[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30 nie odpala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

E30 nie odpala

Post numer:#1  Postprzez pjetroo » 5 lis 2010, o 01:33

Witam, otóż mam problem, a który jest dość pospolity, a mianowicie moje auto nie chce odpalić. Wyjaśnię o co chodzi, kilka dni temu zaświeciła mi się rezerwa, ale nie przejmowałem się tym jeździłem i jeździłem ponieważ odkładałem moment w którym muszę zatankować, a auto nie dusiło się, tudzież nie było z nim innych problemów, aż do dzisiaj. Wsiadam przekręcam kluczyk w stacyjce a tu nic ! Pomyślałem, że to wina święcącej się rezerwy więc pojechałem na stację nalałem 3L benzyny do pojemnika po płynie do spryskiwaczy po czym włożyłem "szlałfa" do baku i przelałem przez lejek paliwo. Ku mojemu zaskoczeniu nadal dzieje się to samo, po przekręceniu kluczyka nie słychać jakiejkolwiek pracy silnika jedynie taki dziwny, cichy ciągły dźwięk (nie wiem jak to inaczej opisać). W czym może tkwić problem ? Dodam , że moje bmw to e30 z 1985 roku, posiada silnik m10 1.8.
pjetroo

Post numer:#2  Postprzez zylasty » 5 lis 2010, o 02:02

Może pompa paliwa umarła. Nasz :cen: nie lubią niedostatku paliwa! Posłuchaj czy pompa paliwa pompuje jak będziesz go chechłał, jak nie słyszysz to zdejmij tylną kanapę (pociągnij do góry z jednej i drugiej strony tak energicznie jest ona tylko na zaczepy) i ten duży tależyk po stronie pasażera i podłącz na krótko te 2 pręciki pociągnij prąd z akumulatora jakimiś kabelkami, jak się nie odzywa to znaczy że się zesrała.
zylasty

Post numer:#3  Postprzez cedro23 » 5 lis 2010, o 02:08

ten dziwny cichy dzwięk to pewnie dźwięk pracującej pompki paliwa, a dlaczego nie pali skoro pompka pracuje? Pytanie jak długo próbowałeś kręcić bo w E30 Pompka włącza się na chwilę po przekręceniu kluczyka(choć nie zawsze) a później dopiero po rozpoczęciu kręcenia, może jeszcze nie zdążyła napompować( chociaż wątpię), może sitko się zasyfiło albo po prostu ta pompka padła.
cedro23
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez Karolradom22 » 5 lis 2010, o 02:14

Podstawowa sprawa sprawdź bezpiecznik o nr. 11. A najlepiej wyjmij kanapę odkręć dekiel od strony pasażera i będziesz miał tam pompkę, spróbuj odpalić, będziesz słyszał czy się włącza pompa.
Karolradom22

Post numer:#5  Postprzez pjetroo » 5 lis 2010, o 10:21

Dzięki za odpowiedzi, dzisiaj postaram się to sprawdzić i dam tutaj odpowiedź :roll:
pjetroo

Post numer:#6  Postprzez SCOUT » 5 lis 2010, o 10:59

A tak z innej beczki.Jeśli masz tylko 3 litry benzyny w baku a auto stoi pod ukosem to pompka może nie mieć jak zaciągnąć paliwa.
SCOUT

Post numer:#7  Postprzez tazunio » 5 lis 2010, o 11:09

pompa paliwa jest smarowana paliwem, przy takiej małej ilości paliwa w baku miejscami pompka pracowała na sucho i mogła się przytrzeć...

dolej jeszcze z 5 litrów, poproś kogoś o pomoc, ściągnij przewód zasilający pod maską i powiedz koledze aby zakręcił - wtedy wszystko wyjdzie

druga sprawa, że filtr paliwa mógł się zapchać paprochami i syfem który był na "dnie" baku ;)

więc filtr bym wymienił bankowo
tazunio

Post numer:#8  Postprzez pjetroo » 5 lis 2010, o 14:54

Tak więc sprawdziłem bezpiecznik nr. 11 (w jego środku jest "fala" co chyba oznacza, że jest dobry), zdjąłem kanapy i odkręciłem co trzeba tak jak radziliście i moim oczom ukazał się taki obraz: http://img251.imageshack.us/img251/6099/dsc01278lg.jpg , a jako, że jestem laikiem samochodowym nie wiem co dalej robić, poza tym dolałem kolejne 3.5L benzyny, nie świeci się już rezerwa z tym, ten dźwięk o którym mówiłem jakby ucichł i wydaje mi się, że cichnie im dłużej trzymam kluczyk w stacyjce i próbuję odpalić , ale auto dalej nie rusza.
PS. Auto stoi pod lekkim ukosem przed moim domem.
pjetroo

Post numer:#9  Postprzez zielo320 » 5 lis 2010, o 16:10

weź jakiegoś kolegę niech wsadzi glowę tam gdzie jest pompka i niech słucha a ty kręć rozrusznikiem. Jeżeli nic nie usłyszy to znaczy że albo kolega jest głuchy albo pompka faktycznie dała ciała. sprawdź też kostki które idą do pompki może wystarczy je poruszyć/przetrzeć styki i pompka zacznie działać. Autko jest stare więc takie prawdopodobieństwo jak najbardziej istnieje.
Dwa kropka pięć i na więcej jest chęć...
zielo320
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez zylasty » 5 lis 2010, o 19:51

Najpierw musowo sprawdź tą pompę paliwa. Zdejmij tą mniejszą wtyczkę ona jest od zasilania a ta szeroka jest od pływaka po tej stronie. Więc wyjmij tą małą wtyczkę podłącz plus i minus pod akumulator może to być zwykły kabel głośnikowy i jednym kabelkiem dotknij jednego drucika a drugim drugiego jak nić nie będzie słychać to znaczy że pompa paliwa siadła, jak ją słychać to się pomyśli co dalej i wykluczy pompę paliwa.
Raz miałem tak że pompka się kręciła ale nie podawała paliwa i tylko łopatki się posypały. Ale twoim zadaniem jest sprawdzić czy ta pompka działa czy nie.
zylasty

Post numer:#11  Postprzez pjetroo » 7 lis 2010, o 17:24

Kolega który również ma e30stkę przyszedł do mnie to sprawdzić i okazało się, że akumulator jest zbyt słabo naładowany i to była przyczyna nie odpalania samochodu :roll:
pjetroo

Post numer:#12  Postprzez zielo320 » 8 lis 2010, o 20:19

Dobre! :)
Dwa kropka pięć i na więcej jest chęć...
zielo320
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez mleszko » 9 lis 2010, o 10:41

Zdarza się. Początki domorosłego mechanika ;) Sam parę lat temu dokręcałem śruby kół rurą 2m. :D
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Nadwozie: Sedan
Silnik: N62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#14  Postprzez magik87 » 4 gru 2010, o 17:40

A kręci w ogóle rozrusznik?
magik87
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Slivak » 5 gru 2010, o 15:27

pjetroo usunąłeś skutek, a nie przyczynę!

Co spowodowało, że akumulator dawał mało prądu?
Opcji jest wiele. Od najprostszych, że jeździsz na krótkich odcinkach i alternator nie może go doładować. Aku kończy swój żywot, a może wtedy było zwyczajnie zimno i stracił na pojemności.
Zastanów się nad tym, zima się dopiero zaczęła.
W jakim stanie masz resztę układu zapłonowego? Lekko kręci? Pomyśl, bez przyczyny się nie wyładował.
Slivak

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie