[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Centralny zamek - problem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez Nikikin » 28 gru 2010, o 20:45

MaDin, był bym wdzięczny za rozpiskę :).
Obrazek
Nikikin
Stażysta

Moje BMW: 344i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez zielo320 » 3 sty 2011, o 19:43

Siema... chciałbym troszeczkę odgrzać temat centralki.Chodzi o to że siłowniki mają ciężko tzn. czasem otworzą i zamkną wszystkie drzwi a czasem jest z tym problem i któreś nie załapią(rygielek się podnosi ale nie na tyle aby otworzyć drzwi, trzeba mu trochę pomóc). Pytanie czy przesmarowanie mechanizmów zda egzamin czy raczej muszę szukać nowych mniej wyeksploatowanych siłowników?.P.S. czy siłowniki z e34 bądź e32 będą pasowały do e30?
Dwa kropka pięć i na więcej jest chęć...
zielo320
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez ogre17 » 3 sty 2011, o 22:44

Przesmarować możesz, ale sprawdź czy cięgna się nie pogięły i czy nie mają oporów na swojej drodze. Poza tym sprawdź takie małe przełączniki przy wkładach zamków one też nie zawsze stykają.
328 is Powered by PUZ
340 i Powered by BMW
ogre17
Student

Moje BMW: 340i
Silnik: M60B40
Kolejne BMW: 328is
Silnik: M52TUB28

Post numer:#19  Postprzez pocisk997 » 6 sty 2011, o 15:47

Ja mam taki problem:
Dobrałem się ostatnio do zamka bagażnika , żeby go wyczyścić i nagle przestał działać centralny. Gdy zamykam drzwi kierowcy to słychać jak centralka pod nogami cyknie. Zamki zachowują sie tak jakby nie było centralnego, nic sie nie blokuje, po prostu nie działają siłowniczki.
Czy to może być kwestia styku dzwi z słupkami?
Czy siłowniczek od drzwi da sie przestawić na klapkę od paliwa?
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Silnik: m52b28

Post numer:#20  Postprzez Nikikin » 6 sty 2011, o 18:14

A bolce od zamków normalnie da się zamknąć?
Bo jak się nie da to raczej siłowniki do wymiany. A jak normalnie chodzą bez siłowania się to sterownik raczej.
Otwórz sterownik i sprawdź czy się woda do niego nie dostała, i od razu sprawdź czy prąd bez problemu dochodzi (czerwono czarny kabel).
Obrazek
Nikikin
Stażysta

Post numer:#21  Postprzez MaDin » 6 sty 2011, o 18:54

Witam.
Oto rozpiska centralnego w samochodzie kombi ale na 99% sedan i cupe pasuje;
[center]złącze wtykowe centralki (biała):[/center]
pin nr 1 niebieski łączy - pin nr 9 niebieski złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe;pin nr 10 biały złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe;pin nr 1 biały złącze wtykowe drzwi tylnych lewe i prawe;pin nr 3 niebieski złącze wtykowe drzwi tylnych lewe i prawe; wlew paliwa niebieski i biały bez nr pin wsuwka siłownika (klapka); klapa bagażnika niebieski i biały bez nr pin wsuwka siłownika.

pin nr 2 biały łączy - pin nr 9 niebieski złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe;pin nr 10 biały złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe;pin nr 1 biały złącze wtykowe drzwi tylnych lewe i prawe;pin nr 3 niebieski złącze wtykowe drzwi tylnych lewe i prawe; wlew paliwa niebieski i biały bez nr pin wsuwka siłownika (klapka); klapa bagażnika niebieski i biały bez nr pin wsuwka siłownika.

pin nr 3 czerwono-czarny łączy - kostka od czasowego gaśnięcia oświetlenia 2x czerwono-czarny przewody bez nr pin.

pin nr 4 brązowy łączy - pin nr 3 brązowy (kostka od czasowego gaśnięcia oświetlenia);pin nr 8 brązowy złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe; bagażnik brązowy bez nr pin wsuwka siłownika.

pin nr 5 zielony łączy - złącze dodatkowe przewód zielony wtyk czerwony - 'zasilanie'.

pin nr 6 zielono-niebieski łączy - pin nr 12 zielono-niebieski złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe.

pin nr 7 żółto-niebieski łączy - pin nr 11 żółto-niebieski złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe.

pin nr 8 zielono-czarny łączy - bagażnik zielono-czarny bez nr pin wsuwka siłownika.

pin nr 9 zielono-fioletowy łączy - pin nr 3 brązowy (kostka od czasowego gaśnięcia oświetlenia); pin nr 8 brązowy złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe; bagażnik zielono-fioletowy bez nr pin wsuwka siłownika.

pin nr 10 czerwono-brązowy łączy - pin nr 17 czerwono-brązowy złącze wtykowe drzwi przednich lewe i prawe.

pin nr 11 czarny łączy - pin nr 5 czarny złącze wtykowe drzwi tylnych lewe i prawe.

piny nr 12,13,14 wolne

Trochę jest czytania ale mam nadzieje, że choć trochę pomogłem mającym problem z centralnym. W niektórych przypadkach u forumowiczów wystarczy, że znajdą problem po tej rozpisce. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać na pw.

pocisk997,
Siłownik od klapki jest inny niż bagażnika, a problem masz raczej z centralką. Jeśli nie odłączyłeś centralki od zasilania jak sprawdzałeś siłownik od bagażnika. Raczej wszystkie prace przy elektryce radze robić na odłączonym zasilaniu.

[ Dodano: 06-01-2011, 17:58 ]
[center]Dodatek:
Pin nr 4 brązowy jest masą.[/center]
[center]Dodatek
Od złącza dodatkowego czerwono-zielony przewód idzie do bezpiecznika 21 (i to jest główne zasilanie centralki).[/center]
Ostatnio edytowano 7 sty 2011, o 15:11 przez MaDin, łącznie edytowano 2 razy
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez pocisk997 » 6 sty 2011, o 21:59

Kurcze, niedobrze. Czyli centralka może być do wymiany tak? Ją da sie bez problemu wygdzebać z słupka? Rygielki działają, wszystko działa, tak jakby niebyło centralnego wogóle. Stało sie tak w momencie, kiedy zabrałem się za czyszczenie zamka, byćmoże wcisnąłem podłączony siłownik. Problem w tym, że auto stało z odłączonym aku przez jakiś tydzień i niewiem teraz już sam kiedy to sie zepsuło:(

[ Dodano: 06-01-2011, 21:04 ]
ps€. A mógłby być podobny objaw, gdyby któraś z wtyczek drzwi nie stykała?

[ Dodano: 06-01-2011, 21:34 ]
Aha... dodam jeszcze, że przy zamykaniu np. od środka rygielka drzwi kierowcy słychać "kliknięcie pojedyncze centralki.

pocisk997
Profesor

Post numer:#23  Postprzez MaDin » 7 sty 2011, o 14:56

Centralny może działać nawet z nie podłączonym bądź nie stykającym złączem siłownika. Miałem tak (drzwi od pasażera nie chodziły reszta tak). W centralce jest (nie wiem jak to nazwać) kulka na elektromagnesie i raczej nie klika a brzęczy; przy wcześniejszej mojej bmw raz działał raz nie właśnie po ingerencji w centralkę; uderzałem pod głośnikiem i łapało, ale przecież nie oto chodzi żeby naparzać. :D
Żeby ją wyjąć ze słupka trzeba odkręcić osłonkę głośnika i rączkę od maski;potem głośnik i wyjąć pokrywkę a następnie samą centralkę.
Jeśli masz oświetlenie w środku to bezpiecznik od centralki jest oki.
Sprawdź czy masz masowanie i napięcie na złączu dodatkowym (opisałem powyżej) pin nr 5.
Jeśli będzie oki odłącz siłownik przy którym coś robiłeś i sprawdź wtedy czy działa.
Jak coś to pisz.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#24  Postprzez pocisk997 » 7 sty 2011, o 17:37

Wyciągnąłem z słupka tą centralkę. Po wciśnięciu rygielka od drzwi kierowcy słychać z niej klikanie, po za tym (zdjęta obudowa) widać te przerywacze jak pracują, czyli nie wygląda jakby była spalona. Mimo to zamek dalej nie działa, co jeszcze może być przyczyną? Jak sprawdzić siłowniczki czy działają?
Czy w miejsce siłowniczka od klapki paliwa mogę zaadoptować jakikolwiek siłowniczek?

pocisk997
Profesor

Post numer:#25  Postprzez MaDin » 7 sty 2011, o 19:03

pocisk997 napisał(a):Ja mam taki problem:
Dobrałem się ostatnio do zamka bagażnika , żeby go wyczyścić i nagle przestał działać centralny. Gdy zamykam drzwi kierowcy to słychać jak centralka pod nogami cyknie. Zamki zachowują sie tak jakby nie było centralnego, nic sie nie blokuje, po prostu nie działają siłowniczki.
Czy to może być kwestia styku dzwi z słupkami?
Czy siłowniczek od drzwi da sie przestawić na klapkę od paliwa?

Sprawdź czy idzie napięcie na siłowniki.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez Classic-e30 » 14 sty 2011, o 23:09

sprawdz grubszy niebieski kabel i bialy czy nie jest gdzies pekniety albo urwany bo jesli tak to centralka nie bedzie dzialac.
Classic-e30

Post numer:#27  Postprzez danis14 » 20 sty 2011, o 15:58

Witam
u mnie jest problem tego typu ze centralka dziala tylko przy otwieranu a jak zamykam to zamykaja sie tylko drzwi kierowcy .
danis14

Post numer:#28  Postprzez finnu » 23 lut 2011, o 23:17

Witam, podłącze się pod temat gdyż męczę się dokładnie z tym samym problemem centralnego zamka. Drzwi mam wszystkie otwarte, nie można zamknąć auta. Rygielki ani drgną po przekręcaniu kluczyka, lecz dźwięki z centralki dobiegają. Czy dysponuje ktoś może schematem elektrycznym?
Mam jeszcze jedno pytanie, obok centralki znalazłem jeszcze jedną kostkę, tak jakby pod przekaźnik, wie ktoś może do czego ona służy?
pozdrawiam
finnu

Post numer:#29  Postprzez Dantte26 » 24 lut 2011, o 09:53

jest to kostka pod przekaźnik tzw. komfortu...chodzi o to że po zamknięciu drzwi oświetlenie wnętrza będzie stopniowo przygasać a nie jak to ma miejsce na ogół czyli momentalnie... co do schematów to tu powinieneś znaleźć wszysko co będzie Cię interesować... www.wedophones.com/BMWManualsLead.htm
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#30  Postprzez Nikikin » 24 lut 2011, o 10:24

finnu napisał(a):Rygielki ani drgną po przekręcaniu kluczyka,

Prawdopodobnie padły ci siłowniki.

finnu napisał(a):lecz dźwięki z centralki dobiegają.

Sprawdź czy nie dostała się do centralki woda, i sprawdź styki we wtyczce.

finnu napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie, obok centralki znalazłem jeszcze jedną kostkę, tak jakby pod przekaźnik, wie ktoś może do czego ona służy?

Dantte26 napisał(a):jest to kostka pod przekaźnik tzw. komfortu..

Nie. Ta wtyczka jest pod przekaźnik od oświetlenia. Nic z komfortem nie ma to wspólnego.
Obrazek
Nikikin
Stażysta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie