[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ząbkowanie opon - przyczyny? / jakie opony?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#16  Postprzez Prins » 1 maja 2011, o 09:52

HNT126 napisał(a):Możliwe, że przyczyniło się do ząbkowania zbyt wysokie ciśnienie w oponach, gdyż pompowałem tył tak, jakby w aucie był kompl. pasażerów.

Masz juz odpowiedz zbyt wysokie cisnienie i jazda bez towaru :)
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez X_E_O_N » 1 maja 2011, o 11:26

Za wysokie cisnienie nie ma prawa byc przyczyna zabkowania opony !!!! jedynie co moze byc przyczyna iz opona bedzie zuzywana srodkiem

Jedyna przyczyna wyzobkowania sie opony jest niesprawny uklad amortyzacji pojazdu i tylko to jest powodem ze na oponie zrobia sie zabki amortyzatory i sprezyny ..........................

dlaczego ??? proponuje jechac chwile za kims i popatrzec co dzieje sie z kolem ...................

70% sprawnosci amortyzatora to jest zlom !!!!!!!!! mnie wyszlo 78% sprawnosci na zawieszeniu gwintowanym w E39 po wyjeciu gwintu i sciagnieciu gornego mocowania tlok amortyzatpora wpadl w amora nie istnial wcale tyle wyszlo na samej sprezynie !!!!
X_E_O_N

Post numer:#18  Postprzez Prins » 1 maja 2011, o 11:36

X_E_O_N napisał(a):Za wysokie cisnienie nie ma prawa byc przyczyna zabkowania opony ! jedynie co moze byc przyczyna iz opona bedzie zuzywana srodkiem

Jedyna przyczyna wyzobkowania sie opony jest niesprawny uklad amortyzacji pojazdu i tylko to jest powodem ze na oponie zrobia sie zabki amortyzatory i sprezyny ..........................

za wysokie ciśnienie ma znaczenie jesli auto jest jeżdżone bez towaru dot ego dochodzą tak jak napisałeś amory i sprężyny . ostanio wymienialiśmy opony w lexusie auto 4 miesiace po wyjechaniu z salonu mialo tak wyzabkowane opony i tak huczaly ze gość myślał ze sie auto rozpada powód za duzo ciśnienia po prawie 3,5 bara do tego auto szerokie gość jezdzil po niezbyt dobrych drogach ( koleiny) to tez jest powod ząbkowania opon
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez X_E_O_N » 1 maja 2011, o 16:39

na naciagnietych oponach mam 3,5 do 4 bar zeby nie spadly mam jedne opony na obu autach od 3 lat zadna nie jest wyzabkowana ???

za male cisnienie - opona bedzie wybierana bokami
dobre cisnienie - opona bedzie wybierana cala powierzchnia
za wysokie cisnienie - opona bedzie wybierana srodkiem

nie mowie ze nie ale nie wiem jaki mial by byc powod za wysokiego cisnienia za zabkowanie opony
X_E_O_N

Post numer:#20  Postprzez HNT126 » 3 maja 2011, o 01:48

Pozostaje jeszcze sama rzeźba bieżnika i konstrukcja zawieszeń niektórych samochodów.
Gdy pracowałem jeszcze w motoryzacji, często zdarzały się wyząbkowane opony w Fordzie Focusie I gen. potem w branżowej gazecie przeczytałem, że samochody z aktywnym zawieszeniem mają skłonność do ząbkowania opon. Najbardziej podatne bieżniki to miały być właśnie kierunkowe, tzw deszczowe.
Tyle że E-30 nie ma ani wielowahaczowego zawiasu ani aktywnego zawieszenia.
Wcześniej jeździłem na 2,5bar przód, oraz 2,7bar tył. Teraz mam 2,3bar przód, oraz 2,4bar tył i po 3 tygodniach intensywnego jeżdżenia mam wrażenie że opony pracują coraz ciszej, zauważyłem też, że klocki bieżnika ścierają się teraz pod dobrym kątem... Nie mniej jednak ciężko mi uwierzyć że to tylko wpływ tej różnicy w ciśnieniach.
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#21  Postprzez serek_pl » 3 maja 2011, o 11:53

HNT126 napisał(a):Pozostaje jeszcze sama rzeźba bieżnika i konstrukcja zawieszeń niektórych samochodów.
Gdy pracowałem jeszcze w motoryzacji, często zdarzały się wyząbkowane opony w Fordzie Focusie I gen. potem w branżowej gazecie przeczytałem, że samochody z aktywnym zawieszeniem mają skłonność do ząbkowania opon. Najbardziej podatne bieżniki to miały być właśnie kierunkowe, tzw deszczowe.
Tyle że E-30 nie ma ani wielowahaczowego zawiasu ani aktywnego zawieszenia.
Wcześniej jeździłem na 2,5bar przód, oraz 2,7bar tył. Teraz mam 2,3bar przód, oraz 2,4bar tył i po 3 tygodniach intensywnego jeżdżenia mam wrażenie że opony pracują coraz ciszej, zauważyłem też, że klocki bieżnika ścierają się teraz pod dobrym kątem... Nie mniej jednak ciężko mi uwierzyć że to tylko wpływ tej różnicy w ciśnieniach.

a jaką masz szerokość felgi no nie doczytałem?
serek_pl
Uczeń

Moje BMW: 318ti
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19

Post numer:#22  Postprzez HNT126 » 10 maja 2011, o 02:12

7, lub 7,5 cala.
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16

Post numer:#23  Postprzez Endriu125 » 18 maja 2011, o 08:24

Co do wyząbkowania to winne są same opony. Zawieszenie i stopień jego zużycia nie ma żadnego znaczenia. Nawet to czy amory będą miały 70 czy 85% sprawności. Przykładem są nowe passaty cc w których po przejechaniu 2kkm ząbkowały opony. po wymianie opon przez producenta problem nie powrócił.
Endriu125
Student

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony