[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Cieknace m43

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Cieknace m43

Post numer:#1  Postprzez wiktor » 5 maja 2010, o 20:29

Witam.Zima wymienilismy z bratem w jego touringu uszczelki silnika-miski,dekla glowicy,oslony rozrzadu i uszczelniacz walu. http://www.realoem.com/bm...376&hg=11&fg=10
Ale po tym zabiegu jest chyba jeszcze gorzej niz przed-cieknie spod uszczelek oslony rozrzadu(nr 25,26) i to konkretnie.Teraz pytanie-co zle zrobilismy?Wszystkie uszczelki byly nowe,powierzchnie przylegania wyczyszczone(wczesniej ktos dodatkowo silikon dolozyl ale tez cieklo),zadna sruba nie miala zerwanego gwintu.
Co zrobic zeby to uszczelnic?
Pytalem na beemce ale odzewu nie bylo,moze ktos z Was cos doradzi.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: -------
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez pocisk997 » 5 maja 2010, o 22:02

wiktor, Ja Ci powiem tak:
Upewnij sie na 100% czy to obudowa rozrządu, czy obudowa filtra oleju, bo ja po wymianie łańcucha w moim m42 myślalem , że ciekną mi uszczelki od obudowy rozrządu, albo simmering, po czym rozebrałem całość , złożyłem na nowych uszczelkach dodatkowo smarując powierzchnię styków reinzosil'em , ale okazało się , że dalej cieknie.
Wku.wiłem sie niesamowicie, bo po połowie dnia w garażu dalej to samo. Wyczytałem gdzieś, że w m40/42/43 lubi się sączyć olej spod obudowy filtra, tam gdzie łączy się ona z obudową rzrządu. Jest tam uszczelka i o-ring , które trzeba wymienić.

Po wymianie ww. uszczelki i o-ring'a silnik suchy, a objawy były takie, że cały przód silnika upierniczony od oleju, który spływał po obudowie rozrządu, pod kołem pasowym aż na miskę...

Check this out!
Układy wydechowe z nierdzewki, SWAPY, przeróbki aut do sportu, 2jd Garage

viewtopic.php?f=91&t=44829
pocisk997
Profesor

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m52b28

Post numer:#3  Postprzez wiktor » 6 maja 2010, o 12:32

Obrazek
Chcialbym zeby tu tez tak bylo jak u Ciebie ale niestety-leje w miejscach zaznaczonych na zdjeciach.Kolo filtra jest sucho.Nie wiem co to jest ten reinzosil ale juz szukam info na ten temat.
Cos z tym musimy zrobic bo normalnie zenada patrzec na tak uwalony silnik.
Obrazek
wiktor
Stażysta

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 7 maja 2010, o 16:34

U siebie miałem tak z uszczelką dekla. Założyłem nową erlinga, wszystkie gwinty trzymają, dokręcone z czuciem i dalej pociło się. Odtłuściłem nitro, posmarowałem cieniutko silikonem wysokotemp. i jest dopiero sucho. Robię tak za każdym razem jak zdejmuję dekiel. Te nowe uszczelki jakieś dziadowskie są.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 8 maja 2010, o 01:37

pawels5 napisał(a):Te nowe uszczelki jakieś dziadowskie są.

raczej dekle od silnika po tylu latach nie są idelanie proste.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: vwt4

Post numer:#6  Postprzez wiktor » 23 sty 2011, o 21:35

Witam ponownie.Niestety-nadal jest problem z tym olejem.Zalozylismy jakis czas te uszczelki na reinzosilu i w sumie nie wiele to dalo,jedynie z pod dekla na glowicy nie leje.A reszta nadal sie poci w mniejszym lub wiekszym stopniu.Malo tego-nie dawno zauwazylem ze wyciek pojawil sie z pod obudowy filtra oleju i to dosc spory.Rok temu bylo tam suchutko.Mam wrazenie ze jak w jednym miejscu sie troche poprawi to gdzie indziej go wywala.Czy zatkana odma mogla by miec na to wplyw i ewentualnie jak sprawdzic czy jest sprawna?Moze byc tak ze w skrzyni korbowej jest zbyt duze cisnienie i dlatego tak sie poci?Bo po mojemu cos jest nie tak z tym silnikiem.W momencie zakupy byl na pelnym syntetyku,teraz jezdzi na 10w40.I caly czas sie poci.Auto nie katowane.
Chlopaki dorazdzie cos bo ja juz nie wiem co z nim robic.
Obrazek
wiktor
Stażysta

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 23 sty 2011, o 21:44

wiktor napisał(a):Czy zatkana odma mogla by miec na to wplyw

Jak najbardziej. Zdejmij odmę przemyj, może zatkana jest syfem. Niestety pocenie się jest domeną starych zużytych silników. Tak jak pisałeś ciśnienie w korbowej jest, bo silnik ma duże przedmuchy już, zwłaszcza że mówisz, że nieruszane elementy zaczynają pocić się.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez wiktor » 24 sty 2011, o 19:55

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15
Odma to numer jeden na tym rysunku,prawda?Da sie to rozebrac?Czy tylko przeplukac jakims specyfikiem?
Co do stanu tego silnika to wydaje mi sie ze jest w niezlej kondycji.Nie kopci,ma moc,chodzi cichutko.Przebieg 240 tys raczej realny patrzac na stan auta.Choc wiadomo,roznie to moze byc.Jedyny problem to ten cieknacy olej.
Obrazek
wiktor
Stażysta

Post numer:#9  Postprzez wojtaq » 25 sty 2011, o 10:55

tak to jest odma
chyba nierozbieralna
wystarczy ze odepniesz jej wejście do kolektora , zatkasz w kolektorze na chwile palcem dziure i odpal silnik
z odmy ma leciec powietrze
watpie zeby byla tak zatkana ze az wypychała olej ...
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#10  Postprzez Yaninnya » 8 cze 2011, o 00:32

wiktor napisał(a):http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE31&mospid=47458&btnr=11_1514&hg=11&fg=15
Odma to numer jeden na tym rysunku,prawda?Da sie to rozebrac?Czy tylko przeplukac jakims specyfikiem?

To jest zawór odmy. Nie da się rozebrać. Spróbuj przy pracującym silniku wyjąć miarkę oleju albo zdjąć korek oleju. Jeśli będzie o wiele trudniej, niż przed odpaleniem silnika, to masz zawór do wymiany. Powinno to zmniejszyć, albo całkowicie zlikwidować wycieki.
Yaninnya
Student

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez wiktor » 21 cze 2011, o 21:37

Odma wymieniona.Wycieki oleju są zauwazalnie mniejsze.
Obrazek
wiktor
Stażysta

Powrót do Techniczne