[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Olej idzie w głowice

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Post numer:#16  Postprzez Pietrek » 6 maja 2011, o 15:32

Jak do tego doszedłem ?
Regulowałem zawory, przy okazji wykręciłem magistrale która pojade olej na koniki i krzywki wałka (ta cienka rureczka), przedmuchałem ją dla pewności.
Brat zakręcił silnikiem żebym mógł zobaczyć czy ładnie podaje olej, i wtedy zobaczyłem że wypływa z przed pierwszej podpory.
Tak jak pisze DEKIEL BYŁ ZDJĘTY ! Przyglądałem się gdzie tylko mogłem ale nie zobaczyłem nic niepokojącego, z tąd moje pytanie czy ktoś tak miał.

kris napisał(a):Silnik powinien kuleć cały czas, bo dostaje lewe powietrze (o ile oczywiście dolot masz szczelny).

Dolot jest szczelny, guma przepływki nowa, odma szczelna, wszystko sprawdzane samostartem w szpraju.

bono20002 napisał(a):Jak to się stało że doszedłeś do tego że wali olejem? Przestała jechać? kopcić zaczęła? ubywa za dużo oleju?

Jechać nie przestaje :D Kopci niestety przy wysokich obrotach, naszła mnie myśl że gdy przelewa się olej w głowice to uszczelniacze nie dają rady...

Dziś albo jutro kupie manometr, spradze ciśnienie i zobaczymy co dalej. I tak obstawiam że pierścienie się kończą i trzeba będzie zrobić dół ...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez kris » 6 maja 2011, o 15:49

Kurde, no może tak być, ale przedmuchy na zdjętym korku też powinny być. Weź czystą kartkę przyłóż do wlewu... Skoro silnik ma moc, to pierścienie powinny być OK. A propos głowicy i kopcenia - wymieniałeś uszczelniacze trzonków zaworów? Sprawdzałeś prowadnice zaworów?
kris

Post numer:#18  Postprzez bono20002 » 6 maja 2011, o 16:03

Powiem Ci Pietrek że na siłę chyba szukasz sobie zajęcia :)

Kup sobie coś nowego do dłubania lepiej :D

Wszystkie silniki które nie mają przesłony chlapią, jedne mocniej drugie mniej.

Czy to Fiat, Łopel czy beemwy... zawsze coś chlapnie, wiem z doświadczenia ilekroć gdzieś tam korka nie odkręce to zawsze łapska brudne w oleju , czyt. pochlapane :)

Jak przestanie jechać to zacznij się martwić.

PS. A hybrydy zawsze żrą olej :)
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#19  Postprzez Pietrek » 6 maja 2011, o 17:52

kris napisał(a): A propos głowicy i kopcenia - wymieniałeś uszczelniacze trzonków zaworów? Sprawdzałeś prowadnice zaworów?

Głowica po kapitalce. wymienione prowadnice, uszczelniacze, simeringi, frezowane i docierane gniazda z zaworami.

bono20002 napisał(a):Wszystkie silniki które nie mają przesłony chlapią, jedne mocniej drugie mniej.

tu nie chodzi o chlapanie, tylko o to że wypływa tyle oleju z okolicy podpory że pewnym momencie dół glowicy jest zalany olejem aż zanurzają się uszczelniacze. Olej nie nadąża spływać z glowicy do bloku...
Wiem ża 100% nie było tak wcześniej.
Pietrek
Moderator

Post numer:#20  Postprzez kamil.k » 6 maja 2011, o 19:31

Pietrek napisał(a):

tu nie chodzi o chlapanie, tylko o to że wypływa tyle oleju z okolicy podpory że pewnym momencie dół glowicy jest zalany olejem aż zanurzają się uszczelniacze. Olej nie nadąża spływać z glowicy do bloku...
Wiem ża 100% nie było tak wcześniej.

u mnie z przodu dopiero po chwili 10-15 sekund olej tam zaczyna sie wylewac.jak jest dekiel to scieka do odpływu , jak nie ma dekla wystarczy szmate położyc i normalnie leci do odpłuwy ale nic nie chlapie

może masz nie drożny główny odpływ z głowicy ?? taka rurka po srodku ,czasem sie zatyka żeby nic nie wpadło a przy składasniu wpadnie dalej i sie zapomni

z tej rurki olej ci sika cyz tylko kapie ?? bo u mnie tylko kapie przynajmniej na wolnych. na wyższych obrotach kapie szybciej ale nietryska/sika
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#21  Postprzez kris » 6 maja 2011, o 19:50

bono20002 napisał(a):
Jak przestanie jechać to zacznij się martwić.

PS. A hybrydy zawsze żrą olej :)

Fajne podejście, naprawdę fajne. Gratuluję.

Pietrek, nie wiem w takim razie w czym jest problem, nic do bani mi nie przychodzi. Masz chyba o tyle "lepiej" że w razie czego możesz wyjąć graty z głowicy bez jej demontażu. Można tylko zgadywać, bo widać, że do tematu remontu podszedłeś profi. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Na biegu jałowym nie powinno chlapać, może coś się takiego zdarzyć przy wyższych obrotach.

kamil.k, albo magistralę masz przytkaną, albo pompa już nie domaga(może sito przytkane).
kris

Post numer:#22  Postprzez kamil.k » 6 maja 2011, o 20:00

no u mnie napewno cos jest nie tak ,stawiam na panewki bo jak zdusze silnik do 500obr na gorącym to swieci sie kontrolka oleju.po odpaleniu z rana też mimo że kontrolka zgasnie teraz silnik troche stuka ...

pompa raczejjest okej bo ze srodkowej podpory olej mocno sika ale przez luzy spada cisnienie i tyle z tego
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#23  Postprzez bono20002 » 7 maja 2011, o 08:46

To sprawdź pietrek jeszcze czy magistralka jest dokręcona.
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#24  Postprzez kamil.k » 7 maja 2011, o 08:58

bono20002 napisał(a):To sprawdź pietrek jeszcze czy magistralka jest dokręcona.

ale tutaj nei leje sie z rurki tylko z podpory

wystarczy że pasek był za mocno napiety i podpora mogla sie wytrzec.bardziej w ta strone trzeba szukac
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#25  Postprzez Pietrek » 7 maja 2011, o 16:31

Jeśli będe zmuszony kupić i wyremontować kolejną głowice to chyba potne sztrucla siekierą :/
Pietrek
Moderator

Post numer:#26  Postprzez kamil.k » 7 maja 2011, o 17:05

Pietrek napisał(a):Jeśli będe zmuszony kupić i wyremontować kolejną głowice to chyba potne sztrucla siekierą :/

dzisiaj patrzyłem przy okazji dłubania u siebie i olej rozchodzi sie najpierw na srodkowa podpore i z niej rozchodzi sie na pozostałe podpory poprzez osie co sa osadzone dzwigienki.przynajmniej tak mi sie wydaje :D

u mnie leje sie olej z osi dzwigienek zaworów ssacych.trzeba sciagnac dekiel i druga osoba musi odpalic i wtedy widac jak z przodu tej rurki idzie olej.po kilku sekundach jest juz w tej małej wnece głowicy pełno oleju że nie widac skad leci

silnik u mniechodził kilka minut bez dekla i pod maska nic pochlapane

Pietrek napisz czy u ciebie sika z tyc rurek czy kapie, bo u mnei kapie ale krzywki sa smarowane i nie widac po nich zużycia
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#27  Postprzez Pietrek » 7 maja 2011, o 17:11

kamil.k napisał(a):Pietrek napisz czy u ciebie sika z tyc rurek czy kapie, bo u mnei kapie ale krzywki sa smarowane i nie widac po nich zużycia

Chodzi Ci o prowadnice dźwigienek ?
Sprawdze, tyle że nie dziś, nie mam siły ;)
Pietrek
Moderator

Post numer:#28  Postprzez kamil.k » 7 maja 2011, o 17:31

mi chodzi o to czy sika ci z tej cienkiej rureczki .u mnie tylko kapie po kropolce
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#29  Postprzez mlodye30 » 7 maja 2011, o 19:47

mi chodzi o to czy sika ci z tej cienkiej rureczki .u mnie tylko kapie po kropolce

spójrz dobrze. u mnie zawsze tak jest że sikaniu towarzyszy kapanie :D jak na załączonym filmie

http://www.youtube.com/watch?v=xHpZakChE-k

słabo to widać ale widać
KILKA ŚWIERZYCH ZDJĘĆ
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?p=176428#176428

KUPIĘ FOTELE SPORTSITZE i drzwi prawe kombi DIAMANDSCHWARTZ
mlodye30
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#30  Postprzez kamil.k » 7 maja 2011, o 22:29

ja u ciebie widze tylko jak kapie i u mnie też tylko kapie ale u ciebie nie wylewa sie olej z przodu głowicy.; u mnie po kilku sekundach ta malutka wneka w głowicy jest pełna i sie przelwea olej a u ciebie nic tam sie nie leje

próbowałem nakrecic film ale było południe i nic nie widac.nagram może cos z tygodniu to bedzie widac
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne