[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Swiat?a

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Swiatła

Post numer:#1  Postprzez bmwe3018is » 19 lis 2007, o 22:40

Witam mam przoblem z krótkimi swiatłami bardzo slabo swieca niewiem co jest tego przyczyna :| bardzo utrudnia to jazde w nocy a wiec cos musze z tym zrobic.
Co moze byc tego przyczyna i czy da sie to jakos zrobic :?:
bmwe3018is

Post numer:#2  Postprzez adam e30 » 19 lis 2007, o 22:47

Te swiatla maja to do siebie ze z wiekiem swieca coraz slabiej. Pewnie soczewka jest brudna albo odblysnik za soczewka jest skorodowany. Na poczatek proponuje wstawic jakies dobre zarowki a jak nie pomoze to pozostaje rozkrecenie lampy lub je wymienic.
adam e30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Strzelba » 19 lis 2007, o 22:56

adam e30 napisał(a):soczewka jest brudna

zgadza sie rozkrec lampty i wyczysc soczewke i szklo reflektora od srodka i bedzie lux
adam e30 napisał(a):odblysnik za soczewka jest skorodowany

odblasnik nie ma zadnego znaczenia co jakosci swiecenia swiatel
zobacz ze zarowka jest za odlasnikiem

[ Dodano: 19-11-2007, 21:56 ]
a tak wogole to poszukaj na forum bo juz kielka razy ten temat byl poruszany
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez eater » 19 lis 2007, o 23:02

No nie do końca, odbłyśnik ma bardzo duże znaczenie, w zasadzie większość światła od żarówki do soczewki jest odbita przez lustro.

Konstrukcja reflektorów soczewkowych jest w 90% tożsama z tradycyjnymi, z tą różnicą, że zamiast szkła reflektora ze "wzorkami rozpraszającymi" jest soczewka i przesłona.

To tyle, bez zwierciadła będzie świecić tyle co nic.

[ Dodano: 19-11-2007, 22:06 ]
PS. Mowa oczywiście o odbłśniku za soczewką, nie tym ozdobnym widocznym z zewnątrz.
eater

Post numer:#5  Postprzez davidzior » 19 lis 2007, o 23:48

przeczyść soczewki ( roboty na 20 min a efekt nie kiedy piorunujący) , oblukaj jak sie maja odbłyśniki za soczewką, mogą być już wypalone ze starości lub zbyt mocnej żarówki, jedź na regulacje świateł, a jak dalej będzie to samo to rozglądnij sie za używkami( ryzyk fizyk ).

P.S odbłyśnik może korodować w lampach Bosch bo obudowa odbłysnika jest metalowa, w helli obudowa jest plastikowa. bo od środka to raczej nie koroduje tylko sie wypala.
davidzior

Post numer:#6  Postprzez Menl » 20 lis 2007, o 00:20

wsadzaj zarowki 100W i po klopocie :lol:
jezdza z nielegalnymi xenonami to dlaczego ty masz nie jezdzic z takimi mocnejszymi zarowkami :lol: tylko uwazaj zeby instalacji nie popalilo.
kolega od nas z forum (chyba sorter) mial takie wsadzone i smigal.
Menl

Post numer:#7  Postprzez wrona » 20 lis 2007, o 00:31

oj menel menel ........... zebys ty widzial co robia takie zarowki z odblysnikami helli ( boscha tez ale w mniejszym stopniu) na przestrzeni okolo 10 cm2 odbylsnik moze byc wytopiny do plastiku czyli owszem efekt jest ale na krotka mete ( w boszy odblysnik sie luszy od zarowek 100 w) teraz gdy jezdzimy non spop kolor na swiatlach lampa mioze pasc ( oczywiscie zaleznie od tego ile jezdzimy ) po pol roku , i jezeli w sytuacji heli jest wyjscie ( sa nowe soczewki na allegro) tak w sytuacji boscha szukamy uzywek gdzie sytuacja moze sie powtorzyc :mrgreen:
angole angole angole ...... only bmw !!!!!
Obrazek
nie stac mnie na lpg ........:D
wrona
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Menl » 20 lis 2007, o 00:49

no , tak myslalem ze mistrzunio sie wypowie :lol:
wiedzialem ze cos topia te 100W ale dokladnie co to nie :lol: wiec moze 75W ? 8)
Menl

Post numer:#9  Postprzez wrona » 20 lis 2007, o 00:56

nie polecam nic poza 55 wat, czyste i zdrowe!!!!!!!!!!! lampy e30 z dobra markowa zarowka przewyzszaja i to o wiele nowoczesne reflektory (szczerze wam powiem ze zastanawialem sie nad zalozeniem ksenonow i mialem je nawet na probe w aucie -6000k , ale wyszlo ze to swieci prawie :P identycznie jak philips blue light - nie zdecydowalem sie na ksenon sorry :mrgreen: pamietajcie ze hella zaleca wymiane soczewek co 10 lat !!!!!!!!!!!! bosch nie wiem :duh:
Obrazek
wrona
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 20 lis 2007, o 01:08

wrona napisał(a):ampy e30 z dobra markowa zarowka przewyzszaja i to o wiele nowoczesne reflektory

To dziwne, bo jak testowali E30 w Auto Motor und Sport (lampy z uśmiechem) to krytyowawali je między innymi za słabe światła krótkie :wink: .

No i poza tym napewno nie załugują na pochwałę za trwałość- odbyśniki są bardzo podatne na wypalanie, a szkła lamp na wypiaskowanie i nie mówcie, że tak jest we wszystkich starych autach, bo nie we wszystkich :wink: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez wrona » 20 lis 2007, o 01:19

ja mam nowe szkla i nowe odblysniki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: moje swiecą dobrze i nie potrzebuje 100 watowych zarowek albo ksenonow zeby cokolwiek widziec na drodze a co do testu ZTJ, napisz mi prosze kiedy gdzie i na jakich lampach zostal przeprowadzony i ile lat mialo auto prosze

pozdro
Obrazek
wrona
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 20 lis 2007, o 01:25

wrona napisał(a):a co do testu ZTJ, napisz mi prosze kiedy gdzie i na jakich lampach zostal przeprowadzony i ile lat mialo auto prosze

było było , bo tez mi sie obiło o ucho i faktycznie narzekali na światła ale w starym samochodzie , własnie chodziło o zużywanie sie tych elementów
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez mcken » 20 lis 2007, o 09:49

wrona napisał(a):ja mam nowe szkla i nowe odblysniki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: moje swiecą dobrze i nie potrzebuje 100 watowych zarowek albo ksenonow zeby cokolwiek widziec na drodze a co do testu ZTJ, napisz mi prosze kiedy gdzie i na jakich lampach zostal przeprowadzony i ile lat mialo auto prosze

pozdro

jest jak mówisz też mam nowe i swiecą bardzo ładnie
mcken

Post numer:#14  Postprzez ZTJ » 20 lis 2007, o 15:39

wrona napisał(a):ZTJ, napisz mi prosze kiedy gdzie i na jakich lampach zostal przeprowadzony i ile lat mialo auto prosze

Na e30.de jest dzial Archiv, a w nim Testberichte. Jest tam m.in. skan testu (nowej rzecz jasna) 318i z 22 numeru Auto Motor und Sport z 1987r. W podsumowaniu na ostatniej stronie testu jest napisane jako minus "schlechtes Abblendlicht", czyli slabe swiatla mijania.

Tylko, ze pisalem ze testowali tam samochod z lampami z "usmiechem", a teraz spostrzeglem, ze usmiechu tam nie ma.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez bandyta » 20 lis 2007, o 16:12

mam podobny probem z światłami :mad2: mam lampy z usmiechem lecz swiatła mijania są kiepskie a drogowe ok alw zauważyłem ze po umyciu ich z zewnątrz oczywiscie są ciągle takie jakby brudne nie wiem jakby za mglą delikatną a soczewki w dzien swiecą na żółtawo a widziałem juz e30 z tymi lampami i soczewki swieciły jasnym błekitem a nie na żóltawo :?: co robić ??
bandyta

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie