[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

ile jest na rezerwie?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

ile jest na rezerwie?

Post numer:#1  Postprzez kubex » 12 sty 2007, o 12:44

witam wszystkich fanow E30stek :cool2: chcialbym wiedziec ile litrow zostaje w baku na rezerwie? czy ktos mnie oswieci? pozdrex
kubex

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 12 sty 2007, o 13:13

z tego co wiem to ok 5L
ja moja bunia zrobie ok 50km na rezerwie (od momentu jak zapali sie kontrolka rezerwy)
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez misHa » 12 sty 2007, o 15:12

A kiedy dokładnie zapala się lampka rezerwy, bo nie wiem czy umie działa czy się spaliła.

Lepiej nie jeździć na oparach z wiadomych powodów -> można zakończyć żywot pompy.
misHa

Post numer:#4  Postprzez davidzior » 12 sty 2007, o 16:36

no wlaśnie lepeij na oparach nie jeździć....(pompa droga)
sam mam gaz w aucie ale ostatnio jeżdze na beznynie bo gaz bedzie out :cool2:
davidzior

Post numer:#5  Postprzez kubex » 13 sty 2007, o 12:10

misHa napisał(a):A kiedy dokładnie zapala się lampka rezerwy, bo nie wiem czy umie działa czy się spaliła.

Lepiej nie jeździć na oparach z wiadomych powodów -> można zakończyć żywot pompy.

no wlasnie tez zastanawiam kiedy sie zapala lampka rezerwy... na 90 % jestem przekonany ze moja sie spalila bo nie zapala sie :) pozdro
kubex

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 13 sty 2007, o 12:16

kubex napisał(a):no wlasnie tez zastanawiam kiedy sie zapala lampka rezerwy... na 90 % jestem przekonany ze moja sie spalila bo nie zapala sie :) pozdro

to zrob tak jak bedziesz mial juz malo paliwa tak ze wskaznik bedzie pokazywal prawie 0 to postaw auto jedna strona na chodniku a druga na ulicy i pozostaw go na jakis czas to wtedy powinna sie zapalic
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#7  Postprzez algrab » 13 sty 2007, o 21:31

U mnie w instrukcji napisali ze jest ok 6 litrow rezerwy. A lampke mozna latwo przetestowac, czy dziala. Obliczyc spalanie i czekac na odpowiednim kilometrze na zapalenie sie. Zabrac ze soba 5 l paliwa w kanistrze. Mysle ze raz mozna taki test przeprowadzic, nawet gdyby mialo sie skonczyc paliwo.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#8  Postprzez kubex » 13 sty 2007, o 23:22

strzelba napisał(a):
kubex napisał(a):no wlasnie tez zastanawiam kiedy sie zapala lampka rezerwy... na 90 % jestem przekonany ze moja sie spalila bo nie zapala sie :) pozdro

to zrob tak jak bedziesz mial juz malo paliwa tak ze wskaznik bedzie pokazywal prawie 0 to postaw auto jedna strona na chodniku a druga na ulicy i pozostaw go na jakis czas to wtedy powinna sie zapalic

ok dzieki za rade , ale na ktora strane mam ja postawic? bo bak jest podzielony z tego co wiem... :) pozdro
kubex

Post numer:#9  Postprzez Bagor » 14 sty 2007, o 02:17

Rezerwa zapala się jak wskazówka dojdzie do końca czerwonego pola i przejedzie się tak z 20 kilometrów jeszcze. Też kiedyś myślałem, że nie działa, ale pewnego razu jak jechałem na oparach to się jednak zaświeciła. Nie polecam testowania "kiedy się w końcu zapali", bo może się to skończyć uszkodzeniem pompy paliwa :bag:
Bagor

Post numer:#10  Postprzez algrab » 14 sty 2007, o 04:55

Sorry ale czy tej biednej pompy paliwa w BMW sie nieco nie demonizuje? Czy ona zrobiona jest z cukru? Tak zeby raz w jej zyciu wystarczylo "pojechac na oparach" i od razu niemal "pompa do wymiany". Nie przesada nieco? :roll:
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#11  Postprzez kubex » 14 sty 2007, o 12:13

aha... po zakupie wiem ze sie palila potem juz wiecej mi sie to nie zdazyło... dopiero ostatnio zabrakło mi kasy i jezdze na rezerwie i zastanawialo mnie to ze sie nie pali mam nadzieje ze jest tak jak mowicie i ze nie stane gdzies w trasie hehe pozdrawiam
kubex

Post numer:#12  Postprzez Fasola_Gdańsk » 14 sty 2007, o 12:14

przesada, pompa pada szybko jedynie w 2.5tds, w reszcie silnikow tego nie zauwazylem (nie mowie o jezdzeniu na LPG bez benzyny)
Fasola_Gdańsk

Post numer:#13  Postprzez piotrekxxl » 14 sty 2007, o 12:41

Generalnie jeżdżenie na prawie pustym baku jest szkodliwe dla pompy. Jest ona w baku i ma być zanurzona najlepiej cała w benzynie. Kontrolka rezerwy zapala się bardzo późno - też kiedyś myślałem, że nie działa ale raz zaparkowałem poprzecznie do stromego wzniesienia tak, że paliwo w baku spłynęło na lewą stronę baku (czujnik poziomu paliwa jest po prawej stronie baku) i kontrolka zapaliła się.

Ja musiałem ostatnio wymienić pompę, gdyż zatarła się i powodowała rozładowanie aku :mad2: . Efekt jazdy na resztkach paliwa w baku przez poprzedniego właściciela (jeździł tylko na LPG)
piotrekxxl

Post numer:#14  Postprzez Bagor » 14 sty 2007, o 14:16

algrab napisał(a):Sorry ale czy tej biednej pompy paliwa w BMW sie nieco nie demonizuje? Czy ona zrobiona jest z cukru? Tak zeby raz w jej zyciu wystarczylo "pojechac na oparach" i od razu niemal "pompa do wymiany". Nie przesada nieco? :roll:

Nie wiem czy wiesz, ale te pompy są bardzo wrażliwe. Poczytaj trochę o tym to się doinformujesz. Zresztą zauważ, że każde E30 ma już sporo lat na karku, a pompa nie jest nowa, więc na 100% jeździła kiedyś na oparach. Nawet gdyby nigdy nie jeździła na oparach to i tak jest już stara i zużyta. Każde kolejne jej obciążanie może spowodować uszkodzenie.
Bagor

Post numer:#15  Postprzez LUKAS » 1 kwi 2007, o 20:17

Witam :)

Na rezerwie w 55litrowym baku jest 8 litrów.

PZDR!
Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ... ;)
LUKAS
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 318i
Silnik: M10B18

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie