[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Do czego ta wtyczka?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#31  Postprzez kemot324 » 2 cze 2011, o 22:58

Numer 1 to może być z instalacji OBC/alarmowej od czujnika zamknięcia maski, nic innego mi nie przychodzi w tamtym miejscu, o albo ewentualnie klakson od OBC, też był przy skrzynce.
A 2 to 3 PIN-owa wtyka, w tamtej okolicy to może być czujnik położenia wału, czujnik położenia przepustnicy lub czujnik oznaczenia cylindra i pewnie będzie to to ostatnie.
kemot324

Post numer:#32  Postprzez Pietrek » 3 cze 2011, o 01:10

kemot324 napisał(a):Numer 1 to może być z instalacji OBC/alarmowej od czujnika zamknięcia maski, nic innego mi nie przychodzi w tamtym miejscu, o albo ewentualnie klakson od OBC, też był przy skrzynce.

Tak jak pisze kemot, to jest na bank z wiązki alarmu/OBC II, tam powinien być czujnik otwarcia maski, klakson jest przed lewym kołem. Przynajmniej tam bym jak wyciągałem taką wiązke z wąskiej Coupe.

Druga wtyczka to tak jak pisze wojtaq, czujnik położenia wału, impulsator z przewodu WN, taką samą kostke ma też czujnik poziomu oleju i przepustnica. Sprawdź co masz podłączone a co nie i będziesz wiedział o co lotto.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#33  Postprzez mck » 3 cze 2011, o 02:47

Nowa zagadka:

Wtyczka wyłazi z wiązki na kielichu od strony kierowcy. Jeden pin, kabel żółto-szary. Kończyła się gdzieś przy kierunkach i tam ją znalazłem owiniętą chyba metrem izolacji.

KLIK-------->
Obrazek

Generalnie to mam takie wrażenie, że niedawno ktoś pytał o identyczną, ale nie mogę znaleźć tego topicu....
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#34  Postprzez Dantte26 » 3 cze 2011, o 09:23

mck,

podobny wtyk mam przy silniczkach wycieraczek reflektorów...ale pewny nie jestem...poza tym jest tam więcej kabli...a nie jeden...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#35  Postprzez Magic9090 » 4 cze 2011, o 20:56

a to nie od czujnika klocków hamulcowych?
Magic9090

Post numer:#36  Postprzez Pietrek » 5 cze 2011, o 01:48

Gdzie czujnik klocków przy reflektorach ?! Co Ty wypisujesz :lol:
Tą wtyczkę mają wszystkie e30.
Pietrek
Moderator

Post numer:#37  Postprzez kemot324 » 5 cze 2011, o 13:07

Do instalacji wycieraczek reflektorów, powinny być dwa przewody, stały plus i plus po załączeniu świateł.
kemot324

Post numer:#38  Postprzez Dantte26 » 5 cze 2011, o 13:32

kemot324 napisał(a):Do instalacji wycieraczek reflektorów, powinny być dwa przewody, stały plus i plus po załączeniu świateł.

silniczek od str. kierowcy ma 3 piny, a od str. pasażera 4 piny...coś ci się pomyliło...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#39  Postprzez kemot324 » 5 cze 2011, o 15:14

Ale nie silniczek, tylko połączenie wiązki mycia intensywnego z wiązką samochodu.
Ostatnio edytowano 5 cze 2011, o 15:47 przez kemot324, łącznie edytowano 1 raz
kemot324

Post numer:#40  Postprzez mck » 5 cze 2011, o 15:39

I mówicie, że to jest w każdej e30 bez względu na to czy miala te szmery-bajery? Bo generalnie ta wtyczka sobie wisiała oklejona na grubo izolacją... Muszę wziąć miernik i sprawdzić czy i kiedy pojawia się tam prąd..
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#41  Postprzez kemot324 » 5 cze 2011, o 15:49

W e30 jest bardzo dużo wolnych wtyczek, przygotowanych pod wyposażenie dodatkowe, mając ori wiązki wystarczy tylko odpowiednio powpinać i wszystko działa.
kemot324

Post numer:#42  Postprzez Njord » 17 cze 2011, o 20:13

Panowie, kolejna zagadka z serii "Do czego te wtyczki?"
Obrazek Obrazek Obrazek

Poprawiam instalację po jakimś szalonym elektryku w moim zastępczym aucie. Został już wycięty alarm/immobiliser, wyszło kilkanaście metrów kabla. Instalacja od radia całkowicie odłączona, nie było czego już ratować, tak pocięta wiązka. Pytanie moje co to za wtyczki i przekaźniki? Część z nich może być nieoryginalna.
Dla podpowiedzi:
Przekaźnik nr 1 połączony jest jednym z przewodów (niebieski/zielony) z wtyczką nr 3, drugi przewód (czerwony/żółty) wpięty w pin zasilania anteny elektrycznej, trzeci (biały/czarny) wpięty w pin elektrycznych szyb. Czwarty przewód przekaźnika nr 1 (czarny, prawie cały zaizolowany) prowadzi ch.. :cen: wie gdzie, wchodzi gdzieś za głośnikiem w wiązkę.
Wtyczka nr 4 to na bank ori (logo BMW nabite), oba przewody prowadzą do tego przekaźnika nr 5, który oryginalny już raczej nie jest.
Przekaźnik nr 5 posiada cztery przewody: dwa prowadzą do wtyczki nr 4, jeden prowadził do sterownika alarmu (obecnie ucięty) i jeden prowadzi do gniazda akcesoriów, wpięty w pin zasilania anteny elektrycznej. :shock:
Po odłączeniu przekaźnika nr 5 auto nie odpala, rozrusznik kręci. Auto posiada rozbudowaną wiązkę elektryczną, kostka modułu komfortu jest, na wyposażeniu centralny zamek i elektryczne szyby- przód.
Jeżeli ktoś coś poznaje, proszę o odpowiedź. HELP!
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#43  Postprzez Pietrek » 17 cze 2011, o 20:21

Przekaźnik 1 jest od elektrycznych szyb (działają po otwarciu drzwi)

Njord napisał(a):Czwarty przewód przekaźnika nr 1 (czarny, prawie cały zaizolowany) prowadzi ch..:cen: wie gdzie, wchodzi gdzieś za głośnikiem w wiązkę.

To jest brązowy przewód i idzie do krańcówki otwarcia drzwi.

Wtyczka nr 4, w taką wtyczke podłącza się OBC II żeby odcinało zapłon, seryjnie w tą wtyczke włożona jest zworka. Wywal ten przekaźnik i włóż tam zworke albo zewrzyj piny. Ktoś to dołozył zakładając alarm/immo
Pietrek
Moderator

Post numer:#44  Postprzez Njord » 17 cze 2011, o 20:28

Dzięki Pietrek, takiej odpowiedzi oczekiwałem. :cool2: Powiedz mi jeszcze tylko czy reszta przewodów od przekaźnika nr 1 jest prawidłowo podpięta. No i co to za wtyczka nr 2, do elektrycznego szyberdachu?

Edit:
Pytanie o podpięcie przekaźnika już nieaktualne, znalazłem w innym temacie. :mrgreen:
Njord
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#45  Postprzez MBK » 6 sie 2011, o 16:49

Nowa zagadka:
Nie mogę znaleźć informacji do czego są niektóre kable w kostkach licznika.
Kostka niebieska:
pin 17 kabel brązowo-niebieski
pin 21 kabel niebiesko-biały
Kostka biała:
pin 1 kabel niebiesko-szary
pin 14 kabel fioletowo-szary
pin 23 kabel szaro-czerwony
pin 24 kabel brązowo-biały
pin 26 kabel niebiesko-zielony

Pozostałe kabelki w kostkach już rozpisałem
MBK
Uczeń