[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

zalewa świece na drugi dzień m40

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

zalewa świece na drugi dzień m40

Post numer:#1  Postprzez zygi1066 » 10 lut 2011, o 21:27

mam taki problem: Auto odpala elegancko po wyczyszczeniu świec, można jeździć cały dzień, na wet z dłuższymi przestojami, natomiast na drugi dzień rano nie odpala i ma zalane świece. sprawdzane były pompka, przepływomierz, świece ze 3 komplety. Czy istnieje możliwość poje**nia np komputera/komputera od gazu podczas całkowitego rozładowania aku z powodu braku ładowania? taka teoria nam się wyknuła że ten emulator (czy jak to tam się nazywa) od gaziu nawalił błędów i za wcześnie puszcza paliwo? dodam, że po rozgrzaniu silnika, nawet przez 1min- później jest już wszystko ok. Instalacja to sekwencja
WTF???
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez X_E_O_N » 10 lut 2011, o 23:49

a czym zalewa te swiece ???? olejem czy benzyna bo chyba nie gazem :)

jesli pb to sprawdz regulator cisnienia !!!! jesli tylko jedna swieca to leje wtrysk
X_E_O_N

Post numer:#3  Postprzez erp71 » 11 lut 2011, o 15:56

U mnie uszkodzony regulator ciśnienia objawiał się tym że auto nie paliło zawsze na zimnym od pierwszego a na ciepłym trzeba było zakręcić czasami kilka razy, po zdjęciu gumy z przepustnicy było czuć benzynę, przepustnica mocno zabrudzona, w wężyku podciśnieniowym od regulatora ślady paliwa.
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez zygi1066 » 11 lut 2011, o 16:31

no raczej że Pb. Regulator ciśnienia podobno dobry. A zalewa wszystkie
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez erp71 » 11 lut 2011, o 16:48

zygi1066, jakiej kolwiek diagnozy najpierw dokonaj na samej benzynie, wtedy jesteś w stanie wykluczyć instalacje gazową (postaraj się odpiąć sterownik od gazu jeśli masz podejrzenia o jego wpływie na ta usterkę). Mokre świece albo wtryski albo regulator ostatecznie celował bym w ecu. Sprawdź regulator tak jak opisałem wyżej poza tym zaglądniecie do przepustnicy i jej przeczyszczenie na pewno Ci nie zaszkodzi.
erp71
Stażysta

Post numer:#6  Postprzez crimi » 12 lut 2011, o 17:16

Z mila checia bede sledzic temat.
Mam podobny problem, na Pb tak jakby go zalewalo gdy jest zimny, na gazie wszystko wporzadku. Lub gdy odpalam na gazie, i podczas jazdy przelacze na Pb, zamula go, tak jakby nie dostawal paliwa, lub poprostu go zalewalo, dopiero po krotkiej chwili, powolutku i nie zgrabnie zaczyna zalapywac na benzynie. OK, po chwili juz jade na Pb, podczas zmiany biegu, silnik tak jakby gasnie, lecz gdy do konca nie puszcze gazu podczas zmiany biegu, da sie normalnie jechac. Silnika nie da sie wkrecic do odcinki. Z wyzszych obrotow, po obrotomierzu widac ze tak jakby cos bylo z komputerem (silnik zaczyna hamowac, a obrotek pulsacyjnie opada w dol). Gdy silnik jest porzadnie rozgrzany, i jest wmiare cieplo na zewnatrz, wszystko jest wporzadku, lub nawet szybciej mu przechodzi. Problem pojawil sie okolo miesiaca temu, nagle.
Problemem jest zapewne za bogata mieszanka, czyli obstawialbym jeszcze sonde lambde. Jakie powinny byc wartosci na sondzie na biegu jalowym, jakie przy 2500obr/min, itp. W ktore piny wpiac miernik (sa 4 piny w sondzie). Tez obstawialem ECU (obserwujac obrotomierz), lub regulator cisnienia paliwa, ale w wezyku z regulatora nie wykrylem paliwa. Zeby sprawdzic wtryski, musialbym zrzucic pewnie glowice (zeby odkrecic kolektor dolotowy, a od kolektora odkrecic listwe z wtryskami).
crimi

Post numer:#7  Postprzez zygi1066 » 12 lut 2011, o 21:39

żeby dało się odpalić na gazie, było by łatwiej cokolwiek stwierdzić. Ale jak już odpali, trzeba czekać do następnego dnia żeby dało się sprawdzić efekty. Normalnie jakaś czarna dziura z której bierze się paliwo...

[ Dodano: 12-02-2011, 20:42 ]
a jeszcze jedno- czy czujnik położenia wału, może mieć jakiś wpływ na to? że przy odpalaniu za wcześnie daje paliwo albo coś? ew. czy ma ktoś pożyczyć do sprawdzenia taki czujnik?- to pytanie kieruję bardziej w strone warszawiaków....

aha, regulator ciśnienia jest ok.
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez erp71 » 12 lut 2011, o 23:37

zygi1066, a sprawdzałeś czy jest iskra w momencie kiedy problem powinien występować? Gdyby wtryski lały miał byś teoretycznie problem z rozruchem na ciepłym. Może być również czujnik wału. M40 nie ma zbyt wiele elektroniki ale mimo wszystko warto podpiąć pod kompa, najprostszy interfejs odb można kupić już za 70zł i zaoszczędzić sobie czasu na poszukiwaniach..
erp71
Stażysta

Post numer:#9  Postprzez crimi » 13 lut 2011, o 04:05

Co do czujnika polozenia walu, mam nowy z EPS'a (fakt, nie oryginal, ale jest). Pozatym gdyby to byl czujnik polozenia walu, problem rowniez by sie pojawial na gazie. Czujnik podaje info do ECU i stad tez bieze sie iskra na swiecach. Wiec ten czujnik odpada. Wg mnie (tak dzis skromnie myslac), jest jeszcze chyba jakis inny czujnik, ktory odpowiada za sklad mieszanki (sonda lambda), lub tez gdzies w dolocie (od puszki filtra powietrza, po sama glowice), i w tym momencie przychodzi mi na mysl NIC :duh: Gdybym mial wtryskiwacz rozruchowy (w starych m20b20) to jego bym podejzewal o zalewanie. Ale u mnie problem polega na zaplonie. Czyli pomijajac czujnik polozenia walu, a nawet cewke (bo na gazie jest wszystko Si), domyslam sie ze chodzi o kompa.
Czy mozna uszkodzic ECU majac podlaczony prostownik pod aku, i w tym momencie probowac odpalic silnik? Bo mialem zdarzenie okolo miesiac temu, ze padl aku (zapomnialem zgasic swiatla :duh: ), podlaczylem prostownik i po jakims czasie probowalem odpalic silnik. I gdzies od tego czasu wlasnie na Pb swiruje gdy jest zimny.
Postaram sie nagrac filmik, jak pracuje obrotomierz podczas pracy na benzynie. Oraz podczas rozruchy na benzynie.
crimi

Post numer:#10  Postprzez zygi1066 » 13 lut 2011, o 12:54

erp71 napisał(a):zygi1066, a sprawdzałeś czy jest iskra w momencie kiedy problem powinien występować? Gdyby wtryski lały miał byś teoretycznie problem z rozruchem na ciepłym. Może być również czujnik wału. M40 nie ma zbyt wiele elektroniki ale mimo wszystko warto podpiąć pod kompa, najprostszy interfejs odb można kupić już za 70zł i zaoszczędzić sobie czasu na poszukiwaniach..

no właśnie one leją jak długo stoi. Iskra jest ok. No i właśnie czujnik wału jest chyba już ostatnią możliwością. Lambda jest ok. A mój mechanik dopiero jutro będzie miał przejściówkę do kompa i się okaże....

crimi napisał(a):Czy mozna uszkodzic ECU majac podlaczony prostownik pod aku, i w tym momencie probowac odpalic silnik?

Może z mechaniką to ja nie mam wiele wspólnego, ale z tego co wiem, to można go uszkodzić przez całkowite rozładowanie aku
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez erp71 » 13 lut 2011, o 14:19

zygi1066, mało prawdopodobne, że leją jak długo stoi bo przecież jedynie co Ci może puścić to wtryski (mówisz ze wszystkie świece są mokre wiec wszystkie wtryski puszczają? raczej wątpliwe..) A ciśnienie które pozostaje w przewodzie zasilającym i tak zawsze przy dłuższym postoju spada. Zresztą chyba wiesz czy świece są mokre przed uruchomieniem?. Skoro jesteś na stówę pewny że masz dobrą iskrę podczas rozruchu to problemu szukał bym w odpowiednim momencie zapłonu. A tu już masz ecu albo czujnik na wale (idą do niego 3 przewody na dwóch po przekręceniu kluczyka powinieneś mieć masę i plus, trzeci przewód podaje sygnał) tylko uszkodzony czujnik halla uniemożliwia jakikolwiek start z rozrusznika.. A ładowanie aku w aucie na podpiętych klemach to niezbyt przemyślany ruch.
erp71
Stażysta

Post numer:#12  Postprzez crimi » 13 lut 2011, o 18:12

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QPGeMKCeCsE[/youtube]

Odziwo, odpalil dzis ladnie. Ale jak zwykle, byly cyrki na Pb.
Ma ktos pomysl co mu dolega?
crimi

Post numer:#13  Postprzez pawels5 » 13 lut 2011, o 23:32

crimi napisał(a):Jakie powinny byc wartosci na sondzie na biegu jalowym

Sonda powinna falować od 0,1-0,8V na wolnych i na każdych obrotach, no i powinno falować szybko, ale zwykłym miernikiem nie zobaczysz dokładnie, tylko z grubsza. Podpinasz się pod czarny i szary. Sprawdzałeś cewkę zapłonową. Jak możesz to podmień kompa, cewkę.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#14  Postprzez zygi1066 » 16 lut 2011, o 20:40

jutro będzie nowy czujnik wału i się wszystko okaże. wczoraj nawet pompka paliwa przestała działać. po podłączeniu czujnika od omegi (wszystko fajnie pasuje oprócz małego rancika, który uniemożliwia montaż) zaczęła działać znowu.

[ Dodano: 21-02-2011, 21:00 ]
jest nówka czujnik wału, odpaliła od pierwszego strzału. na drugi dzień też. na trzeci ja zrobiło się zimniej, zalała jak zwykle świece. teraz przynajmniej pompka paliwa działa normalnie, nie przerywa jak wcześniej. Cpu otwiera całe wtryski i leje paliwo przy pierwszym odpaleniu... no ku :cen: wa mać przecież to nerwicy można dostać anger

[ Dodano: 21-02-2011, 22:15 ]
aktualnie zdjęty kolektor i dochodzimy kabelek po kabelku, kostka po kosteczce wszystko co może być nie tak...

[ Dodano: 22-02-2011, 12:56 ]
Nowe niusy spod maski: komputer marznie. Pozawijany w jakieś filce, w dodatku grzebane było w środku. Może jakiś chip kiepski wsadzony, albo co? Czy istnieje możliwość, że z powodu temperatury komputer inaczej steruje? jaki wpływ ma temperatura otoczenia na CPU?
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez lipass » 22 lut 2011, o 22:10

zygi1066 napisał(a):Czy istnieje możliwość, że z powodu temperatury komputer inaczej steruje?

z tego co mi się wydaje to jest korekcja temperaturowa - nawet w przepływce jest czujnik temperatury.

Ja się bym jeszcze doszukał czy ktoś nie próbował zrobić myku z oszukaniem kompa (chipem lub rezystorem), żeby komp cały czas miał sygnał z przepływki/silnika, np. że silnik jest zimny (cały czas daje dawkę jak na ssaniu )
Ostatnio edytowano 28 lut 2011, o 23:11 przez lipass, łącznie edytowano 1 raz
lipass
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M30B35
Kolejne BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie