem troche wiecej czadu, troche slide'ow na mokrym.
algrab napisał(a):Ta sama historia co przy starej sondzie: na zimnym silniku przyspieszanie wyczuwalnie skokowe, szczegolnie 2-3-4, na cieplym efekt zanika.
algrab napisał(a):Paliwo PB95, kiedys dla testu wlalem PB98 i nie bylo problemu z plynnym przyspieszaniem, obojetnie silnik cieply czy zimny.
algrab napisał(a):Od zmiany sondy roznica w zapachu spalin, wczesniej "perfumy", teraz wyraznie czuc niedopalona wache.
Czarny dym... hmm raczej nie ale tego moze nie byc widac w lusterkach...

davidzior napisał(a):o co chodzi wam z tym efektem zderzaka?
davidzior napisał(a):o co chodzi wam z tym efektem zderzaka? sonde moze wymienie jakos w przyszłym tygodniu, wiec sie wypowiem co do spalania. bo poki co to dramat![]()
![]()
![]()
davidzior napisał(a):P.S. roznicy w przyspieszeniu nie zauwazyłem, kopcenia na wysokich obrotach tez nie, za to czuc i to dosc dobrze benzyna lub gazem.
davidzior napisał(a):przeglad mi sie konczy pod koniec kwietnia, i tak mysle ze diagnosta stwierdzi w 100 % czy sonda siadła czy nie.
davidzior napisał(a):wiec chyba sie wstrzymam z zakupem nowej. no chyba ze sie rozmysle i kupie a jak faktycznie sonda jest zepsuta to mnie to i tak nie ominie. tylko mnie to meczy ze jak byłem u mechanika to powiedzial ze sonde mam idealna - ale to bylo ok miesciac temu a wzrost spalania zauwazyłem jakies dwa tygodnie temu.
pavlick napisał(a):davidzior napisał(a):przeglad mi sie konczy pod koniec kwietnia, i tak mysle ze diagnosta stwierdzi w 100 % czy sonda siadła czy nie.
Diagnosta stwierdzi jedynie przekroczenie norm emisji spalin na skutek złego spalania a na to wpływ ma oprócz sondy: przepływomierz, czujnik temperatury, moment zapłonu (steruje komp) katalizator, zatkany filtr powietrza i inne.
Stwierdzić to można miernikiem, na innych forach jest kupe tematów odnośnie sondy nie znalazłem tam jednak rozwiązania mojego problemu oprócz oczywiście wymiany na nową.
davidzior napisał(a):ja wiem o tym ze mozna sprawdzic sonde miernikiem tylko trzeba miec jeszcze dostep do kanału itp.

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości