HNT126 napisał(a):Możliwe, że przyczyniło się do ząbkowania zbyt wysokie ciśnienie w oponach, gdyż pompowałem tył tak, jakby w aucie był kompl. pasażerów.
Masz juz odpowiedz zbyt wysokie cisnienie i jazda bez towaru

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
HNT126 napisał(a):Możliwe, że przyczyniło się do ząbkowania zbyt wysokie ciśnienie w oponach, gdyż pompowałem tył tak, jakby w aucie był kompl. pasażerów.

! jedynie co moze byc przyczyna iz opona bedzie zuzywana srodkiem
? proponuje jechac chwile za kims i popatrzec co dzieje sie z kolem ...................
!!!!!! mnie wyszlo 78% sprawnosci na zawieszeniu gwintowanym w E39 po wyjeciu gwintu i sciagnieciu gornego mocowania tlok amortyzatpora wpadl w amora nie istnial wcale tyle wyszlo na samej sprezynie
!X_E_O_N napisał(a):Za wysokie cisnienie nie ma prawa byc przyczyna zabkowania opony ! jedynie co moze byc przyczyna iz opona bedzie zuzywana srodkiem
Jedyna przyczyna wyzobkowania sie opony jest niesprawny uklad amortyzacji pojazdu i tylko to jest powodem ze na oponie zrobia sie zabki amortyzatory i sprezyny ..........................
?

HNT126 napisał(a):Pozostaje jeszcze sama rzeźba bieżnika i konstrukcja zawieszeń niektórych samochodów.
Gdy pracowałem jeszcze w motoryzacji, często zdarzały się wyząbkowane opony w Fordzie Focusie I gen. potem w branżowej gazecie przeczytałem, że samochody z aktywnym zawieszeniem mają skłonność do ząbkowania opon. Najbardziej podatne bieżniki to miały być właśnie kierunkowe, tzw deszczowe.
Tyle że E-30 nie ma ani wielowahaczowego zawiasu ani aktywnego zawieszenia.
Wcześniej jeździłem na 2,5bar przód, oraz 2,7bar tył. Teraz mam 2,3bar przód, oraz 2,4bar tył i po 3 tygodniach intensywnego jeżdżenia mam wrażenie że opony pracują coraz ciszej, zauważyłem też, że klocki bieżnika ścierają się teraz pod dobrym kątem... Nie mniej jednak ciężko mi uwierzyć że to tylko wpływ tej różnicy w ciśnieniach.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości