[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

ABS w E30

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

ABS w E30

Post numer:#1  Postprzez W1ASIK » 25 kwi 2011, o 21:35

Dumam nad dokladka ABS, to juz przesadzone, w moim aucie ten system musi byc bo sie nie da jezdzic.

Zastanawiam sie czy moze nie dolozyc sobie ABS z E36? Taki bez ASC. Ten starszy. Juz ktos pisal ze ABS w E30 jest taki polowiczny bo tylne kola spiete sa w jeden przewod. Moze ma ktos jakies sugestie co do ABSu z E36?? Tam juz jest normalny komplet rozdzielony na 4 kola. Ceny gratow praktycznie takie same...zaleta jest bo pompa ABSu jest mniejsza i zajmie mniej miejsca .... co udostepnia przestrzen na filtr powietrza (mam s50).

Dla mnie robota jest podobna bo i tak musze zawalic belke, wyjac wahacze bo zakladam te blaszki (tylne cambery) na belke. Cos mi nie do konca minimalnie wychdzi tylne geo i musze miec regulacje. Wiec dokladka przewodu to juz niewielki bol zwazywszy ze caly zawias mam z e36 a wiec i czujniki ABS pojda od E36.

dzieki za jakiekolwiek sensowne podpowiedzi :-)
W1ASIK

Post numer:#2  Postprzez rpautosport » 26 kwi 2011, o 08:09

W sumie nie jest dużo roboty. Musisz tylko wypruć instalację ABS z głównej wiązki E36 i potem wszystko połączyć. Osobiście wolałbym nauczyć się hamować bez ABS, co zresztą już dawno zrobiłem.
rpautosport

Post numer:#3  Postprzez W1ASIK » 26 kwi 2011, o 21:25

rpautosport napisał(a):... Osobiście wolałbym nauczyć się hamować bez ABS, co zresztą już dawno zrobiłem.

mowisz o swoim aucie rozumiem... :mrgreen: bo zaloze sie ze po przejechaniu sie moim zmienilbys zdanie.

Czyli w E36 trzeba wypruc z wiazki glowniej....hm, czyli musze zalatwic sobie komplet i samemu wycinac.
W1ASIK

Post numer:#4  Postprzez rpautosport » 27 kwi 2011, o 08:42

W1ASIK napisał(a): bo zaloze sie ze po przejechaniu sie moim zmienilbys zdanie.

Wystarczy jak napiszesz jakiego rozmiaru masz felgi i opony.
Ostatnio edytowano 28 kwi 2011, o 07:52 przez rpautosport, łącznie edytowano 1 raz
rpautosport

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 27 kwi 2011, o 11:42

raczej chodzi o to ze pewnie są hamulce od e36 m3 i z takim heblami bez abs'u ciezko sie jezdzi bo latwo zblokować kola.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez W1ASIK » 29 kwi 2011, o 09:47

Stammek napisał(a):raczej chodzi o to ze pewnie są hamulce od e36 m3 i z takim heblami bez abs'u ciezko sie jezdzi bo latwo zblokować kola.

o to chodzi, poza tym kola 235p i 265t. ale robi sie OT...

czytam co tam kombinujecie z tymi ABSami ale nie mam szczerze mowiac tyle czasu zeby tak siedziec przed kompem bo jest tego sporo....ale malo konkretow.

nic to, jakos musze to ogarnac bo naprawde troche strach jezdzic...
W1ASIK

Powrót do Techniczne