[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dręczący problem od początku kupna m40b18 utrata mocy.

Wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem, itp. oraz wszystko o płynach, olejach itp.

Post numer:#31  Postprzez kratek » 15 mar 2011, o 12:41

IS fajny ale ja chcem w koncu R6 i dzwięk :) m20b20 wiadomo skrzynia wał silnik z osprzetem i elektryka. Ale to ja bym nie robił co najwyzej pomagał. Dyfer zostawiam z 1.8 bo odpowiada mi to przelozenie.
kratek

Post numer:#32  Postprzez Skajpa » 15 mar 2011, o 18:54

W sumie narazie mój jeździ w miarę, także nie będe się tym przejmował i tak mam nadzieje, że w wakacje wleci b25 :)
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#33  Postprzez pawels5 » 16 mar 2011, o 00:37

POTEGAT napisał(a):Co do popychaczy to raczej robi się za twardy niż miękki i otwiera zawór dlatego po spadnięciu z obrotów silnik nie pracuje równo dopiero jak samoregulator się doklepie to działa jak należy

Popychacze w M40 mają tendencje do coraz większego uginania się przy wchodzeniu na coraz większe obroty. Klekot jest słyszalny coraz bardziej.
Na tych filmikach widać, że tragedii nie ma, dokręca się na jedynce do końca, na dwójce trochę trzeba poczekać (bo to kulawe 1,8), no a na trójce jest już słaby motor żeby moment dokręcał się do odcinki. To czego oczekujesz od M40? że będzie w 8 sek. do 100. Nie bierzesz jednego pod uwagę, że ten motor miał kiedyś pełną sprawność, a teraz pozostała tylko emerytura.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#34  Postprzez kratek » 16 mar 2011, o 02:44

pawels5, Tylko ze moj NIE CYKA oto chodzi :) Zawsze odpala i wogle wszystko w porzadku. Podejrzewam ze jakbym usunął usterke wałka to byłby tak odbry jak żadko które. Aha w porzednim bmw 1.8 odciołem 3 bieg to jest 128km/h. Tylko ze tam krecił sie do 6500 bez problemow.
kratek

Post numer:#35  Postprzez zabafilip » 16 mar 2011, o 08:49

kratek napisał(a):pawels5, Tylko ze moj NIE CYKA oto chodzi :) Zawsze odpala i wogle wszystko w porzadku. Podejrzewam ze jakbym usunął usterke wałka to byłby tak odbry jak żadko które. Aha w porzednim bmw 1.8 odciołem 3 bieg to jest 128km/h. Tylko ze tam krecił sie do 6500 bez problemow.

Ja tak samo tyle, że B16 i na LPG :roll:
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#36  Postprzez pawels5 » 16 mar 2011, o 14:59

kratek napisał(a):Podejrzewam ze jakbym usunął usterke wałka to byłby tak odbry jak żadko które

Zdejmowałeś dekiel? oglądałeś wałek? wytarty?. Sprawdź ustawienie rozrządu, może jest trochę przestawiony. Najlepiej jakbyś włożył ori wałek i komputer, wtedy możesz coś powiedzieć. Już ktoś wkladał wałek świątka i w ogóle mu nie chodził. Zobacz czy to wałek modzony, czy oryginał.
pawels5
Inżynier

Post numer:#37  Postprzez kratek » 16 mar 2011, o 15:05

pawels5, Trzeba będzie zrobic tak jak mówisz. I wtedy osądzimy. W zime nie chciałem tego ruszac.

http://www.youtube.com/watch?v=TEEAuT5-VoU

Ale po tym co widzimy na tym filmiku co robił poprzedni własciciel podejrzewam ze jednak cos z mechaniki.
kratek

Post numer:#38  Postprzez pawels5 » 17 mar 2011, o 00:47

Moim zdaniem szukasz dziury w całym. Jak na M40 to zapier.... auto i wolałbym żeby mi tak jechał i wkręcać mógłby się nawet do 5 tys. Dyfer jaki masz?
pawels5
Inżynier

Post numer:#39  Postprzez kratek » 17 mar 2011, o 01:34

Uu cieżkie pytanie mi teraz rzuciłes . Kurde nie wiem ile to jest. 3,45 ma na 1 przy 5 tys 50km/h ja mam 40km/h wiec mysle ze mam 4.10.

PANY WYJASNIŁO SIE :D To ze auto kreciło mi sie do 5500 i potem nagle traciło moc to był 5-letni filtr paliwa ! Teraz moge krecic do 6 tys i jest normalnie,do wyiany pozostaje pompa paliwa która podaje 2.2 bara mierzone manometrem a ma podawac 3.0 bara i dlatego na wyzszych obrotach nie starcza !

Kurde ale sie ciesze xD Pozatym po wymianie filtra auto zrobiło sie jeszcze żwawsze i kosi mi tyłek przy zmianie z 2 na 3 a tak nigdy nie było , ja nie wiem co oni z tym m40 porobili ze to tak jedzie :D

No to jeszcze pompa i bedzie elegancko miód ! I poprosze o kreske z m20b20 Jestem z Zielonej Góry lubuskie takze jak ktos ma blisko to możemy na makro sie scignąc.

Kurde a ja sie bałem ze to wałek a wałek ma idealne krzywki bo ogladalismy go z wujkiem. A to takie cos kurde jakbym wczesniej sie na poważnie zajął tym problemem a nie po 7 miesiacach a tu wystarczyło filtr zmienic i jest juz pięknie i wymienic pompe aby był miód ehh a ja sie wkurzałem i kij wie co robiłem :duh:

Ale teraz jestem happy jak byk !
kratek

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika & Części