aktualnie jestem posiadaczem auta z silnikiem czterocylindrowym :/ Oczywiście docelowo mam zamiar mieć 6 garów pod maską
Doszły mnie słuchy, że przy wyżej wymienionych felgach w autach sześciocylindrowych ze względu na większą średnice mcpresonów należy z przodu zastosować dystanse. Czy to prawda?? A może jest jakiś inny powód dla którego trzeba zastosować dystanse?? Z tyłem chyba nie ma problemów?? Oczywiście chodzi mi tylko o przypadek 16 calowych felg Borbet A 9J ET15!!
Druga sprawa dotyczy rozmiaru opon. Wiem że standard dla tej felgi to 215/40. Z kalkulatorów wynika jednak że powinna być to opona 215/45, która w sumie istnieje chyba tylko w teorii. Czy ktoś jednak próbował założyć 215/55?? Jak wtedy wygląda sprawa obcierania o nadkola zakładając że ma się sprężyny od wersjo cabrio lub touring. Jak wygląda to wogóle na feldze, czy opona taka ułoży się w podobny sposób jak 215/40 czy będzie już raczej tworzyła balon?? Czy bieżnik wystaje wtedy poza obrys nadkoli?? Ma ktoś może doświadczenia z zakładaniem na takie felgi innych opon niż 215/40??
Czy jeżeli założył bym opony węższe, ale o wyższym profilu to wyjdzie na to samo co 215/40 np. opona 205/50?? lub nawet 205/55.
Czy istnieje ryzyko zsunięcia się zbyt wąskiej opony z felgi?? Gdzieś już czytałem o przypadkach nie szczelności opon Toyo PXT1S 215/40 naciągniętych właśnie na felgę 9 calową.
Czekam na odpowiedzi, Pozdro

jak macie to wklejcie