[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przerywanie, nierówna praca

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przerywanie, nierówna praca

Post numer:#1  Postprzez Soci » 17 paź 2010, o 14:41

Yo
W moim M20B25 zachodzi dziwne zjawisko. Po odpaleniu po długim postoju (np. po nocy) chodzi dosyć nierówno. Jak go przygazuję do 3k i potrzymam 2 sek., po czym odpuszczę to wszystko jest już ok (zwykle ;] ). W momencie przygazowania słychać, jak silnik tak jakby przerywa przez chwilę, a po chwili (po tych 2 sek.) już chodzi płynnie (wtedy puszczam gaz) i jest ok.

Co to może być? Ma ktoś pomysł?

Nagram filmik potem.

Dodam, że silnikowi nic nie dolega. Wkręca się, jak zły do 7k, ma moc, nic nie rwie.

Tyle, że na tych wolnych szaleje.
Ostatnio, jak trochę postał to chodził zajebiście nie równo - od poniżej 500 obr. do ponad 1000. Prawie gasł.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KVQkRe5lntw[/youtube]

Tutaj mniej więcej widać, jak to wygląda. A nie raz są większe wahnięcia.
"Life isn't about waiting for the storm to pass, guys. Its about learning how to dance in the fuckin' rain." GP
Soci
Student

Moje BMW: 325
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez sienek1989 » 17 paź 2010, o 15:22

moze cos z silnickziem krokowym mozesz nim poruszac w prawo i lewo tak sie go chyba reguluje przyjrzyj sie zobaczysz na nim moze tu sporobuj . pozdor
sienek1989

Post numer:#3  Postprzez mariusz_ek » 17 paź 2010, o 15:30

ja bym krokowca obstawił; może się przywiesza jak jest zimny...albo gdzieś ciągnie lewe powietrze! dasz mu przygazówkę i się "dziura" przytyka i chodzi już ok
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#4  Postprzez neophyte » 17 paź 2010, o 15:40

może być lewe powietrze, może być sonda skoro tak dość ostro Ci falują obroty - miałem takie zjawisko w swoim kwadracie. sprawdź jeszcze przewody WN,świece.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez KubaE30 » 17 gru 2010, o 18:29

Witam.Nie chciałem zakładać niepotrzebnie nowego tematu więc pisze tu.Mam bardzo podobny objaw jak kolega Soci.Falowały mi obroty wiec wymieniłem krokowca na używke.Niestety nie dało to zadowalającego rezultatu bo jak odpale po nocy jak jest zimny to obroty falują,przytrzymam go troche na gazie i potem juz obroty się stabilizują.Czasami na postoju np na światłach obroty się troche podniosą a jak troche przygazuę to wraca na 700obr/min.Na tym starym krokowcu to falował nawet jak sie nagrzał.Krokowca sprawdzałem na kabelki i niby wszystko ok bo sie otwiera i zamyka,poczyściłem go trochę ale nie dało to zadnych rezultatów.Sonda lambda na 100% sprawna.Odpiłem wtyczkę od przepływki i różnica była dość spora wiec wydaje się być sprawna.W dolocie też nie zauważyłem nic nieszczelnego,więc nie wiem co to może być.Co by szło jeszcze ewentualnie sprawdzić?tego krokowca to jeszcze chyba jeszcze porządnie wymocze w benzynie na noc i zobacze, choć wątpie zeby to pomogło.Silnik m20b25 z gazem

Pozdrawiam
KubaE30

Post numer:#6  Postprzez mariusz_ek » 17 gru 2010, o 20:10

KubaE30 przede wszystkim to się dzieje na lpgPower czy benzynie? Sprawdziłeś dokładnie gumę przepływomierza? Jak jest stara to może mieć jakieś drobne pęknięcia i zaciągać lewusa troszkę
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#7  Postprzez KubaE30 » 18 gru 2010, o 15:36

Na beznynie po chwili jest ok, natomiast na gazie to prawie przygasa i tez faluje,dzieje sie to także po nagrzaniu.Sprawdzałem gume i jest szczelna.Zauważyłem jeszcze że silnik jak zimny to troche przerywa po dodaniu gazu,po chwili juz jest ok
KubaE30

Post numer:#8  Postprzez sebol » 19 gru 2010, o 10:11

Mam identycznie na lpgpower, nieregularnie, na zimnym z większą częstotliwością, rozgrzanemu też się zdarzy ale rzadziej. Nowe kable wn, świece, szczelny dolot.
sebol

Post numer:#9  Postprzez KubaE30 » 20 gru 2010, o 14:39

Panowie mam jeszcze takie pytanie:Czy takie objawy mogą być przyczyna uszkodzonego czujnika temperatury tego niebieskiego na termostacie?przypadkowo żauważyłem jeszcze że mam dwa wolne wejścia na przewody prawodpodobnie podćiśnieniowe przy przepustnicy obok przewodu z odmy.Gdzie one mają byc wpięte?,bo możliwe ze to jest ta przyczyna...
KubaE30

Post numer:#10  Postprzez magik87 » 29 gru 2010, o 19:30

Kuba, wtedy silnik inaczej by się zachowywał. By się dusił, zalewał itp, a tu ewidentnie falują obroty i nic więcej. Ale wielu już widziało cuda nie z tego świata :)
magik87
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez rat84 » 29 gru 2010, o 20:56

Witam
Jestem nowy i przepraszam ze sie wtracam mam podobny problem a mianowicie na benzynie wkreca sie do 2000 potem do 3000 przerywa a powyzej jest dziura tak jak by ja zalewalo. czy jest mozliwe ze jest to wina czujnika temperatury tego ktory do kompa idzie? prawdopodobnie jest walniety bo jak jest zimna to gasnie na wolnych ale jak chwile pochodzi to juz wolne obroty jako takie sa choc faluja. i chyba nie ma ssania.
rat84

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie