[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E34 problem z instalacja gazową

Wszystko związane z modyfikacjami wyglądu zewnętrznego jak i wewnętrznego

E34 problem z instalacja gazową

Post numer:#1  Postprzez Chawka » 10 mar 2011, o 20:01

Witam, tym razem posłuszeństwa odmówiła instalacja gazowa w innym e34, wszystko było git, zatankowałem w nocy gaz, zaparkowałem auto, a następnego dnia nie chciało przełączyć na gaz. Próbowałem na ciepłym, na zimnym, nic, zero reakcji. Na benzynie śmiga. Gaz to chyba najprymitywniejsza wersja jaka istniała z blosem. Posiada ona 3 tryby, benzyna, gaz, i niby adaptacyjny, ze samo przełącza na gaz, ale ten tryb nigdy nie działał. Tak wiec trzeba bylo przełączyć, cyknęło i pracowało na gazie. Teraz po przełączeniu nic sie nie dzieje. Instalacja znajduje się w tym aucie od początku od kad auto jest w rodzinie (6lat), zwykle nie sprawiała problemów. O instalacjach niewiele wiem, ale zanim wybiorę się do gaziarzy wolałbym usłyszeć jakieś rady, żeby nie dać im się :cen:, bo żadnego zaufanego szpeca tez nie mam, bo nigdy nic się nie sypało ;p
Chawka

Post numer:#2  Postprzez E30 ROST » 10 mar 2011, o 20:09

sprawdz czy wsztskie zawory sie otwieraja?? dajac 12v z aku na + na cewce - musiaja pykac zalaczac sie ! pozniej sprawdz czy blos sie nie zacina i pracuje jak powinien! nie mam wiecej pomyslow czy po przezuceniu na gaz auto gasnie czy dalej pracuje na benzynie? jak pracuje centralka do wymiany.
czesci e30 !! fanatyk upalacz
Obrazek
E30 ROST
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez pawels5 » 10 mar 2011, o 20:25

Nawet proste instalacje powinny mieć bezpiecznik, poszukaj i sprawdź go.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez damianradom23 » 10 mar 2011, o 20:56

Przy spalonym bezpieczniku nie zapalały by się lampki na przełączniku, a to kolega raczej by zauważył.
damianradom23

Post numer:#5  Postprzez atheo » 10 mar 2011, o 21:07

To jest 1 generacja (na śrubkę) ? Bo jak masz II generacje to może coś być z komputerkiem.
atheo

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 10 mar 2011, o 21:18

Chawka napisał(a): cyknęło i pracowało na gazie. Teraz po przełączeniu nic sie nie dzieje

Może przełącznik padł.
Chawka napisał(a):Posiada ona 3 tryby, benzyna, gaz, i niby adaptacyjny, ze samo przełącza na gaz, ale ten tryb nigdy nie działał

Gdyby nie miał sygnału z cewki odcinałby gaz, ale powinien też przełączać przy obrotach, a skoro nie przełącza, to coś nie tak. Jaki masz ten przełącznik, taki czarny pstryczek? [0 I II]
pawels5
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez Chawka » 10 mar 2011, o 23:14

Po przełączeniu auto nadal pracuje na benzynie nie gasnie. dokladnie mam taki przelaczkin jak napisałes, lampki na nim sie swieca.
Chawka

Post numer:#8  Postprzez pawels5 » 11 mar 2011, o 01:41

Wygląda na to jakby ten przełącznik był zwalony, bo gdyby jakiś zawór nie otwierał się, to przekaźnik odcina wtryski i by zgasł. Zresztą pisałeś, że przełącznik nie reagował na przełączanie na gaz przy obrotach. Wyciągnij przełącznik, przeczyść wtyki, kostkę. Sprawdź też przekaźnik napiecia od gazu, bo taki powinieneś mieć.
pawels5
Inżynier

Powrót do Modyfikacje